2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Çocuk
MAKALE #10055 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Aralık 2012 | 3,960 Okuyucu
BOŞANMA VE ÇOCUK

Ayrılma/boşanma, her yaşam olayı gibi, sadece bir durumdur. Bu durum anne, baba ve çocuğun (varsa diğer çocukların da) birlikte başlarına gelen bir durumdur ve herkes için adaptasyonu gerektirir.


Eşler ayrılmaya karar verdiklerinde, bazen, çocuklarına kötü bir şey yapıyormuş hissine kapılabilirler. Ancak çocuğa kötülük olsun diye boşanılmadığı için, onun duygusunu koruyup kollamak gerekmekle birlikte, bunun bir felaket olduğu ve bundan sonraki yaşamın çok zor ve hep eksik olacağı duygusu çocuğa geçirilmemelidir.


BOŞANMA HER ZAMAN TRAVMATİK DEĞİLDİR


Boşanma başlı başına travmatik bir durum değildir. Yani boşanmış çiftlerin çocukları ömür boyu problemli ve arızalı olmayacaktır. Ancak bu, çocuğun hem anne hem de baba ile ayrı ayrı, sağlıklı bir ilişkisinin olmasına bağlıdır. Hem anneyle hem de babayla iyi ilişkisi olan çocuğun, boşanma durumunu çok olumsuz yaşaması söz konusu olmayacaktır.


Çocuğu anneye ya da babaya göstermemeler, hafta sonu kalışlarında ya da telefon görüşmelerinde sorun çıkarmalar, anne ya da baba hakkında sürekli olumsuz duyguları paylaşmalar çocuğu zor duruma sokar. Ancak çocuk, anne ile baba arasında vizesiz geçiş hakkına sahip olduğunda ve onların duygularını kollamak için çaba sarf etmek durumunda kalmadığında, geçişi daha kolay olabilir.


BOŞANMAYI SÖYLEYİN


Çocuk kaç yaşında olursa olsun, ayrı evde yaşama kararı çocuğa söylenmelidir. Özellikle iki üç yaşındaki çocukların anlamayacaklarını varsayan bazı ebeveynler, boşanmayı çocuklarına söylemezler ve bazen de çocuk “Baba nerde?” diye sorduğunda, “İşe gitti, çalışıyor” cevabıyla karşılaşır. Ancak bu belirsizlik ve yaratılan suni durum, ortada birşeyler oluyor ama olmuyormuş gibi davranılıyor hali, çocukta güvensizlik ve sıkıntı yaratır. Nedenini kendisi de bilemeden, mutsuz ve huzursuz olur çocuk. Her yaştaki çocuğa, “Anne baba olarak, birlikteyken peki iyi geçinemiyoruz. Ayrı evlerde yaşamaya karar verdik” denmesi mutlaka gerekir.


Çocuk bu konuda endişelerini ya da isteklerini paylaşabilir ama ebeveynin verdiği karara karışamaz.


DUYGUSUNU KABUL EDİN


Genellikle küçük çocuklara ayrılma kararı bildirildiğinde, o anda bunu çok da umursamamış gibi yaparlar. Bazı durumlarda üst üste sorular ve ağlama krizleri olsa da, umursamaz görünen çocukla ne yapacağını anne baba bilemez. Acaba anlamadı mı, yoksa içine mi atıyor, duygusunu mu bastırıyor bilemediği için, bir an önce çocuğun iyi hissetmesi telaşına düşer.


Ayrılık/boşanma tıpkı kayıp gibi, bir süre yas tutmayı gerektirir. Çocuk bunu doğrudan da ifade edebilir, başka şekillerde de dışa vurabilir. Durgunluk ya da aşırı hareketlenme, okulda farklı davranma, çeşitli davranış problemleri, ani çıkışlar ve öfke krizleri ya da kendi kendine oynadığı oyunlarda duygusunu ifade eder çocuklar. Onların bir süre bu duyguyu yaşamalarına izin verebilmek gerekir. Üzülmek kötü bir şey değildir ve her duygu gibi kabul edilebilirdir.


Birkaç haftayı bulan yas benzeri süreci anlamak mümkün, ancak bu durumda çocuğu çok haklı bularak onun bu durumu kullanmaya yönlenmesine engel olmak gerekir.


ANNE BABAYI BİRLEŞTİRME FANTAZİSİ


Hemen hemen her çocuk, annesiyle babasını barıştırma, yeniden birleştirme fantezisini kurar. Kendini tanımlayışında, anne-baba-çocuk referansı önemlidir. Şimdi anneyle baba birbiriyle anlaşamıyor olsalar da, kendisini dünyaya getirdiklerinde aralarında aşk olduğunu ve istenildiğini bilmeye ihtiyacı vardır.


Bu yüzden, çocukların birleştirme fantezileri eyleme dönüşmediği sürece, onlara dokunmuyoruz. İstediklerini hayal etmekte özgürdürler. Ancak anneyle babayı bir araya getirme eylemlerine de, çok fazla açıklama yapmadan ve kızmadan katılmamayı tercih ediyoruz.


Çocuk bilmelidir ki, kendisinin yapacağı ya da yapmayacağı hiçbir şey anneyle babayı birleştiremez. Bu, iki yetişkinin kendi hayatları için verdikleri bir karardır ve sonuç olarak çocuğu etkilese de, aslında çocukla doğrudan ilgisi yoktur.


“Tekrar barışacak mısınız?”, “Niye küstünüz?”, “Birbirinizi artık sevmiyor musunuz?”, “Eve ne zaman geleceksin tekrar?” gibi sorular “Hayat bu belli olmaz” ya da ”Ben istiyorum da annen istemiyor” ya da “Hayır anla artık bir daha asla bir arada olmayacağız” yerine daha yumuşak şekilde cevaplanabilir. “Şimdilik böyle. Durumda değişiklik yapmayacağız” ya da “Tabii ki seviyorum anneni ama o başka” gibi bir cevap verip konuyu uzatmadan başka bir konuya geçilmesi söz konusu olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Boşanma ve Çocuk Psk.Adem TATAR
► Boşanma ve Çocuk Psk.Sinem ERUSTA
► Boşanma ve Çocuk Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gizem HÜNERLİ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gonca BİLGİÇ
► Boşanma ve Çocuk Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:27
Top