2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği Tedavi Sürecinde Play Attention
MAKALE #10128 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Aralık 2012 | 16,030 Okuyucu
DİKKAT EKSİKLİĞİ TEDAVİ SÜRECİNDE PLAY ATTENTİON FARKI

Bir problem düşünün %2 – 20 çocukta rastlanabiliyor. Yani her sınıfta bir ya da iki öğrenci de bulunabileceği gibi sınıftaki her beş çocuktan birinde de bulunabiliyor. Fiziksel hiçbir farklılığı olmayan bu çocukların problemi yalnızca, dikkati sürdürme yeteneklerinin azlığından ibaret. Bu basit gibi görünen yetersizlik nedeniyle basit ya da karmaşık bir çok davranış problemleri geliştirebiliyorlar. Dikkati söylenilenlere yoğunlaştıramadıklarından hiçbir şey anlamamış ya da unutmuş gibi istenilen görevleri yerine getiremiyorlar.


"Play Attention Nasa tarafından astronotların uçuş simülasyonları için geliştirilen bir alettir. Çocuklarda uygulandığında toplam 3,5 ayda gözle görünür bir değişiklik gözlenmektedir. Bu çalışmada, çocuğun koluna takılan bir bileklik sayesinde, çocuğun dikkatini topladığı ve sürdürdüğü anlar oyunda görünmektedir. Çocuk dikkatini oyuna verdiği müddetçe oyun ilerlemekte, çocuğun dikkati dağıldığı an oyun durmaktadır. Böylece çocuğun dikkati, hem çocuk hem psikolog tarafından bilgisayarda somut olarak gözlemlenebilmektedir. Bu oyun mouse tarafından değil, beyin dalgalarıyla kontrol edilir."
Oyun; dikkati geliştirirken,çocuğun birçok alanda gelişimini hızlandırabilmektedir.
Play Attention’ın başarısını bilimsel araştırmalarla kanıtlamıştır. Amacı daha çok odaklanma, daha az kıpırdanma davranışlarını en aza indirmedir. Zayıf odaklanmadan dolayı DEHB ‘li çocuklar sınavda zorlanıp akademik olarak başarılı olmayabilirler. Oysa ki konsantrasyon öğrenme için çok önemlidir. Odaklanma eksikliği kişinin bilgiyi yakalama, zihinde tutma becerisini azaltır ve okuldaki uyumu zorlaştırır.
Play Attention düzenli bir şekilde uygulandığında dikkat eksikliği olan ya da hiperaktif çocuklarda değişime sebep vermektedir. Değişimleri ise şu şekilde aktarabiliriz;

"-Daha uzun dinleme

-Evde tek başına ödev yapabilme
-Dürtüselliği ve hareketliliğinde azalma
-Başladığı bir işi tamamlayabilme
-Bellekte gelişme
-Kendini kontrol etme
-Akran grubu arasında uyumun artışı
-Görsel organizasyonda gelişme
-Kurallara uyma"
- Zeka puanı 65 ve üzeri olan, dikkat sorunu yaşayan çocuk ve yetişkinlerin kullanması tavsiye edilir.
- Kalıcı değişimler için, kullanıcı programı en az 40 oturum kullanmalıdır. Koç, 40-60 oturumdan sonra öğrencinin programı bırakmasına karar verebilir. Kullanıcı, öğretilen becerilerde uzmanlığı daha önce gösterse de kalıcı değişimler 40-60 oturum arası gerçekleşir.

-Haftada, 2-3 defa 30-45 dakikalık seanslarla, uzun dönemde önemli gelişimler sağlanır.

-Son 4 senede uygulanan anketlerde %91 memnuniyet tespit edilmiştir

dikkat eksikliğinde kısa öneriler;
Okullarımızın hemen her sınıfında bu problemi yaşayan öğrencilerle karşılaşabiliriz.Bu çocuklarımızı eğitirken şu yöntemlerden yararlanabiliriz:

1)Hangi eğitim yönteminin daha yararlı olacağını çocukla tartışın.Çalışmalarda neyin onlara daha faydalı olabileceğini çocuğunuza sorabilirsiniz.Bu çocuklar sıklıkla çok iyi sezgi sahibidirler.Eğer sorulursa en iyi nasıl öğrenebileceklerini söyleyebilirler.


2)Öğretmene olabildiğince yakın oturtun.


3)Kuralları kısa ve basit anlatın.Hatta yer yer yazıp da verebilirsiniz.Kendinden bekleneni bilmek onları yüreklendirecektir.


4)Dikkat dağınıklığı olan çocukların düzene gereksinimleri vardır.Bu çocuklar yaptıkları etkinliklerde başvurabilecekleri bir tablo ve listeden çok fazla faydalanırlar.Anımsatıcı şeylere gerek duyarlar,tekrara gerek duyarlar.


5)Talimatları peşpeşe sıralmayın,basit ve kısa talimatları bile tekrarlayın.


6)Sınıfta öğretmeni mümkün olduğunca çok göz teması kurmalıdır,evde de bunu tekrarlayın.Çocuğunuzla mümkün olduğu kadar göz teması kurmaya gayret edin.


7)Okul içi sınırları belirleyin,öğretmeninden bu konu ile ilgili olarak açıklama yapması için yardım isteyin.


8)Okul sonrası program çizelgelerini kendilerinin hazırlaması konusunda ona yardımcı olun.Böylece onu "ertelemeden" korumuş olursunuz.


9)Zamanla sınırlı testlerin sayısını azaltın.Zamanla sınırlı testler dikkat dağınıklığı olan çocukların bildiklerini göstermelerini engeller.


10)Arada sırada küçük işler vererek kendini toparlamasına ve deşarj olmasına yardımcı olun.


11)Ödevin miktarına değil,kalitesine önem verin.


12)Ödevleri ya da projeleri küçük ödevlerle bölün.Bu dikkat dağınıklığı olan çocuklar için uygulanabilecek en iyi eğitim tekniğidir.Bu yöntemle çocuk "asla başaramayacağım" duygusunu yenecektir.


13)Başarısını olabildiğince çok değerlendirin.Bu çocuklar öyle çok başarısızlıkla iç içe yaşamaktadırlar ki,elde edecekleri olumlu değerlendirmelerin tümüne ihtiyaçları vardır.Yüreklendirilmeyi çok severler.


14)Periyodik teke tek görüşmelerle performansı ile ilgili geribildirimler verin.Suçlayıcı,yargılayıcı geribildirimlerden kaçının.


15)Bellek bu çocuklar için en önemli sorundur.Özellikle anımsama belleği ile ilgili sorunları aşmak için ona küçük hileleri öğretin.Konuyla ilgili kodlamalar,ipuçları ,kafiyeler ile konunun ana hatlarını anımsadıktan sonra detaylarla ilgili bilgileri size aktarmaları kolay olacaktır.


16)Öğretmede ana hatları kullanın ,çalışırken altını çizmeyi öğretin.


17)Söyleyeceğiniz şeyi söylemeden önce onun ne olduğunu bildirin."Birazdan size ev ödevleri ile ilgili bir şey söyleyeceğim."sonra söyleyin.."ev ödeviniz sayfa on"Son olarak da söylemiş olduğunuzu özetleyin."Ödevinizin onuncu sayfada olduğunu söyledim".Dikkat dağınıklığı olan çocukların görsel algıları,işitsel algılarından iyi olduğundan,mümkünse söylediğinizi yazmayı deneyin.-öğretmenlere yöneliktir-


18)Sınıfta uyararak küçük düşürmeyin,aranızda saptayacağınız sır bir hareket yaparak uyarabilirsiniz.-öğretmene yöneliktir-


19)Beklentileri açık ve anlaşılır hale getirin.


20)Test tekniğini öğretin.


21)Evden okula-okuldan eve bir not defrteri kullanın.Bu aile ile öğretmen arasında günü gününe iletişim sağlar ve veli toplantılarını azaltır.Ayrıca bu tür çocuklarıngereksinim duyduğu geri bilgilendirme açısından da yardımcı olur.


22)Büyük çocuklarda sınıfa gelmeden önce hazırlanmayı hatırlatın.Herhangi bir gün ne tartışılacağı hakkında ne kadar çok şey bilirse sınıfta o kadar fazla şeye egemen olacaktır.


23)Onaylayın,taktir edin,destekleyin,ufak başarılarını bile övün.


24)Daha ileri yaştaki çocuklara sormak istedikleri soruları yalnızca hatırlatacak notlar tutmaları için yardımcı olun.Temelde kendilerine ne söylenildiği konusunda değil,ne düşündükleri konusunda da not tutmaları yararlı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği Tedavi Sürecinde Play Attention" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
► Nişanlılık Sürecinde Dikkat Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği Tedavi Sürecinde Play Attention' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Okullar Açılırken.. Eylül 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:08
Top