2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Kanserine Karşı Tedbirli Olmak
MAKALE #1002 © Yazan Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK | Yayın Mayıs 2008 | 6,323 Okuyucu
Meme Kanseri


Hem ülkemizde , hem tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir.
Tüm tedavi çabalarımıza rağmen kadınlarda yüksek oranda ölüme neden olması, kadının yaşam kalitesini ileri derecede bozması nedeniyle , meme kanseri günümüzde kadınlar ve hekimler için kabus olmaya devam etmekte.

Kadına özgü olan, sık görülen, görüldüğünde ölüme götüren hastalığa karşı en etkili savaşım, tüm kadınların bilinçlendirilmesi ile yapılabilir. Ülkemizde bayanlar, kendilerini bu kadar yakından ilgilendiren bu hastalığa karşı maalesef oldukça ilgisizler.
Meme kanserinin ne olduğu, hangi kadınlarda riskin arttığı, bu hastalığı önlemenin yolları, kendi kendine meme muayenesinin önemi, zamanı geldiğinde meme filmi çektirmenin yararları , meme kanserinin tedavi yolları gibi konular türk kadınının ilgi alanında hakettiği yeri ne yazık ki alamıyor.

Bu konuda aydınlatıcı radyo ve televizyon programlarının halka ulaştırılması, tüm hanımların anlayabileceği sadelikte yazılmış meme kanseri ile ilgili broşürlerin topluma dağıtılması gibi etkili yöntemleri ise ne yazık ki etkili bir şekilde kullanamıyoruz.
Tüm bu nedenlerle ülkemiz kadınlarını meme kanserine karşı korumakta savunmasız kalıyoruz. Bu hastalığı farkettiğimizde çoğu zaman kadının birçok organına yayılmış ve ileri safhada oluyor.Bu durumda tedavilerimiz etkisiz kalıyor ve kısa sürede ölüm kaçınılmaz oluyor.

Şimdi bu amansız hastalığa daha yakından bakalım ve bu hastalığa karşı hep beraber nasıl mücadele edebileceğimizi anlatalım:

Meme kanseri hangi kadınlarda sık görülür?

Öncelikle bilinmesi gereken, meme kanserinin ileri yaşların hastalığı olduğudur. Kabaca meme kanseri riski kırk yaşını aşmış kadınlarda artmaya başlar. Elli ile altmış yaş arası dönem en riskli dönemdir. Meme kanserinin çoğu bu yaşlar arasında görülür. Altmış yaşını aşan hanımlarda risk tekrar azalmaya başlar.

Yani bir kadın için meme kanserine karşı en dikkatli olması gereken yaş 50-60 yaş arasıdır.

Bunun dışında bazı kadınlar, meme kanserine yakalanma açısından diğerlerine göre daha yatkındırlar:

-Ailesindeki hanımlarda (annesinde, kızkardeşinde) meme kanseri olan bayanlar,

-Memesinde selim bile olsa kist,papillom, adenom saptanmış hanımlar

-Hiç doğum yapmamış olan hanımlar,

-İlk doğumunu 35 yaştan sonra yapmış olan hanımlar,

-İlk adetini erken yaşlarda görüp, 50 yaşından sonra menopoza girmiş olan hanımlar,

-Düzenli olarak alkol alan hanımlar

-Yağlı yiyecekleri fazla tüketen hanımlar ( özellikle hayvansal yağları yani tereyağını fazla tüketenler)

Meme kanserine karşı korunma yolları

Meme kanserine karşı alınabilecek en etkili önlem onu erken yakalamaktır. Meme kanserini erken teşhis etmek için kadınlara bir meme sağlığı takvimi oluşturabiliriz, bu takvime göre:

-Bütün kadınlar 20 yaşından itibaren kendi kendine meme muayenesini, usulüne uygun olarak uygulamalıdırlar.

-35 yaşından sonra her kadın senede bir kez jinekolog ya da cerrahlara meme muayenesi yaptırmalıdır.

-40 yaşından itibaren her iki senede bir meme filmi çektirilmeli ve doktora gösterilmelidir. Doktorunuz gerekli görürse iki yılda bir yerine her yıl meme filmi isteyebilir.

-50 yaşından sonra her sene meme filmi çektirilmelidir.

-Alkol alımını tamamen bırakmanız gerekir.

-Yağlı yemeklerden, özellikle hayvansal yağları tüketmekten kaçınmak gerekir.

Ailenizdeki kadın akrabalarınızda meme kanseri varsa..

Bu durumda sizde de meme kanseri görülme riski artmıştır. Bu nedenle doktor kontrollerine 25 yaşından itibaren başlamanız gerekir. Doktorunuz gerekli görürse sizi daha sık kontrole çağırabilir.

Meme kanseri teşhisi

Eğer memenizde bir kitle saptandıysa bir sonraki adım kitleden biyopsi yapmak olacaktır. Biyopsi dediğimiz işlem, bir iğneyi memenizdeki kitlenin içine sokup oradan parça almaktır. Bu parça mikroskop altında uzmanlar tarafından incelenir ve varsa kanser böylce ortaya konmuş olur.

Eğer meme kanseri çok ileri safhalara yayılmamış ise uygulanan tedavinin ilk basamağı ameliyatla tümörün çıkarılmasıdır. Bunun için memenin tamamının ya da bir kısmının çıkarılması gerekir. Koltuk altındaki bezeler çıkarılır. Halkımız arasında bu işlem, koltukaltının kazınması olarak bilinir.
Ameliyattan sonra çoğu hastaya ilaç tedavisi ya da ışın tedavisi verilir. Böylece tümörün tamamen yokedilmesi sağlanır.


Kendi kendine meme muayenesi:

Yıllardır, bu kanseri önlemeye ve tedavi etmeye yönelik çabalara rağmen, meme kanseri ölümcül etkisini halen devam ettirmektedir.

Tüm dünyada bu hastalığı yok etmeye yönelik bilimsel araştırmalar ve edindiğimiz tıbbi bilgiler bizleri şu sonuca ulaştırmıştır:

“Meme kanseri ne kadar erken farkedilirse, kadını bu hastalıktan kurtarma şansımız da o kadar artmaktadır.Hastalığı erken dönemde yakalayamazsak, kısa sürede kadını ölüme götürmektedir. ”

Meme kanserini erkenden yakalayabilmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunların içinde en ucuzu, en kolay uygulananı, en etkilisi, en hayati önem taşıyanı “kadının kendi kendine meme muayenesi”ni yapmasıdır.

Kendi kendine meme muayenesinin usulü :

Yirmili yaşlardan itibaren her kadın kendi kendisine meme muayenesini yapmalıdır.
Muayene ,ayda bir kez , banyo sırasında, aynanın karşısında ayakta durarak yapılmalıdır.
Hem eller, hem göğüsler, şampuanla ya da sabunla yeterli kayganlığın sağlanabilmesi için sıvanmalıdır.

Kadın , ayna karşısına geçip muayene edeceği memesi tarafındaki elini başının arkasına almalı, diğer eliyle o memeyi muayeneye başlamalıdır.
Hareketlerini aynadan takip etmelidir.
Muayeneye meme başı çevresinden başlanır.
Gitgide büyüyen dairesel hareketlerle meme başından çevreye doğru ellerini meme üzerinde kaydırarak, varsa bir kitleyi farketmeye çalışır.
Aynı muayene karşı taraf meme için de tekrarlanır.

Tavsiye edilen , meme muayenesinin adet bitiminden hemen sonra yapılmasıdır. Her ay tekrarlanan muayeneler , hep adet sonrası yapılmalıdır.

Kendi kendine meme muayenesinin yararları

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu yöntem, meme kanserini erkenden yakalamamızı sağlayan, her kadının yapabileceği
en ucuz,
en kolay yapılabilen ve
en etkili metottur.

Herşeyden önce kadına kendi meme dokusunu öğrenme fırsatı verir. Kadın kendi memesini ve normal dokusunu bu muayene ile öğrenir. Günün birinde muayene sırasında anormal bir kitle varsa, bunu yakalama şansı artar.

Muayenenizde elinize bir kitle gelirse...

Hiç heyecanlanmadan, derhal bir jinekologa ya da genel cerraha başvurmak gerekir. Unutulmaması gereken, adet öncesi dönemde memelerde selim kitlelerin oluşabileceğidir. Bu kitleler adet sonrası kendiliğinden kaybolur. Bu tür yanlışlıkların önüne geçmek için kadınlar meme muayenesini adet bitttikten hemen sonra yapmalıdırlar.

Meme filmi ( mamografi):

Meme kanseri, yakaladığı kadınlarda erkenden farkedilemezse hem ölüme hem de sakat kalmaya sıklıkla neden olduğundan , bu hastalığı yok etmeye yönelik tüm çabalar , onu erkenden tespit etme noktasında yoğunlaşmıştır.


Ameliyat sonrası dönem

Eğer tümör erken dönemde yakalanmışsa ve uygun şekilde ameliyat edilmişse tümörün tekrar etme şansı oldukça zayıftır, ama yine de vardır. Bu nedenle düzenli kontrollere gidilmelidir.

Eğer tümör ileri evrede iken saptanmışsa, uygun ameliyat yapılsa bile daha sonra maalesef büyük olasılıkla tümör tekrar edecektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Kanserine Karşı Tedbirli Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ö.Yavuz ŞİMŞEK Fotoğraf
Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK
Kırıkkale
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Meme Kanserine Karşı Tedbirli Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik ve Cinsel Eğitim Haziran 2008
► Muayene Stresini Yenmek Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:51
Top