2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisinde Ameliyatsız Çözüm Manuel Terapi
MAKALE #10056 © Yazan Fzt.Mehmet ÜNAL | Yayın Aralık 2012 | 8,475 Okuyucu
manuel tedavi-terapi

Omurga ve eklemlerdeki fonksiyonel bozuklukların elle tedavi edilmesi yöntemidir.Vucut da fonksiyonel bir bozukluk oldugu zaman cevap olarak agrı oluşacaktır,bu nedenle lokomotor sistemin yani kas ve iskelet sisteminin iyi bir sekilde değerlendirilmesi gerekir.Bu tedaviyi uygulayacak uzmanın vucut sistemlerini çok iyi bilmesi gerekir ülkemizdede dünyada olduğu gibi bu yöntem fizyoterapistler tarafından basarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

MANUEL TEDAVİ:


TERAPİST VE HASTA İÇİN ÖNEMİ:


DAHA GUVENLİ TEDAVİ


DAHA ETKİLİ TEDAVİ


TEDAVİNİN SÜRESİNİ AZALTMA



MANUEL TEDAVİ


A:Hem teshis hemde tedavi tekniklerini içerir.


B:Özellikle kas iskelet sistemine ait yaralanmaların ve fonksiyonel bozuklukların tedavisinde kullanılır.


C:Refleks tedavi olarakta tanımlanır.


D:Eklem yapılarının mobilizasyonu ile oluşturulan refleks reaksiyonlar eklemdeki agrılı durumlar ve fonksiyon bozukluklarında etkili olur.




UYGULAMA ALANLARI


BEL RAHATSIZLIKLARI: Bel fıtıgı-bel fıtıgı-kas agrıları-kanal daralması


OMUZ RAHATSIZLIKLARI:Donuk omuz-omuz kısıtlıkları-brakial plexus yaralanması-impingement sendromu


DİZ PROBLEMLERİNDE:Diz agrılarında-menuskus yaralanmalarında –bag yaralanmalarında-diz limitasyonlarında-diz kireçlenmelerinde


AYAK- AYAK BİLEĞİ PROBLEMLERİNDE


BOYUN RAHATSIZLIKLARINDA:Boyun agrılarında-boyun fıtıklarında-boyun düzleşmelerinde


DİRSEK PROBLEMLERİNDE:Drsek limitasyonları-lateral epikondilit (Tenisci dirseği)-medial epikondilit-dirsek agrılarında


FİBROMYALJİ –MYOFACİAL AGRI SENDROMUNDA


EL- EL BİLEĞİ PROBLEMLERİNDE :Tendon yaralanmalarında-sinir yaralanmalarında-dupuytren kontrakturu-


deqvervain tenosinoviti-karpal tunel sendromu


LOMBER DİSK HERNİASYONU (BEL FITIĞI) MANUEL TERAPİ


Bel omurlarının diskinin dejenere(yapısının bozulması) olarak bir veya birkaç komponentinin lateral(YAN), posterior(ARKA) ve posterolaterale(ARKA-YAN) doğru yer değiştirmesi sonucu, sinirsel dokulara bası yapması ile ortaya çıkan klinik tablodur.


DİSK HERNİASYONUNUN TİPLERİ


BULGİNG (Anulusta bombeleşme ): Normalde anulus fibrosusun(DİSK YAPISI) arka düzlemi konkavdır. Disk dejenerasyon anulusta bombeleşmeye neden olur. Nücleus pulposus(DİS YAPININ İÇİNDEKİ SIVI),anulus fibrosus lamelleri arasından hafif geriye doğru ilerlediğinde arka düzlem konveks bir görünüm kazanır. Bu herniasyonun başlangıç aşaması olarak düşünülebilir.


DİSK PROTRÜZYONU : posterior da az sayıda lamel kalırsa disk protruzyonu oluşur. Nücleus pulposus tüm lamelleri yırtıp PLL altına yerleşmişse ekstrüde fragman,kanal içine yerleşirse sekestre(İLERİ DÖNEM)fragman denir.


Herniasyonlar(FITIK) her yöne doğru olabilir. Ancak anatomik olarak diskin anteriorunun(ÖN) daha kuvvetli olması nedeniyle herniasyonlar daha çok lateral,posterolateral ve posterior yönlerde oluşur ayrıca aksilar herniasyonlar da vardır. Burada disk materyali sinir kökü ve dura arasındaki kısımdan protrüze olmuştur.


SEMPTOM VE BULGULAR


Lumbal disk hernilerinde semptom ve bulgular herniasyon çeşidine göre ve özellikle yönüne göre değişmektedir.

AĞRI : hastalar genellikle beldeki künt bir ağrıdan yakınırlar. Ağrı bazen hareketi kısıtlayacak kadar şiddetlidir. Bel ağrısı alt ekstremiteye(Bacaklara) yayılabilir.


DUYU KAYBI : Sinir kökü basısına bağlı olarak yüzeyel duyu kaybı görülür. Duyu kaybı cerrahi tedaviyi takiben en geç düzelen belirtidir.


KUVVET KAYBI : Sinir kökünün uzun süreli ve etkili bir basıya maruz kaldığını belirler. Alt ekstremite(Bacak) kaslarında görülür.


Ağrıya bağlı olarak gövde hareketlerinde kısıtlılık


SKOLYOZ (OMURGADA EĞRİLİK) : Ağrıya bağlı olarak gelişir. Eğer herni köke lateralden basıyorsa açıklığı lezyon tarafına bakan skolyoz görülebilir.


LUMBAL BÖLGE DİSK HERNİLERİNDE İNSİDANS VE LOKALİZASYON


Tüm disk hernilerinin %90’ını oluşturduğu belirtilmektedir. Bunun ise %80-90 L4-L5 ve L5-S1seviyelerinde görülmektedir. Genellikle erkeklerde daha sık ortaya çıkmakta ve bu sıklıkla %80-65 arasında değişmektedir. Hastalığın en sık görüldüğü yaşlar 30-50 yaşlarıdır. 60 yaştan sonra görülmesi enderdir


LUMBAL DİSK HERNİLERİNİN ETYOLOJİSİNDE ROL OYNAYAN RİSK FAKTÖRLERİ


20 yaş üstü risk grubudur. Oluşumunda en önemli rolü mekanik güçler oynar. Obesite, ağır yük kaldırma, ağır fiziksel işlerde çalışma, interdiskal basınç değişimi, vibrasyon, tekrarlayan mikro travmalar, eğilme, bükülme, dönme gibi aktivitelere maruz kalma, erkek olmak, uzun boylu olmak ve bacak eşitsizlikleri gibi antropometrik faktörler, skolyoz, aşırı jimnastik aktivitesi yapmak, genetik yatkınlık, depresyon risk faktörleri arasındadır.


TEDAVİ


Lumbal bölge patolojilerinde hastanın durumuna göre uygulanabilecek tedavi yöntemleri 4 grup altında toplanabilir;


Medikal tedavi


Cerrahi tedavi


Konservatif tedavi


Rehabilitasyon
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisinde Ameliyatsız Çözüm Manuel Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Mehmet ÜNAL
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÜNAL'ın Yazıları
► Boyun Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Bel Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisinde Ameliyatsız Çözüm Manuel Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lenfödem Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top