2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri
MAKALE #10131 © Yazan Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2012 | 4,388 Okuyucu
Yeni teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri
(5. Boyut ?)

En, uzunluk ve derinlik boyutlarını içeren 3 boyutlu (uzaysal) görünümün eş zamanlı olarak (“real time özelliği”), renk farklılığı(5.boyut) bir monitorde görüntülenmesine olanak sağlayan en son teknolojik ürünlerdir.


Yeni Teknoloji 4 Boyutlu Ultrason; 5. Boyut?

Şu anda var olan gelişmiş 4 boyutlu ultrason teknolojisine birde renk farklılığı ekleyerek artık 5. boyutta ultrasonlara ilave oldu.

Eklenen bu yeni teknoloji ile görüntüler daha netleşti ve gerceğe yakın hale geldi.

Bu durum anomalilerin daha erken ve doğru tanınmasının yanında anne ve bebek arasında iletişimin doğmadan görsel olarak sağlanmasına da neden olmuştur.
Normalde ultrason cihazı; “prob (tranducer, scanner)” adı verilen anneye temas eden uçtan yayılan yüksek frekanstaki ses dalgalarının değişik yoğunluklarda ki dokulardan yansıyarak oluşan görüntünün bir ekran üzerine yansıtılması esası ile çalışır.
Geleneksel iki boyutlu ultrasonlarda yansımalar düz olarak gelirken, bu üç boyutlu ultrasonlarda belirli açılarla olmakta ve böylelikle dokular ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir.

4. boyut ifadesi çekim sırasında, anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerinin fotoğraf kareleri gibi eş zamanlı görüntülenip kaydedilmesini ifade etmektedir.
5.boyut ifadesi de fotoğraf karelerinin renk farklılığı vererek görüntülenip kaydedilmesini ifade etmektedir.

Önceden kullanılan üç boyutlu ultrason cihazlarında görüntünün incelemeden sonraki 10-15 dk içerisinde oluşması ve görüntünün tam olarak yaratılamaması bebeğin gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmasının önünde bir engeldi. Bu sebepten dolayı doğumsal anomalilerin teşhisi daha geç konulmaktaydı.


Rahim içindeki fetuste oluşabilecek anomalilerin daha erken ve daha doğru bir şekilde tanınmasında önemlidir.

Bu nedenle yeni teknoloji 5. Boyutlu Ultrasonlar Anomalilerin tanınmasında ön plana çıkmaktadır.
Bunlar arasında özellikle;
Spina Bifida (Omurgada oluşan açıklıklar) veya ensefalosel gibi (beynin kemik yapıdan dışarıya sarkması) gibi santral sinir sistemi ile ilgili problemlerin tespiti
Yarık damak ve yarık dudak anomalilerinin tespiti, ayrıca kalp anomalilerin tanınması,
Down sendromu gibi kromozomal anomalilerde bebeğin özellikle de yüzü olmak üzere fiziksel görünümünün izlenmesi,
Bebeğin el ve ayakla ilgili anomalilerin daha net ve doğru şekilde teşhis edilebilmesi,
Gastroşizis veya omfolosel gibi karın ön duvarında olan defektler sonrasında batın organlarının dışarıda olması anomalilerinin daha erken hamilelik haftalarında tespiti,
Bebeğin cinsiyetinin daha erken bir hamilelik haftasında tespiti sayılabilir.

Doğumsal anomalilerde erken tanının konulması hamilelik süresinde oluşabilecek tehlikeleri azaltacak, aileleri doğum esnasında hoş olmayan sürprizlerden uzak tutacak ve doğum sonrası bebeğe gerekebilecek bir takım ameliyatlar için uygun koşulların önceden hazırlanmasını sağlayacaktır.

Doğumsal anomalileri olan bebeklere müdahale gerekirse, Anne karnında bebeğe müdahalelerde de yeni teknoloji 5. Boyut ultrasonlar ön plana çıkmaktadır.
Diğer taraftan, anne karnındaki bebeğin hareketlerinin izlenmesi bebeğini ilk defa gören anne ve baba adayları için önemli bir psikolojik destek sağlar. Bu şekilde ebeveyn ve bebek arasında duygusal bir bağ kurulmuş olmaktadır.
Hamilelik psikolojik bir süreç olup anne adayın gebeliği süresince rahat ve mutlu olması hamileliğin de rahat bir şekilde geçmesine zemin hazırlayacaktır.
Ayrıca bu gelişmiş teknolojik usg in dopplerleride çok güçlü ve fetal damarların incelenmesi, anne damarlarının incelenmesinde de bize daha net bilgiler vermektedir.
Bu teknolojik yeniliklere ilabe olarak MR görüntüleme tekniğinde sisteme entegre ederek görüntülerin tek tek kesitler halinde görmemizde sağlamaktadır.
Biz Kadın Doğum açısından bu teknolojiyi değerlendirdik, Tabi ki tıbbın tüm alanlarında bu yeni teknoloji Ultrason cihazları kullanılmaktadır.

Op. Dr.Ali Ata Özdemir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali Ata ÖZDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'in Yazıları
► Dört Boyutlu Ultrason Op.Dr.Şenay AYCAN
► Çin Tıbbına Göre Stres Dr.Tolga UÇAR
► Yaşlara Göre Cinsel Yaşam Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
► Yaşınıza Göre Hormon Değişimi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yeni Teknoloji 4 Boyutlu Ultrasonun Diğerlerine Göre Üstünlükleri' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapi Nedir ? Mayıs 2014
► Vajinismus Nedir ? Mayıs 2014
► Ağrısız Normal Doğum Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:58
Top