2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek ve Çoğul Gebeliklerin Önlenmesi
MAKALE #1021 © Yazan Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN | Yayın Mayıs 2008 | 9,015 Okuyucu
İnsan ırkı için uygun olan bebek sayısı her bir gebelik için tektir. ancak aşılama ve tüp bebek gibi yardımla üreme teknikleri son yıllarda sıkça kullanılmaya başladığından çoğul gebeliklerin sayısında da belirgin olarak artma gözlenmektedir.

Denilebilir ki tüp bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerin % 25-30'u çoğul gebeliktir. Bunların çok büyük çoğunluğu ikiz gebeliktir.

Ancak bazen hiç istenmeyen şekilde üçüz hatta dördüz gebeliklerle de karşılaşılmaktadır.

Elbette amaç bu noktaya varmamak için eğer tüp bebek yöntemi uygulanacaksa transfer edilen fetus sayısını iyi belirleyerek, gebelik şansını azaltmadan çoğul gebelik oranlarını düşürmektir.

Bunun için tüp bebek tedavisini uygulayan hekimin kendi laboratuvarından elde edilen gebelik oranlarını iyi bilmesi, embriyo değerlendirme konusunda bilgili ve yetkin olması, ve laboratuvarın freezing yani embriyo dondurma yeteneği ve başarısından da emin olması gereklidir. Çünkü uygun tekniklerle başarılı bir şekilde embriyo dondurma işlemi uygulayan merkezlerde transfer edilecek sayıyı kısıtlamak ve kalan embriyoları rahatça ve güzenle saklamak mümkün olacaktır.

Tüp Bebek tedavisinde genç hastalarda, ilk denemede ve kaliteli embriyoların varlığında yüksek gebelik oranları beklendiğinden merkezimizde prensip olarak 2 adet embriyo transferi uygulanmaktadır. elbette yaş arttıkça, deneme sayısı arttıkça ve embriyo kalitesi bozuldukça bu sayı da değişecektir..Ancak genel prensip olarak genç bayanlarda, ilk denemelerde ve iyi kaliteli embriyoların varlığında az sayıda embriyo transferi yapılmalıdır. İnancımız ve deneyimimize göre 3den fazla sayıda embriyo verilmesi gebelik şansını belirgin olarak arttırmamakta ancak çoğul gebelik oranlarını arttırmaktadır. Birçok avrupa ülkesinde artık yasal olarak da tek embriyo transferi yapılması gündemdedir.

Ülkemizde ise yasal olarak geçerli bir neden yoksa en fazla 3 adet embriyo transferi yapılması gerekmektedir.

Eğer her türlü tahmine karşın üçüz veya daha fazla sayıda gebelikle kaşılaşıldıysa ne yapılmalı?

Bu durumda belli bir haftaya kadar beklemek yararlı olacaktır, çünkü bazen bebeklerden birinin ya da ikisinin yaşamı kendiliğinden sonlanmakta ve herhangi bir müdaheleye gerek kalmamaktadır. Bu haftalar genellikle 10-11. haftalardır. Ancak bu döneme gelindiğinde bebeklerin sayısı kendiliğinden en azından ikiye inmediyse sorunlar bizi bekliyor demektir.

Genellikle böyle durumlarda üçüz ya da daha fazla olan bebeklerin sayısının azaltılması yöntemine başvurulması gerekmektedir.

Bu yöntemde amaç fazla sayıdaki bebeklerin sayısının ikiz veya tekiz gebeliğe indirgenmesidir. Böylece sayı azaltıldığında kalan bebeklerin yaşama şansının arttırılmasıdır. İşlem ultrasonografi eşliğinde yapılmaktadır ve karından bir iğne ile rahime girilip bebeğin kalbine potasyum klorür verilerek kalbinin durması sağlanır.

Bazı hekimler bunu tüp bebek işlemindeki yumurta toplama işlemi gibi aşağıdan da gerçekleştirmektedirler. Bizim merkezimizde tercih edilen yöntem karından uygulanmaktadır.

Bu işlemin hamileliğin 10–12 haftalarında yapılması önerilmektedir. Bu döneme kadar beklenmesinin nedeni hem fazla sayının kendiğinden azalabilmesi için zaman tanınması hem de eğer bu azalma kendiliğinden olmazsa feda edilecek bebeğin seçilebilmesi için belli bir gelişim evresinin geçmesi ve ultrasonda bebeklerin detaylı olarak değerlendirilebilmesidir. Dieğrlerine göre anormal gelişim gösteren bir bebek varsa öncelikle bu bebeğin seşilmesi planlanır.

Ölen bebeğin gelişimi durur ve vücut tarafından emilir. Kalan sağlıklı bebekler ise normal gelişimlerine devam etmektedir. Bu işleme bağlı olarak % 3-4 kadar enfeksiyon ve kanama ile gebeliğin kaybı da söz konusu olabilir. Ancak bu risk üçüz veya daha fazla sayıdaki gebeliklerin devam etmesine izin verildiğinde ortaya çıkabilecek risklerden daha fazla değildir.

Saygılarımla

Doç. Dr. Selman Laçin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek ve Çoğul Gebeliklerin Önlenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selman LAÇİN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'in Makaleleri
► Çoğul Gebelikler Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Tüp Bebek Dr.Mehmet KOÇ
► Kısırlık ve Tüp Bebek Op.Dr.Atıl AKTAŞ
► Tüp Bebek Uygulaması Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek ve Çoğul Gebeliklerin Önlenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tüp Bebek Uygulaması Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:49
Top