2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yılda Nasıl Beslenelim ve Kilo Kontrolümüzü Sağlayalım ?
MAKALE #10195 © Yazan Dyt.Zühal AYNACI BAYEL | Yayın Aralık 2012 | 4,065 Okuyucu
YENİ YILDA NASIL BESLENELİM VE KİLO KONTROLÜMÜZÜ SAĞLAYALIM ?

Vücut ağırlığının gerekenden daha fazla olması diye tanımlanan obezite- pek çok faktöre bağlı olarak ve ne yazık ki- çağımızın en önemli hastalıkları arasında yerini almıştır. Obezite varlığında vücuttaki yağ dokusunun oranı diğer dokulara göre ciddi oranda artmıştır.Artık kişinin şişman olup olmadığı ve Şişmanlık derecesi, klinik muayeneler, boy ve ağırlık ölçüleri alınıp, bununla ilgili standartlarla kıyaslanması, deri kalınlığının ölçülmesi ya da tüm vücut analizi gibi yöntemlerle saptanabilmektedir.Hatta i toplam yağ miktarı haricinde vücudun çeşitli bölgelerindeki yağ miktarı analizler dahi günümüzde mümkündür. Ayrıca kabacabir kişinin vücut ağırlığı beden kitle indeksi ile ilgili standart değerler kullanılarak hesaplanabilmektedir.Beden Kitle İndeksi ( BKİ ) = Vücut Ağırlığı (kg) / Boy (m²)

BKİ (kg/ m²) <19.9 Zayıf

20.0-24.9 Normal

25.0-29.9 Hafif şişman

>30.0 Şişman

Örnek: 1.5 m boyunda bir kadının ağırlığı ne kadar olmalıdır?

Ağırlık (kg) = standart değer x Boy (m2)

= 20 veya 25 x (1.5) ²

= 45-46 kg

Bu kadının ağırlığı 45 ile 56 kg arasında olduğunda normal kabul edilir.

Zararları: Bugün şişmanlığın bir hastalık olarak kabul edilmesinin nedeni şişmanlığın çeşitli yönlerden bireyin sağlığını olumsuz etkilemesidir ki bunlar;

1. Ağır bir vücudun taşınması güçtür. Özellikle orta yaşlı ve yaşlılarda ağır vücudun

taşınması eklemlerde ağrıların artmasına yol açar.

2. Özellikle gençlerin şişman olması onların psikolojik olarak olumsuz etkilenmelerine

neden olur. Birey çirkin ve herkes tarafından gülünç karşılandığı fikrine kapılabilir.

3. Şişmanlık, kas hareketlerinin verimini azaltır, fiziksel hareketsizliğe yol açar.

4. Kalp, damar hastalıklarına ve hipertansiyona neden olur.

5. Çeşitli organların bozukluğu sonucu, yaşam süresinin kısalmasına neden olur.

Şişmanlığın Nedenlerine Gelince:

Şişmanlık uzun süren bir enerji dengesizliği sonucudur.

Bunun belli başlı nedenleri:

1. Fazla yeme,

2. Fiziksel hareketlerin azlığı,

3. Psikolojik buzukluklar,

4. Metabolik ve hormonal bozukluklardır.

Bu faktörler arasında en önemlisi, fazla yemedir. Bir çok kimse yedikleri ve

harcadıkları hakkında gerçek bilgiye sahip değildir. Bazıları, fiziksel hareketler için harcanan enerji konusunda da bilgisizdir. Hareket ediyorum diye fazla yemek, bazen farkında olmadan şişmanlığa yol açabilir.


Ayrıca bazı kimseler şişmanlığın kalıtımsal olduğunu belirtmektedirler.Yapılan bir

araştırmada, normal anne babanın çocukları arasında şişmanlık %8-9 iken, anne-babadan birinin şişman oluşunda çucuklardaki şişmanlık sıklığının % 40’a, her ikisinin de şişman oluşunda %80’e çıktığı belirtilmiştir. Yalnız, bu durumun kalıtımsal bir değişkenlikten çok,ailenin beslenme alışkanlığından ileri geldiği sanılmaktadır.Genellikle evde pişirilen yemeklerin enerji değerinin yüksek oluşu, ailenin bütün bireylerinin fazla enerji tüketmesine yol açmaktadır.


Genellikle hareketsiz kimseler, hareketli olanlar kadar yemektedirler.Bu durumda,

hareketsiz olanların enerji dengesi bozulmaktadır. Ağır işte çalışanlar arasında şişman

kimselere çok az rastlanmasına karşılık, oturarak iş gören memurlar ve ev kadınlarında şişmanlığın sık görülmesi, fiziksel hareketlerin, vücut ağırlığı üzerine etkisini açık olarak göstermektedir.


Bazı kimseler üzüntü, sıkıntı ve güvensizliklerini örtmek için fazla yemeye meyilli

olabilirler. Bunun tersi durumlar da olabilir. Psikolojik bozukluklar, bazen fazla yemeye,bazen de az yemeye neden olarak görülebilir.


Özellikle zayıflama diyetlerine dirençli olan çok az sayıdaki şişmanlıklar hormonal ve

metabolik nedenlere dayanır. Bu tür şişmanlık toplumdaki şişmanlık oranlarının çok küçük bir bölümünü kapsar. Bilindiği gibi bazı hormonlar, bazal metabolizma hızını etkiler.


Hormonal nedenle bazal metabolizmanın yavaş oluşu, enerji harcamasını azaltarak alınan besin öğelerinin bir kısmının depolanmasına yol açabilir. Yalnız bu kimseler, aynı zamanda genellikle hareketsizdirler ve şişmanlamaları bu nedene de dayanabilir.


Diyetin protein, karbonhidrat ve yağ içeriğinin şişmanlamada etkili olduğu

bilinmektedir. Bazı araştırmacılar, diyetteki protein oranının yüksek, karbonhidrat oranının düşük olması ile daha çok enerjinin ısıya dönüşerek atıldığı fikrini savunmaktadırlar. Diğer bazı araştırmacılar ise, bunun şişmanlıkta bir etkisinin olamayacağı görüşündedirler.Son dönemlerde popüler diyetlerde olduğu gibi karbonhidratın çok fazla kısıtlanması, organların çalışma sistemlerinde örneğin asit-baz dengesinde bozukluklar yapacağından doğru değildir.Vücudu geri dönüşü olmayan yollara iterek sağlığı kalıcı olarak bozacaktır.


Şişmanlığın Önlenmesi ve Tedavisi: Genellikle şişmanlamak kolay, zayıflamak

güçtür. Bu nedenle şişmanlığın tedavisinden önce, önlenmesi gereklidir.Şişmanlığın

önlenmesinde en önemli kuralı, küçük yaştan itibaren enerji dengesine ve bireyin metabolizmasına uygun bir beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır.


Çocukluktan itibaren fazla şekerli, yağlı sadece enerji veren vitamini ve proteini düşük besinler fazla tüketilmemelidir. Dört besin grubundan her öğünde dengeli bir şekilde beslenme sağlanmalıdır. Çocuklukta alınan kiloları yetişkinlikte vermek çok zordur ve şişmanlığın zararlı etkileri çocuklukta başlamaktadır. Bu nedenle halk arasında bilindiği gibi “şişman çocuk, sağlıklı çocuk” demek değildir.


Yiyecek ve içeceklerle alınan enerjiyi sınırlayarak vücuttaki yağ depolarını kullanmak

mümkündür. Bunun için;

1. Zayıflamak isteyen kişi, harcadığından daha az kalori almalıdır.

2. Kişinin yediği besinler protein, vitamin ve minerallerden yeterli olmalıdır.

3. Doyurucu ve bireyin beslenme alışkanlığına uygun besinler seçilmelidir.

4. Diyetle birlikte beden hareketleri arttırılmalıdır.


Hızlı zayıflayan kişi verdiği kiloları kısa sürede geri alır. Bu nedenle haftada 0.5-1 kg.

veya ayda en fazla 4 kg. zayıflamak en uygundur.


ZAYIFLAMAK İSTEYEN YA DA KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAMAK İSTEYENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALLAR


Zayıflamak motivasyon ister, kendinize soracağınız ilk soru gerçekten zayıflamak istiyor muyum? Başlarken yapabilirim demelisiniz.Diyetle sağlıklı beslenme algınızı değiştirmelisiniz.Hedefe odaklanmalısınız.Asla ertelememelisiniz.Aceleci davranmamalısınız.Olumlu düşünmelisiniz.Sonucu aklınızdan çıkarmamalısınız. Dürüstlüğü elden bırakmamalısınız


_ Öncelikle şeker, tatlı, pilav, makarna, börek gibi yiyeceklerle, yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalıdır. Böylece diyetin protein, vitamin ve minerallerini değiştirmeden enerjisi azaltılmış olur.

_ Doygunluk vermesi için enerji değeri düşük sebzeler ve meyveler sık kullanılabilir.

Özellikle yemeklerden önce yenen sebze veya meyve, açlığı kısmen tatmin ederek fazla

yemeyi önleyebilir.

_ Tam tahıl ekmeği ve kuru baklagiller tokluk verdiklerinden şişman kişilere önerilmelidir.

_ Etli yemeklere yağ konulmamalı, besinler yağda kızartılmamalıdır.

_ En iyi içecek sudur, su enerji vermez.

_ Çay ve kahve şekersiz içilirse enerjisi yoktur. Meşrubat ve alkollü içkilerin enerjisi yüksek olduğundan içilmemelidir.Yediklerinizi herkesten saklayabilirsiniz fakat kendinizden asla. Eğer öncesinde sık sık bir şeyler atıştırmak gibi bir alışkanlığınız varsa ne kadar yediğinizi tam olarak anlayamayabilirsiniz. Yani aslında sandığınız kadar az yemiyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en güzel yolu kendinize ufak bir defter edinin ve gün içerisinde tükettiğiniz her şeyi miktarlarıyla buraya kaydedin. Günün sonunda kontrol edin. Bakalım gerçekten listenize sadık kaldınız mı?

Ve bunların en önemlisi, kilolu ya da zayıf,sağlıklı ya da sağlıksız bedeninizi sevin. Genetik yapımıza müdahale edemezsiniz fakat doğru beslenerek onu daha iyi duruma getirmek sizin elinizde.

Sağlıklı ve iyi bir yıl dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Yılda Nasıl Beslenelim ve Kilo Kontrolümüzü Sağlayalım ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zühal AYNACI BAYEL Fotoğraf
Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen - Saç Bakım & Güzellik Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi125 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in Yazıları
► Ramazan'da Nasıl Beslenelim? Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kış Geliyor: Nasıl Beslenelim Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Yeni Yılda Nasıl Beslenelim ve Kilo Kontrolümüzü Sağlayalım ?' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejeteryan Beslenme Mart 2017
► Otizm ve Beslenme Şubat 2017
◊ Kanser ve Beslenme Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:24
Top