2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjenlerden Korunma Yöntemleri
MAKALE #10133 © Yazan Dr.Gürkan KILIÇ | Yayın Aralık 2012 | 4,866 Okuyucu
EV TOZU AKARLARINDAN KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Ev tozu akarları yatak,yastık, yorgan, battaniye, halı, perde ve koltuk gibi tekstil ürünlerinde,tüylü oyuncaklarda yaşarlar. İnsan deridöküntüleri ile beslenirler. Nemli ortamlarda (%55 ve üstü) daha çok ürerler. Dışkıları alerjendir. Havada uçmazlar, bu nedenle temizlik yapıldığı zaman havaya karışarak sorun oluştururlar.

1. Evde rutubet olmamalıdır. Ev ve özellikle de çocuğun yattığı oda sık sık havalandırılmalıdır.

2. Evdeki nem oranının artması ev tozu akarlarının üremesini arttırır. Bu nedenle ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır.

3. Her hafta yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler değiştirilmelidir. Yastık kılıfları,çarşaflar ve nevresimler her hafta, perdeler ise 3 ayda bir 55 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir.

4. Ev temizliğinde HEPA filtreli 2 kat torbalı elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır. Evde temizlik yaparken çocuğun temizlik yapılan odanın dışında olması ya da gerekli durumlarda maske takması önerilir.

5. Çocuğun yatak odasında kitap ve toz tutacak eşya bulunmamalıdır. Tüylü ve içi kumaş ya da yün doldurulmuş oyuncaklar kaldırılmalıdır. Kaldırılması mümkün değilse oyuncaklar haftada bir kez 55 derecede yıkanmalı veya haftada bir kez 24 saat boyunca buzdolabının buzluğunda tutulmalıdır.

6. Evde duvardan duvara halı (halıfleks) olmamalıdır. Çocuğun yattığı odadaki halıların kaldırılması, evde mümkün olduğu kadar çamaşır makinesinde yıkanabilen tüysüz kilimlerin kullanılması daha uygundur.

7. Koltukların silinebilen deriden ya da plastikten olanı tercih edilmelidir. Koltuk ve kanepelerin baş ve kolların değdiği kısımları önce elektrik süpürgesi, sonra da nemli bir bez ile temizlenmelidir.

8. Ev tozu akarlarını öldüren akarisid adı verilen kimyasal toz ya da sıvı maddelerin etkinliği gösterilmemiştir.

9. Çocuğun yatağı, yorganı ve yastığı anti-alerjik kılıflar (doktorunuza sorunuz) ile kaplanmalıdır. Ev tozu akarlarına karşı önerilen önlemlerden en etkilisi budur. Diğer önlemlerin evdeki akar miktarını azaltmasına rağmen klinik etkinliğini gösteren kesin kanıt bulunamamıştır.


KÜF ALERJENLERİNDE KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

1. Ev içindeki %55 ve üstündeki nem küflerin üremesini artırır. Bodrum katları, pencere pervazları, banyo kilimleri, küvet delikleri, mutfak dolaplarının altı, duvar kağıtları, ev bitkilerinin saksıları hava temizleyici ve nemlendirici aletler küflerin en çok bulunduğu yerlerdir.

2. Su sızıntıları tamir edilmelidir. Banyo ve mutfak sık sık havalandırılmalıdır.

3. Ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır

4. Küflü yüzey %5-10’luk çamaşır suyu ile silinmelidir.

5. Nem alma cihazları ile ev içi nem oranı %50’nin altına indirilebilir.

6. Küf ve ev tozu akarlarını oda içine verebileceğinden klima kullananlar filtre bakımını aylık yaptırmalıdır.


DİĞER ALERJENLERDEN KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

1. Kedi köpek alerjisi varsa bu evcil hayvanlar evden uzaklaştırılmalıdır. Hayvan uzaklaştırılamıyorsa yatak odasına sokulmamalı, hayvan haftada iki kez yıkanmalı, yatak odasında hava temizleyiciler kullanılmalıdır.


2. Polen alerjisi olanlar polen mevsimlerinde pikniklere gitmemeli, sık duş almalı, araçla pencere açık seyahat etmemeli, dışarı çıkacakları zaman gözlük ya da yüz maskesi takmalıdır.


3. Hamam böceklerine karşı evlerdeki çatlaklar ve duvardaki delikler kapatılmalı, sızdıran musluk veborular tamir edilmeli, yemek pişirdikten sonra hemen temizlik yapılmalı,açıkta kirli bulaşık ve yiyecek bırakılmamalı, çöp tenekeleri açık bırakılmamalı, gerekirse borik asit gibi kimyasal ilaçlar kullanılmalı ve komşuların da bu konuda tedbir alması sağlanmalıdır.


4. Alerjik çocukların evinde mümkün olduğu kadar bitki ve çiçek bulunmamalıdır. Çocuklar naftalin, böcek ilaçları, yağlı boya, parfüm ve deodorant spreylerden uzak tutulmalıdır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjenlerden Korunma Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Gürkan KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Gürkan KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gürkan KILIÇ Fotoğraf
Dr.Gürkan KILIÇ
Bursa
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Gürkan KILIÇ'ın Makaleleri
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Gebelikten Korunma Yöntemleri ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alerjenlerden Korunma Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 69 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:37
Top