2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Depresyon
MAKALE #10198 © Yazan Psk.Ela KÖK | Yayın Ocak 2013 | 4,038 Okuyucu
DOĞUM SONRASI DEPRESYON

Kadınlar doğum sonrasındaki ilk bir yıl içerisinde çeşitli psikiyatrik bozukluklar açısından risk altındadır. Depresyon bu hastalıklar içerisinde en belirgin ve en sık rastlanan duygu durum bozukluğu olması açısından önem taşımaktadır.

Her ne kadar bebek sahibi olmak anne açısından mutluluk verici bir yaşam olayı olsa da doğumun hemen ertesinde gözlenen ruh halindeki değişimler dikkatle izlenmelidir. Normal şartlarda doğumdan sonraki bir iki gün içerisinde oluşan ve bir hafta kadar kısa sürede yok olan annelik hüznünden ayırt edilmelidir. Doğum sonrası depresyon çoğunlukla ilk 2-8 hafta içerisinde başlar iki hafta ile bir yıl kadar sürer. Tedavi edilmediği takdirde 3 yıla kadar sürerek yaşam kalitesinde ciddi bozulmalara sebep olabilir.

Doğum sonrası depresyon neden oluşur?

Gebelik dönemi ve sonrasında doğumla beraber gelişen hormon sistemindeki değişimlerin depresyonla ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu biyolojik sebeplerin yanı sıra çeşitli psikososyal nedenler de kadının doğum sonrası depresyon yaşama riskini arttırmaktadır. Bunlar arasında;
• Daha önceden ruhsal bir sıkıntı geçirmiş olmak.
• Ailede ruhsal hastalık öyküsü,
• İstenmeyen gebelik,
• Evli olmama,
• Çiftler arasında yaşanan sorunlar(evlilikte yaşanan krizler)
• Yetersiz sosyal destek
• Gebelikle beraber değişen beden algısı
sayılabilir.

Nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Doğum sonrası depresyon bilinen depresyondan çok farklı olmamakla beraber duruma özgü bir takım değişiklikler de göstermektedir. Örneğin ön planda bebeğe karşı olumsuz duygular, bebeğin besleme ve bakımını reddetme olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra bilinen depresyon belirtilerinden bir çoğu doğum sonrası depresyonda karşımıza çıkmaktadır:
• Çökkün ve aşırı hüzünlü duygu hali
• Önceden keyif alınan etkinliklere ilginin kaybolması
• Aşırı yorgunluk hali , çeşitli bedensel yakınmalar
• İştah ve uyku gereksiniminde değişiklikler
• Özellikle bebekle ilgili yoğun suçluluk duyguları ve zarar verme endişesi
• Zihin bulanıklığı, konsantrasyon güçlüğü
• Sinirlilik hali, öfke ve ağlama nöbetleri
• İntihar düşünceleri

Neler Yapılabilir? Sosyal destek-Tedavi :


Öncelikle doğum sonrasında yaşanan hüznün ciddi bir depresyona dönüşmemesi için çeşitli önlemler alınmalıdır. Annenin istirahat etmesi için kendine fırsatlar yaratması çok önemlidir. Çocuğun beslenmesi ve bakımı için ayrılan zamanın dışında örneğin çocuğun uyuduğu süre zarfında ,annenin uyku ve yemek gibi öncelikli yaşamsal ihtiyaçlarına zaman ayırması gerekir. Bunların yanı sıra annenin öz bakımını ve rahatlatıcı birtakım etkinliklerini(duş alma, giyinme, kısa gezintilere çıkma, arkadaşlarla zaman geçirme vb.) de gerçekleştirmek için fırsatlar yaratılmalıdır. Tüm bu etkinlikler bebekten bağımsız olarak gerçekleştirilmelidir. Bunun için öncelikle eşten, aile büyüğünden şartlar uygunsa bir yardımcıdan destek istenmelidir. Fakat özellikle bu zaman diliminde annenin, kendi için bahsedilen bu etkinliklere dahil olması , “kendine özel” zamanlar ayırması “bebeğimi ihmal mi ediyorum?” “sürekli yanında olmalıyım” “yanında olmazsam iyi anne olamam” “kendime ayırdığım zamanı bebeğim için kullanırsam daha iyi anne olurum” “ başkasından yardım istiyor olmam benim yetersiz olduğumu gösterir” gibi hatalı düşünceler ortaya çıkarabilmektedir. Bu hatalı düşünme biçimi zaman içerisinde çoğunlukla annenin kendini ihmal etmesine dolayısıyla ,anneyi daha yorgun , uykusuz , çökkün hale getirmektedir. Bunun sonucunda depresif bir duygu hali de kaçınılmaz olacaktır.

Her ne kadar özellikle ilk 6 ayda bebeğin sadece anneden beslenmesi bebeği anneye bağımlı kılsa da zaman içerisinde, anneyi de dolaylı olarak bebeğe bağımlı hale getirmektedir.

Depresyon belirtileri belirgin biçimde ortaya çıkmaya başladıysa; öncelikle tıbbi bir durumun (hormonal değişimler) varlığının dışlanması için doktor kontrolünde tetkikler yapılmalıdır. Biyolojik sebepler dışlandıktan sonra , medikal tedavi için uzman fikri(psikiyatri uzmanı) alınmalıdır. Bu dönemde anne sütünün önemi açısından bakıldığında , medikal tedavi mümkün olduğu kadar ertelenmeli , bireysel psikoterapiler ve psikososyal destek ve danışmanlık ile hatalı düşünme biçimleri sorgulanmalı,yerine daha işlevsel düşünme biçimleri getirilerek sorun çözülmeye çalışılmalı , fakat sorun ciddi riskler taşımakta ise( intihar fikirleri ve planları, bebeğe zarar verme girişimleri) en kısa zamanda emzirmeye uygun biçimde son verilerek , ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ela KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ela KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ela KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ela KÖK'ün Makaleleri
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.İlkay GEDİK
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Doğum Sonrası Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:02
Top