2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyatsız Yüz Gençleştirme
MAKALE #10166 © Yazan Op.Dr.Ayşe BARUTÇU | Yayın Aralık 2012 | 4,978 Okuyucu
Yaşlanma sürecinde yaşanan değişimlerden vücudumuzun tamamı gibi yüz bölgesi de etkilenir. Yüz bölgesi göz önünde olması ve gizlenememesi nedeni ile yaşımızı hemen ele verir, hatta olduğumuzdan daha da yaşlı gösterebilir. Böyle durumlarda ameliyatsız müdahalelerle daha genç bir yüze kavuşmak mümkündür.

Botoks Enjeksiyonu

Botoks uzun yıllardır tedavi amacı ile kullanılan ve özel bir çeşit bakteriden (Clostridium botulinum) elde edilen kuvvetli bir zehirdir. Bu zehir çok küçük dozlarda yüz bölgesindeki mimik kaslarına verildiği zaman kasları rahatlatır ve bu sayede kırışıklıklar da görünmez olur. Böylece yüze dinlenmiş, dolgun ve genç bir ifade yerleşir.

Kırışıklıklar genellikle 30-35 yaşlarında ilk olarak alında çizgilenmeler, göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri ve iki kaş arasında çizgi şeklinde çıkmaya başlar. Özellikle görme bozukluğu , tiroid hastalıkları, alkol ve sigara kullanımı gibi durumlarda daha erken yaşlarda kırışıklık gelişir. Bu bölgelerde en iyi tedavi yöntemi botox kullanımıdır. Hamile ve emzirenler dışında, yüz bölgesinde kırışıklıklardan şikayetçi olan herkes botoks yaptırabilir. En çok kaşlar arası çizgiler, alındaki kırışıklıklar ve göz kenarlarındaki kırışıklıklar bu tedaviden fayda görür. Ancak uygun hastalarda dudaklar, ağız kenarlarındaki oluklar, çene bölgesi ve boyundaki kırışıklıklara da kullanılabilir.
Uygulama küçük iğnelerle yapılır ve ortalama 15-20 dakika sürer. İşlemden sonra iş yerine dönülebilir. İlk etkisi 3 gün sonra çıkar ve bir hafta içinde kırışıklıklar kaybolur ancak etkisi kalıcı değildir. 4 ila 6 ay içerisinde yüz bölgesi eski haline döner. Daha sonra tekrar uygulanabilir, ara verilebilir veya tamamen vazgeçilebilir.

Botoks uygulamasında en sık görülen istenmeyen durum, iğne yerlerinde gelişen morluklardır. Bu tür durularda morluk gideren kremler önerilir ve kozmetik malzemelerle kapatma uygulanabilir. Daha ender olarak göz çevresi uygulamalarında göz kapağında düşüklük ve kaşlarda asimetri oluşabilir ama botoksun etkisi geçici olduğu için bunlar uzun sürmeyecektir.

Botoks Hakkında Şehir Efsaneleri:

Botoks felç yapar

Botoksun etkisini mimik kaslarında felç yaparak gösterir. Bunun kişinin genel sağlığına bir zararı yoktur.

Botoks beyne zarar verir

Bugüne kadar böyle bir durum söz konusu olmamıştır.

Botoks yapıldığı belli olur

Yakın çevreniz yüzünüzdeki gençleşmeyi farkeder ama bu konuda tecrübeli değillerse botoks yapıldığını anlamazlar.

Dolgu Maddesi Enjeksiyonları

Yaşlanma ile birlikte cildin gerginliği azalır ve kırışıklıklar başlar. Bu kırışıklıklar doğal yaşlanma sürecimizin bir parçası olmakla birlikte, fazla kaş çatma, gözleri kısarak bakma, gülümseme ve diğer yüz mimikleri de çizgilerin oluşmasına katkıda bulunurlar. Sigara içmek ve kirli hava gibi çevresel faktörler de yaşlanmayı hızlandırırlar.
Estetik dolgu maddesi enjeksiyonu genellikle yüz bölgesinde oluşan kırışıklık ve çökmelerin giderilmesinde kullanılır. Özellikle orta yüz bölgesi dediğimiz gözler ile ağız arasında kalan bölge kırışıklıklarında etkilidir. Burun kenarlarındaki kırışıklıklarda, burun kenarlarından ağız köşesine uzanan olukta, ağız köşesi sarkmalarında, elmacık kemiği, yanak ve dudak dolgunlaştırılmasında dolgu uygulamaları sıklıkla kullanılır.
Alın ve göz kenarı bölgesi kırışıklıkları ve mimiklere bağlı kırışıklıklarda ise ilk tercih botoks uygulamasıdır. Eğer bu bölgelerde botoks uygulaması sonrası kırışıklılarda istenilen tedavi sağlanamazsa estetik dolgu uygulaması da tedaviye eklenir.
Estetik dolgu, yüz bölgesi dışında diğer vücut bölgelerinde de kullanılabilir. Özellikle göğüslerin dolgunlaştırılmasında; kalçaların dolgunlaştırılması amacıyla da yapılabilir. Kaza veya başka sebeplerle vücutta oluşmuş doku kayıplarında, daha önce liposuction yapılan hastaların bazı bölgelerinde oluşmuş çökmelerin tedavisinde tercih edilir. Ancak bu tür uygulamalarda genellikle büyük miktarda dolgu maddesi gerektiği için hastanın kendisinden alınan yağ dokusu daha çok tercih edilmektedir.

Estetik dolgu maddeleri labaratuar ortamında sentetik olarak üretilir. Allerji yapan maddeler içermediği için güvenle kullanılır. Enjektörde kullanıma hazır haldedir, hazırlamak için özel bir işlem ve ek bir süre gerektirmez.Uygulama için muayenehane ortamında yapılabilir. Günümüzde en çok hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılır. Hyaluronik asit, deri hücrelerimizin arasında bulunan berrak kristal jel görünümlü bir maddedir. Deriye enjekte edildiği zaman, vücudun kendi hyaluronik asiti ile birleşerek hacim oluşturur ve su çekmeye başlayarak genişler. Hyaluronik asit kırışıklık bölgesine verildiğinde, üzerindeki derinin yukarı doğru kalkmasını ve gerilmesini sağlayarak etkisini gösterir. Böylelikle çökük veya çukur alanların çevreleri ile olan seviye farkı azalır; ışık vurduğunda eskisi kadar gölgelenme olmaz. Ayrıca bu bölgelerde su toplanmasını sağlayarak daha gergin bir cilt görünümü oluşturur. Etkisi geçicidir. Ortalama 6-12 ay içerisinde parçalanıp, vücut tarafından emilir. İstenildiği zaman tekrarlanabilir.

Kalıcı hazır dolgu maddeleri de bulunmaktadır. Ancak yan etkilerin ve istenmeyen sonuçların fazlalığından dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.
Dolgu maddesi enjeksiyonu ortalama 15-30 dk sürer. İşlem yapılacak alana anestetik krem, soğuk uygulama ve gerekli olduğunda da lokal anestezi ile uyuşturularak yapılır. Uygulama bölgesi ve miktarına bağlı olarak bir miktar şişlik olur (özellikle dudaklar) ve 1-2 gün içerisinde geriler. Uygulama sonrası soğuk tatbiki şişlik oluşumunu azaltır. İşinize ve tüm sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Dermaroller

Dermaroller, silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş son derece ince, özel olarak hazırlanmış onlarca çelik iğneden oluşur. Bu iğnelerin uzunlukları ve sayıları kullanılacak bölgeye göre değişmektedir.

Bu iğneler deriye uygulandığında cildin alt katmanlarına mikro kanallar açılmaktadır. Bu mikrokanallar deri tarafından yara gibi algılanır. Ancak bu kanallar 20 dakikadan itibaren kapanır ve geride yara görüntüsü bırakmaz. En önemli etkisi deri içinde yara iyileşme mekanizması tetiklenmiş olur ve vücudun tamir süreçi başlar. Bu şekilde deride kollajen oluşumu ve kan dolaşımı artar. Yaşlı ve kuru cilt yenilenir, derinin ölü tabakası uzaklaşarak, alttan yeni hücreler gelir. Bu da cilt gençleşmesine önemli katkılar sağlar.
Dermaroller anti-aging uygulaması ile cildin yeniden yapılandırılması, kırışıklık çizgilerinin giderilmesi, güneşin verdiği hasarın azaltılmasında, yara ve yanık izleri, akne izleri gibi önemli sorunlarda kullanılmaktadır. Melazma ve hiperpigmentasyon gibi cilt lekesi sorunlarında, derideki geniş porlu yapının azaltılmasında tatmin edici sonuçlar vermektedir. Saç dökülmesinde de deri kanlanmasını artırarak kılların güçlenmesini sağlamaktadır.

Uygulama sırasında, dermaroller ile kanalların açıldıktan sonra deriye bazı özel maddeler masaj ile emdirilmektedir. Bu ürünler büyüme faktörlü ve anti-aging etkili serumlardır ve açılan kanallardan geçerek derinin daha alt tabakalarına nüfuz ederler. Böylece hem cildin onarım süreci desteklenmiş olur, hem de sağlam deri üzerine sürmekle elde edilemeyecek düzeylerde bakım ürünlerinin yararı görülür. Saç dökülmesi tedavisinde de dermaroller sonrası saç besleyici özel serumlar uygulanmaktadır.
Uygulama muayenehane şartlarında yapılır. Hafif bir kızarıklık dışında ek rahatsızlık beklenmez ve günlük hayata devam edilebilir. Ciltte istenen düzeyde parlaklık ve canlılık gelişmesi için bir aya aralıklarla 3-4 seans uygulama gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ameliyatsız Yüz Gençleştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe BARUTÇU Fotoğraf
Op.Dr.Ayşe BARUTÇU
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ayşe BARUTÇU'nun Makaleleri
► Vajinal Gençleştirme Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Endoskopik Yüz Gençleştirme Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Kök Hücre ile Cilt Gençleştirme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Yüz Gençleştirme ve Günümüzdeki Dengeler Prof.Dr.Aycan KAYIKÇIOĞLU
► Yüz Derisi Gençleştirme Teknikleri Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Ameliyatsız Yüz Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Ameliyatsız Estetik Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ameliyatsız Yüz Gençleştirme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► El Estetiği Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:23
Top