2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çağımızın Vebası : “ne Kanser, Nede Aıds Sadece ve Sadece Mazeret Bulma Hastalığı”
MAKALE #10115 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Aralık 2012 | 4,778 Okuyucu
İnsanların başarıya ulaşmasını engelleyen en önemli güçlerden birisi, şu anki bulundukları konuma bakış açılarıdır.
Onların özlemini duydukları başarıya ulaşmalarını engelleyen en önemli güç; yaşadıkları çevre, aile yapıları, bulundukları şehir vb. etkenlerdir. Bu insanlar hayata nasıl bakarlar ?
-“Ailemiz çok fakir, ben üniversiteyi asla kazanamam”
-“Bu alkol batağına bir kere düştüm artık çıkış yolum yok”
- “Ben bu köyde doğdum gidebileceğim hiçbir yer yok. Hayatımın sonuna kadar burada yaşamak zorundayım.”
- “Gözlerim bir hastalık yüzünden kör oldu. Ne kitap okuyabilirim, nede kitap yazabilirim. Benim kültürel hayatım artık bitti.”
Bunlara benzer düşüncelere sahip olan insan sayısı oldukça fazladır. Aslında tüm bu düşüncelerin ortak noktası şudur; ”mazeret bulma hastalığına yakalanmış olunması.”
Bu hastalık, insanın hedeflerine ulaşması için yapması gerekenleri engelleyen bir virüs gibidir. İnsanın beyninden vücudun en hassas noktalarına kadar yayılır. Ve sonunda insanın hem duygusal gücünü hem de fizyolojik gücünü kontrolü altına alır. Yani insanın kaderini kontrol altına alır.
Mazeret bulma hastalığının reçetesinde beş tane ilaç yazılıdır. Mutlaka bu ilaçların kullanılmasına dikkat edilmelidir.
1. Uygun bir hedef belirleme: Hayattan beklentileriniz nedir? 5 veya 10 sene sonra hangi konumda olmak ve nasıl bir hayat yaşamak istersiniz? Zihninizde dolaşan hedefe gerçekten ulaşmayı istiyor musunuz? Ona ulaşmak için fedakârlığa hazır mısınız? O amaca ulaşmak için ne gibi fedakârlıklar yapmalısınız? Ana hedefe ulaşmak için hayatınızı, yıllarınızı, aylarınızı ve hatta günlerinizi, sizi ana hedefe ulaştıracak ara hedeflerle doldurdunuz mu? O hedefe ulaşmak için gerçekten karar verdiniz mi?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin bir hedefe mi yaksa bir hevese mi kendinizi adadığınızı gösterecektir. Mazeret hastalığından kurtulmak için önce size güç verecek bir hedefi bu sorulara cevap vererek tespit edin.

2. Karar vermek: Hedefiniz belli ancak ona ulaşmak için kesin bir karar vermemiş önünüze çıkacak her engelde vazgeçme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirisiniz. Hayatta başaranlarla başaramayanlar arasındaki en önemli ayırıcı faktör “karar” dır. Karar sayesinde bir insan harekete geçer, karar sayesinde bir insan karşılaştığı engeli aşma gücünü kendinde görür. Karar sayesinde insan başarı yolculuğuna çıkar. Karar sayesinde insan “mazeretler denizinde” boğulmaktan kurtulur.

3. Başaracağına inanmak: Bir insan başaracağına inanmıyorsa belirlediği bir hedefe asla ulaşamaz. Çoğu insan hayatını yönlendirenlerin ailesi, çevresi veya arkadaşları olduğunu zanneder. Aslında bir insanın hayatını yönlendiren en önemli güç belirlediği hedefe ulaşacağı yönünde içten duyduğu bir “başarı inancıdır.
İnancın bir yıkıcı birde yapıcı yönü vardır. “Mazeret hastalığına” yakalanmış olan insanlarda yıkıcı tarzda bir inanç vardır. Onlardaki inanç; hedeflerine ulaşmayı başaramayacağı yönündedir. Bu durumdan kurtulmanın yolu ise insanı başarıya ulaştıracak inançlar edinmekte yatar.

4. Vazgeçmemek:Elektriğin mucidi Edison üzerinde çalıştığı yeni ampulün içine koyacağı tel için 200 den fazla maddeyi denemiş. Yakın dostları ona “200 den fazla maddeyi denedin yinede başaramadın. Niye bu işten vazgeçmiyorsun” dediğinde onlara dönerek “ben bu denemelerle 200den fazla maddenin ampulün içine konamayacağını buldum” diye cevap vermiş. O maddeyi aramaktan asla vazgeçmemiş. Sonunda ise ampulü ışıklandıracak maddeyi bulmuş.

Sizlerde hedefinize ulaşacağınız engeller karşısında asla vazgeçmeyin. Bu durum aslında sizin başarıya ne kadar yakın olduğunuzu gösterir.

5. İç disiplin sahibi olmak: Başarıya ulaşmak için bir takım fedakârlıklar yapmalısınız. Akşam geç yatmalısınız. Daha az uyumalı daha çok çalışmalısınız. Eğlenceye ayırdığınız zamanı kısıtlamalısınız. Bu fedakârlıkları yapmak zannedildiği kadar kolay değildir. Çünkü bu alışkanlıklar kendini koruma altına almıştır. Sizin her hamlenize cevap vermektedir. Öyle olmasaydı ders çalışmanız gerektiğini bildiğiniz halde sinemaya gider miydiniz? Bitirmeniz gereken bir raporun olduğunu bildiğiniz halde akşam eğlence mekânlarını dolaşır mıydınız? Yapmanız gerektiğini bildiğiniz halde bir faaliyeti yapamıyorsanız bunun nedeni sizde bir “iç disiplin” sorunun olmasıdır. Yani sizde başka bir ifadeyle “iradenize sahip olamama” sorunu vardır.

Mazeret hastalığına yakalanmış insanlarda yüksek düzeyde “iç disiplin” yetersizliği vardır. İç disiplin sahibi olabilmenin yolu insanın duygularına ve fizyolojisine sahip olabilmesinden geçer. Hayatta isimleriyle yaşamaya devam eden insanların hepsi bu hastalıkla baş edebilmiş kişilerdir.

Günümüzde en önemli hastalıklar olarak sık sık vurgulanan “kanser”, “AIDS”, aslında bireysel ve toplumsal geleceğimizi önemli düzeyde etkileyen “mazeret hastalığından” daha fazla önemli değildir. Çünkü AIDS ve kanserle savaşmanın ilk koşuluda “iyileşemeyeceğim” mazeretinden kurtulmakla başlar…
Mazeretsiz nice günlere….
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çağımızın Vebası : “ne Kanser, Nede Aıds Sadece ve Sadece Mazeret Bulma Hastalığı”" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Çağımızın Vebası: Depresyon Psk.Makbule UZUN ÇINAR
► Obezite Sadece Durmadan Yemek Midir? Psk.Gülçin SANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çağımızın Vebası : “ne Kanser, Nede Aıds Sadece ve Sadece Mazeret Bulma Hastalığı”' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
► Boşanma Salgını Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top