2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İlk 6 Yıl Gelişim Takibi Neden Önemlidir?
MAKALE #10197 © Yazan Psk.Ela KÖK | Yayın Ocak 2013 | 4,730 Okuyucu
Bebeğin doğumunun hemen ardından yapılan rutin değerlendirmeler gelişimi açısından bir çok ipucu vermekle beraber , normal fizik muayenesinde saptanamayacak kadar hafif olan gelişimsel gecikmeye ilişkin bir takım bulgular daha ayrıntılı değerlendirmelerle mümkün olmaktadır. . Gelişimsel bozuklukların varlığı aileler tarafından çoğunlukla çocukta belirgin bir gecikme(konuşamama, yürüyememe gibi) gözlendiği zaman farkına varılmaktadır. Bebeğin ve çocuğun motor, sosyal-kişisel ya da dil gelişiminde gözden kaçmış bir gecikme belirtisi ilerleyen dönemlerde gecikmiş konuşma, yürümede gecikme ile sonuçlanabilen nörolojik bir bozukluk gibi ilk çocukluk dönemine ilişkin sorunlarla beraber ,okul çağı ile birlikte akademik gelişimde zorlanma , sosyal becerilerde yetersizlik gibi bir çok sorunun önlem alınmadan büyümesine sebebiyet vermektedir.

Sorunlu gebelik geçiren annelerin bebekleri, düşük doğum ağırlıklı bebekler, yardımcı yöntemlerle oluşan gebelikten ve çoğul gebeliklerden doğan bebekler, gelişim takibi açısından öncelikli gruplardır. Bu niteliklere sahip bebekler gelişimsel bozukluklar açısından risk taşıdığından ilk iki yıl içerisinde en az 2-4 kere, sonraki yıllar 6 yaşına kadar birer kere olmak üzere ayrıntılı gelişim değerlendirmesine tabi tutulmalıdırlar.
Bu tür bir değerlendirmeye imkan veren bir takım standart araçlar mevcuttur. Bu değerlendirme araçları :
• Çocuğun gelişimindeki kuşkulu durumların objektif biçimde doğrulanmasına,
• Risk altındaki çocukların izlenmesinin standart biçimde yapılmasına,
• Gelişimsel bozukluk gösteren çocukların sonraki dönemlerdeki gelişimlerindeki ilerlemeyi objektif biçimde görmeye,

olanak sağlamaktadır.


Bu araçlar belirli alanlarda çocuğun gelişimi ile ilgili bize bilgi verir.

• Kişisel-sosyal /özbakım: Bu alan çocuğun diğer kişilerle kurduğu sosyal temasın yeterliği ve kendi gereksinimlerini kavrayabilmeyle ilgili bilgi verir. Bu alanda ortaya çıkmış herhangi bir gecikme genel hatlarıyla psikiyatrik değerlendirme gereğini doğurabilir.
• İnce –kaba motor : Bu alan(ince motor) çocuğun el-göz koordinasyonu, küçük nesneleri kavrayabilme ve (kaba motor) oturma yürüme zıplama gibi becerileri ile ilgili bilgi verir. Bu alanlardaki gecikmeler genel hatlarıyla nörolojik bir değerlendirme gereği doğurabilir.
• Dil : bu alan çocuğun işitme, anlama ve ifade etme becerileri il ilgili bilgi verir. Bu alanda ortaya çıkan gecikmeler çok disiplinli bir değerlendirme gereği doğurmaktadır.

Çocukların ilk 6 yılındaki zihinsel ,sosyal ve ruhsal gelişiminin sonraki yaşamı ile ilgili önemli ipuçları sağladığı varsayımından yola çıkarak, ilk bebeklik dönemi ile erken çocukluk dönemini kapsayan bu süreçte çocukların gündelik hayatındaki etkinlikleri gelişim dönemlerine ve alanlarına uygun olarak şekillendirmenin sağlıklı ve donanımlı bireyler yetiştirmede öncelikli ve önemli birer faktör olduğu bilgisine ulaşabiliriz. Bu sebeple çocukların gündelik hayata dair ,yeme, uyuma, oyun oynama, ilişki kurma gibi temel aktivitelerinin ,onların gelişim dönemi ve ihtiyaç saptanan alanlara göre şekillendirilmesi için , çocukların ilk ve en etkili öğretmenleri olan ebeveynleri tarafından doğru seçimlerin yapılması gerekmektedir.


Bu noktada, çocukların tüm alanlardaki gelişiminin takibi ve doğru yönde desteklenmesi için ihtiyaçları olan şeyin, en basit ifadeyle çok oyuncak ,çok fazla zaman , çok fazla enerji yerine doğru oyuncak, verimli zaman ve nitelikli enerji kullanmak olduğu sonucuna varılabilir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda İlk 6 Yıl Gelişim Takibi Neden Önemlidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ela KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ela KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ela KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ela KÖK'ün Makaleleri
► Anne Neden Önemlidir? Psk.Yasemin SOLAK ÇALIKOĞLU
► Yaşamın İlk Yılları Neden Önemlidir? Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Evlilikte Cinsellik Neden Önemlidir? Psk.Gülüm BACANAK
► Çocuklarda Ahlaki Gelişim Psk.Hazan ŞAHNAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İlk 6 Yıl Gelişim Takibi Neden Önemlidir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:43
Top