2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tek Diş Beyazlatma
MAKALE #10000 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2012 | 19,381 Okuyucu
TEK DİŞ BEYAZLATMA

Günümüzde artık beyaz diş sahibi olmak bir lüks değil. Pek çok beyazlatma ajanı bu konuda tüketicinin yanında. Günlük bir partiye giderken öncesinde bile evde pratik bir şekilde uygulanabilecek jeller, pedler eczanelerin raflarında.


Fakat öğle bir diş renklenme sorunu var ki kişi ne yaparsa yapsın tek dişte ortaya çıkan renklenmeler. Bu tip tek diş renklenmelerinde kişiye sorulduğunda genellikle ön dişlerine gelen bir darbeden söz ediyorlar, ya küçükken bir bisiklet kazası ya da çarpan bir top. Genellikle renklenmenin olduğu dişte diş ucunda küçük kırık ve çatlaklar olabiliyor.
Kişi bazen renk değişiminden direkt rahatsızlık duyabiliyor ama bazen de bu dişinin rengi diğerinden biraz sarı diyip bunu doğal kabul ediyor.

BU DİŞLERİN TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Önce mutlaka o dişle ilgili bir travma hikayesi var mı? Sorgulanmalıdır. Nitekim ön dişlerle yapılan sürekli olan sert şeyler kırma bile bir travma öyküsüdür. Bu nedenle o dişle ilgili her detay hastaya sorulmalıdır.


Diş muayenesi esnasında palpasyon ve perküsyon testleri yapılmalıdır. ( Dişe vurulduğunda ve diş köküne parmakla basınç yapıldığında ağrı var mı? Bakılmalıdır.

VİTALİTE TESTİ Dişin canlı olup olmadığının testi yapılmalıdır. Dişe uygulanacak küçük elektrik testine diş cevap verecek mi bakılmalıdır.

Buz testide bu konuda yardımcı olur.

RADYOGRAFİL DEĞERLENDİRME


Renk değiştirme dişten alınan diş filminin değerlendirilmesi sonucunda dişin canlı kısmı hakkında bilgi sahibi olunur.

DİŞ RENKLENMESİ NASIL OLMUŞTUR?


Pulpa odası dediğimiz dişin içinde yer alan ve dişin içinde beslenmeyi sağlayan damar ve sinir paketi vardır, bu kısım travma sonucunda kanar ve bu kan diş dokusunun içine doğru giderek adeta bir parmağın bir yere sıkışıp kanamasının sonucu morarması gibi diş morarır ve ya sararır.

Bu kararma veya sararmaya rağmen röntgende hiçbir zaman görüntü vermeyen renklenmeler vardır, dişte meydana gelen travma sonucunda dişin içinde her zaman kararma olmaz, bazen de dişin içinde yer alan diş canlı dokusunun üstünde mine tabakasının altında yer alan sarımtırak tabakanın travma sonucunda içeri doğru kalınlaşması sonucu diş rengi yandaki dişe oranla daha sarı olabilir.

Bu tip dişlerin % 51 i oranında (Robertson ve ark 1996) normal cevap vermiş. % 40’ ı ise canlılığını koruyarak hiçbir radyolojik hiçbir radyolojik görüntü vermeyip sağlığını tamamen sağlığını korumuştur.

TEDAVİLERİ


Dişlerin canlılığını yitirdiği durumda dişlerin rengini açmadan önce mutlaka kanal tedavileri yapılmalıdır. Burada karar verilmesi gereken en önemli unsur tek diş rengini mi açmak? Yoksa tüm dişlerin rengiyle beraber tek dişin rengini mi açmak olmalıdır.

TEK DİŞ AĞARTMA


Önce kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş renklenmesinin en çok hissedildiği diş kole bölgesine ulaşacak şekilde dişin içine beyazlatıcı jel uygulanır. Bu jel ya lazer ya da bir ısı ışık kaynağı ile aktive edilir. Bazen jelin dişin içerisinde kalması sağlanarak diş renginin ağartılması sağlanır.

TÜM ARKLA BERABER, beyazlatma yapılacağı zaman tüm dişlerle ilgili beyazlatma yöntemi kullanılır. Ev tipi ve ofis tipi yapılan beyazlatma tekniklerine tek diş için kullanılan yöntem kombine kullanılır. Bazen çeşitli konsantrasyonlardaki beyazlatma jelleri farklı dişlere uygulanır. Renkli olan tek dişe %20-35 lik konsantrasyonlar diğer dişlere %10 luk konsantrasyonlar kullanılabilir. Ya da kanal tedavisi yapıldıktan sonra dişin kronunun içi boş bırakılarak ev tipi beyazlatma jeli akşam özel apareyle uygularken dişin içine girecek şekilde diş arkasına uygulanması sağlanır.

Canlı olan sarımtırak tek diş renklenmelerinde ise tek dişe jelin ulaşması sağlanırken beyazlatma işlemi tek dişe uygulanacaksa tek dişin dışındaki dişlere değmesi engellenir. Ya da farklı konsantrasyonlardaki jel uygulaması burada da yapılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tek Diş Beyazlatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Lazerle Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Bleaching (Diş Beyazlatma) Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Pratik Diş Beyazlatma Önerileri Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tek Diş Beyazlatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:05
Top