2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütü Hakkında Herşey
MAKALE #10021 © Yazan Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ | Yayın Aralık 2012 | 4,214 Okuyucu
En Değerli Besin Anne Sütü

Anne sütü, annesinden hamilelik döneminde yeterli oranda besin öğeleri depolayan ve zamanında doğan bebeğin, ilk 4-6 aylık süreçte, normal büyüme ve gelişmesine yetecek besin öğelerini sağlayan en uygun besindir.


Anne sütünün özellikleri

Besin öğeleri bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar.

Her zaman bebeğe uygun sıcaklıktadır.
Hazırlama sorunu yoktur.
Ekonomiktir.
Hastalıklara karşı koruyucu etmenleri içerir.
Bebeğin sindirimini kolaylaştırıcı enzimleri içerir.
Enfeksiyonları önleyen bağışıklık öğelerini ( IgA, IgG ve IgM) içerir.
Solunum ve gastrointestinal enfeksiyonların görülme oranını düşürür.
Çene ve diş gelişiminde olumlu rolü vardır.
Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (Tip 1 diyabet, çölyak, şişmanlık, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon).
Alerjiye karşı koruyucudur.
Bebeğin ruhsal durumuna ve zeka gelişimine yardımcı olur.
Anneyle bebek arasındaki iletişimi artırır.
Emzirme; anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi başlatır. Anne sütü veren kadınların, göğüs, yumurtalık (over) kanseri ve osteoporoz riskleri de düşüktür.

Öneriler


Doğumdan sonra anne kendine gelir gelmez emzirmeye başlamalıdır.

Emzirmeden önce bebeğe hiçbir içecek veya yiyecek verilmemelidir.
Bebeğe ilk 4-6 ayda sadece anne sütü verilmeli, daha sonra uygun tür ve miktarlarda ek besinlere geçilmelidir. Ek besinlere geçme zamanına, bebeğin büyümesi izlenerek karar verilmelidir.
Sık sık ve isteyerek emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını artırır.
Annenin süt verimini artırmak için özgüven kazandırıcı yakınlık ve ilgi gösterilmeli, emzirme ile ilgili sorun varsa çözülmelidir.
Bebek her ağladığında emzirilmelidir.
Anne emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmelidir.
Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir.
Emzirme döneminde anneler kilo vermeye çalışmamalıdır. Emzirme sayesinde günde ortalama 500 kalorilik enerji harcanır. Bu da emzirme süresince gebelikte artan ağırlığın diyete gerek kalmadan yavaş yavaş azalmasını sağlamaktadır. Başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilebilir. Bu süreç sonunda istenen ağırlığa ulaşılmamışsa, uygun beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite ile fazla kilolardan kurtulabilirsiniz.
Merak Ettikleriniz

1. İlk salgılanan kolosturumu (ağız sütü) bebeğime vermelimiyim?


Kolostrum doğumdan hemen sonra ilk 3-5 günde salgılanan, bileşim özellikleri ile yenidoğan bebeğin ilk günlerdeki tüm gereksinimleri karşılamada büyük önem taşıyan süttür. Kolostrum; hastalıklardan koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler içerir ve mutlaka bebeğe verilmelidir.


2. Sütümün yetip yetmediğini nasıl anlarım?


Sütünüzün bebeğinize yetip yetmediğini, bebeğinizin büyüme ve gelişmesinden anlayabilirsiniz. İlk 6 ay bebeğiniz her ay 400-800 gram, ortalama 500 gram arasında ağırlık kazanıyorsa anne sütünüzün yettiğine emin olabilirsiniz.


3. Bebeğimi kaç ay emzirmeliyim?


Bebeğinizi ilk 6 ay tek başına olmak üzere, 6 aydan sonra diğer gerekli ek besinleri alması koşuluyla 1-2 yıl ya da kendiliğinden memeden kesilene kadar emzirebilirsiniz.


4. Bebeğimi ne sıklıkla emzirmeliyim?


Bebeği ilk ayda isteğine göre her ağlamada emzirmelisiniz. İlk aydan sonra bebeğin isteğine göre emzirme sıklığı biraz daha genişletilebilir. Ancak kesin bir saat aralığı önerilmemekte, süre bebekten bebeğe değişmekle birlikte günde 6-8 kez emzirilmesi önerilmektedir.


5. Süt salınımımı etkileyen etmenler nelerdir?


Süt salgılanmasında emme refleksi önemlidir. Ne kadar sık aralıklarla emzirme yapılırsa, süt salgısı o kadar artmaktadır. Annenin psikolojik durumu ( üzüntü, çoşku ve korku) süt salgılanmasını azaltıcı etki göstermektedir. Yorgunluk sütü azaltmaktadır. Beslenmesi yetersiz olan kadınların da sütlerinin yetersiz salgılandığı belirlenmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütü Hakkında Herşey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün Makaleleri
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne Sütü Hakkında Herşey' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En Önemli İçeceğimiz Su Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top