2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Estetik
MAKALE #10189 © Yazan Op.Dr.Volkan Serhat DEDE | Yayın Aralık 2012 | 4,154 Okuyucu
Genital bölge estetiği; yüz ve vücut estetiği işlemlerine benzeyen bir cerrahi müdahaledir. Genital bölgede doğumsal veya kazanılmış yapısal sorunların, normal doğuma bağlı travmaların veya yaşla ortaya çıkan değişikliklerin estetik/kozmetik işlemlerle düzeltilmesi şeklinde tanımlanabilir. Vajinal estetik operasyonlar; her yaştan kadını ilgilendirmesine rağmen; çekinme, utanma, muayene olamama, bilgi edinememe, konu hakkında çözüm olmayacağını düşünme gibi nedenlerden dolayı hep arka planda kalmış bir konudur.

Genital estetik en sık olarak vajinal doğum sonrasında uygulanır. Doğum sırasında oluşan travmalar veya yetersiz onarım nedeni ile bu bölgede oluşan, yırtık, gevşeklik ve kalıcı esneme , anatominin tekrar eski haline getirilmesi yani cerrahi ile düzeltilmektedir. Vajinanın dar olması, bebeğin 4000 gram'dan fazla olması ve vakum ile doğum dokularda travma riskini arttıran başlıca sebeplerdir.Bu travmalar vajinada genişleme dışında bazen idrar kesesinin ve "rektum" adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının da vajinadan dışarıya sarkmalarına sebep olarak cinsel fonksiyon bozuklukları ve idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Yine vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da "Epizyotomi" yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir. Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir ıstıraba dönüştürebilir.

Bazı bayanlarda, labia majus (dış dudak) veya labia minora'lar (iç dudak) doğuştan asimetrik veya "fil kulağı" şeklinde tabir edilen büyük ve geniş yüzeyli olabilir.Bu şekil bozukluğu hem cinsel ilişki sırasında ağrıya hem de psikolojik bir takım problemlere neden olabilir. Labioplasti ameliyatı ile dudaklar eşit büyüklüğe getirilir.
Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir. Cinsel-vajinal estetik operasyonlar, estetik açıdan görünüşü düzeltmek dışında hem ilişki sırasında cinsel hazzı arttırmak hem de kendini beğenmeyen hastanın psikolojik durumunu düzeltmek amacıyla da yapılmaktadır. Bazı kadınlar cinsel organlarından dolayı huzursuzdurlar. Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla cinsel organlarının ergenlik öncesi şeklinden değişiklik göstermesidir. Bu tür şikayeti olan kişilerde yapılacak olan plastik operasyonlar psikolojik olarak kadını destekleyecek ve bu nedene bağlı olarak bozulan cinsel yaşantısını normal hale getirebilecektir.

Uygulanan Cerrahi Prosedürler Nelerdir?

Vulva ve vajina estetiği operasyonları bazen işlevsel, bazen kozmetik, bazen de hem işlevsel hem de kozmetik amaçlarla yapılmaktadır. Sistosel (idrar torbası sarkması) onarımı, rektosel onarımı ve perineoplasti (vajina girişi ile makat arasındaki bölgenin onarımı)gibi fonksiyonel operasyonlar veya vajinoplasti, labiaplasti, klitoral hood (klitorisi örten dokunun) redüksiyonu gibi kozmetik operasyonlar uygulanabilir. Ayrıca idrar kaçırma durumunda bazı hastalar da transobturator sling prosedürleri uygulanabilir.
Fonksiyonel operasyonlar ;

Bu tür operasyonlarda amaç sarkmış olan mesane ve rektumun normal pozisyonlarına göre tamir edilmesi, vajinadaki fazla dokuların çıkarılması ve neticede idrar tutamama gibi şikayetler ile birlikte vajinadaki genişlemeye bağlı olarak görülen cinsel fonksiyon bozukluğunun tamir edilmesidir. Operasyonlar genellikle genel anestezi bazen de epidural anestezi altında yapılır ve hasta 1-2 gün sonra normal yaşantısına dönebilir. Cinsel yaşantı ise 2 hafta sonra başlayabilir. Sıklıkla operasyon sonrası 1 gün kadar hastanede kalmak gerekir. Bazen sabah yapılan ameliyat sonrası aynı akşam hasta evine gönderilebilir. Şikayetler bir yada daha fazla sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. Hastalığın ilerlemiş durumlarında rahim de aşağıya doğru sarkabilir ve vajinadan dışarıya çıkabilir. Bu gibi durumlarda vajinal yoldan rahimin alınması gerekebilir.


Kozmetik operasyonlar;

Bu operasyonlar bazı hekimler tarafından tamamen estetik operasyonlar olarak kabul edilmesine rağmen bazı durumlarda bozulmuş cinsel fonksiyonları düzeltmek maksadı ile de yapılabilmektedir. Hastalardan en sık gelen talep doğum sonrası epizyotomi nedbeleri nedeni ile ortaya çıkan cinsel fonksiyon bozukluğunun giderilmesi yönündedir. Burada lokal ya da genel anestezi altında var olan nedbe dokusu çıkartılır ve yara yerinde reaksiyona neden olmayan dikiş materyalleri ile yeniden estetik olarak dikilir. Aynı esnada doğumlara bağlı olarak gelişen vajen yırtıkları da tamir edilir.

Bazen labium majuslar yani büyük dudaklar çok uzun olabilir. Cinsel ilişki esnasında penisin itmesi ile labiumlar gerilebilir ve ağrıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi ile labiumlar ağrıya neden olmayacak normal boyutlara indirilebilir. Bu nedenle labioplasti ameliyatları kozmetik olmaktan ziyade fonksiyonel operasyonlar olarak kabul edilmelidir.


Benzer şekilde büyük dudakların asimetrik olması da hem psikolojik hem de bir önceki durumda olduğu gibi fonksiyonel olarak cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir ve labioplasti gerekli olabilir.


Yaşın biraz ileri olduğu durumlara yaşlanmaya bağlı olarak dış genital bölgedeki organlarda yağ dokusu azalabilir. Bu durum özellikle mons pubis ismi verilen kasığın hemen altındaki kıllı bölgede kendini gösterir. Aynı şekilde labiumlarda da değişik nedenlere bağlı olarak incelme görülebilir. Bu gibi durumlarda kişinin değişik bölgelerinden liposuction benzeri bir işlemle alınan bir miktar yağ dokusu bu alanlara enjekte edilerek dış görünüm düzeltilebilir.Tam aksi şekilde bu bölgelerde fazla miktarlarda bulunan yağ dokusu da lokal anestezi altında alınarak estetik geçekleştirilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Estetik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Volkan Serhat DEDE Fotoğraf
Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin Makaleleri
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Genital Estetik Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
► Genital Estetik Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Genital Estetik Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Lazerle Genital Estetik Op.Dr.Atıl AKTAŞ
► Genital Estetik Ameliyatları Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Genital Estetik Operasyonları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Genital Bölge Estetik Ameliyatları Op.Dr.Evren HELVACI
► Genital Estetik Vagina Estetiği Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Genital Estetik' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kordon Kanı Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:33
Top