2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Önemli İçeceğimiz Su
MAKALE #10026 © Yazan Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ | Yayın Aralık 2012 | 4,176 Okuyucu
En Önemli İçeceğimiz: Su

İnsan vücudunda ortalama %50-60 oranında su bulunmaktadır. Örneğin; 70 kg ağırlığında olan bir bireyin vücudundaki su miktarı yaklaşık 35-42 litredir. Özellikle kas miktarı fazla olan (sporcular, işçiler vb.) bireylerin vücutlarındaki su miktarı fazla, yağ miktarı fazla olan kilolu bireylerin vücutlarındaki su miktarı düşüktür.


Bedenimizde bu kadar fazla bulunan suyun çok önemli görevleri bulunmaktadır.


Su vücutta;

• Yenilen besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında,
• Hücrelerde gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşmasında,
• Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışmasında,
• Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılmasında,
• Vücut ısısının denetiminin sağlanmasında,
• Eklemlerin kayganlığının sağlanmasında,
• Sıvı - elektrolit dengesinin sağlanmasında görevler yapmaktadır.

Yukarıdaki fonksiyonlardan da anlayabileceğimiz gibi, hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun ancak su dengesini korunması ile mümkün olmaktadır.


Su, sadece içeceklerle değil yiyeceklerle de vücuda alınmaktadır. Genel olarak vücuda günlük; su olarak 1200-1500 mL, yiyecek ve içeceklerle 1000 mL ve vücutta yiyeceklerin metabolizması sonucu 250 mL olmak üzere toplam 2000-2500 mL sıvı alınmaktadır. Unutmayalım içeceklerle birlikte sebze ve meyvelerin içeriklerindeki su miktarı yüksektir. Çay, kahve ve alkol vücutta diüretik (sıvı atımını artırıcı) etki göstererek sıvı atımını artırabilir. .


Bu aldığımız suyun atılması ise; böbreklerden (1500 mL), deri yoluyla (500 mL), barsaklardan (300 mL) ve solunumla (300 mL) olmaktadır ve yaklaşık aldığımız sıvı kadardır. Yani genel anlamda baktığımızda aldığımız ve harcadığımız su eşit gözükmektedir. Özellikle sıcak, nemli havalarda, çok terlenildiğinde, ishal gibi durumlarda vücuttan sıvı kaybı çok fazla olmaktadır. Çok fazla proteinli beslenmenin de vücuttan sıvı atımını artırdığı bilinmektedir.


Sıvı dengesinin negatif yönde bozulması yani aldığımız sıvının ihtiyacımızı karşılamadığı durumlarda birçok problem karşımıza çıkmaktadır. Vücutta az miktardaki sıvı kayıpları; susuzluk duygusunu oluşturmakta % 1-5 ‘lik sıvı kayıpları hareketlerde düzensizlik, iştahsızlık, deri kızarıklığı ve yorgunluğa, % 6-10’luk sıvı kayıpları baş ağrısı, soluk almada güçlük, konuşma zorlukları ve hatırlamada güçlüğe, % 11 ve üzeri sıvı kayıpları ise kramplara, yutkunma zorluğuna ve hatta ölüme götürebilmektedir.


Vücutta suyun yeterli olup olmadığı idrar rengine bakılarak kolayca anlaşılabilir. Vitamin kullanımı dışında İdrar renginin koyu olması, vücuttaki sıvı miktarının yetersiz olduğunu göstermektedir ve idrar açık renk olana kadar sıvı tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca çok kısa sürede ağırlık değişimleri (bir gün içinde kişinin ağırlığındaki 2-3 kg lık değişimler) ve idrar miktarının azalması da vücutta sıvı kaybını gösterebilmektedir.


Sıvı Tüketimini Artırmak İçin Öneriler…

1. Su tüketmek için susamayı beklemeyin.
2. Özellikle sıcak ve nemli havalarda ve yoğun aktiviteniz olduğunda sıvı tüketiminizi artırın.
3. Vücutta sıvı kayıplarını artıran çay, kahve, alkol gibi içecekleri çok tüketmeyin.
4. Su içeriği yüksek sebze ve meyva tüketiminizi artırın.
5. Çorba, ayran, süt, yoğurt gibi sıvı içeriği yüksek yiyecek ve içecekleri artırın.
6. Her idrar çıkışında bir bardak su tüketin.
7. Vücuttaki su miktarınızı idrar renginizi takip ederek anlayabilirsiniz. İdrar renginiz koyu ise, idrar miktarınız ve sıklığınız az ise sıvı tüketimizi artırın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En Önemli İçeceğimiz Su" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ'ün Makaleleri
► Diyetisyen Seçimi Neden Önemli Dyt.Esra DİNÇER
► Limon Suyu : Asit mi Alkali mi? Önemli mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'En Önemli İçeceğimiz Su' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top