2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Olumlu Davranış Kazandırma-Araba Patinaj Yaptığı Yerden Çıkmaz !
MAKALE #10215 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet KÖR | Yayın Ocak 2013 | 5,789 Okuyucu
İnsan doğuştan iyidir ve değerlidir. Carl Rogers
‘’Çocuğumla baş edemez hale geldim, beni hiç dinlemiyor, ders çalışmıyor, sorumluluk almıyor, çok dağınık! Her şeyi denedim ama etkili olmadı. Ne yapacağımı şaşırdım!’’
Gerçekleştirdiğim görüşmelerde, yukarıda sıraladığım yakınmaları kaç kez dinlediğimi hatırlamıyorum.
Çocuklarda davranış değiştirme, olumsuz davranışları azaltma ya da ortadan kaldırma ve olumlu davranış kazandırma konusunda birçok ebeveyn ve öğretmenin problem yaşadığı aşikârdır.
Aracınız çamura saplanıp patinaj yapmaya başladığında gaza basmaya devam ederseniz saplandığınız yerden çıkmanız daha da zorlaşacaktır. Bu durumda; ya aracı çektireceksiniz ya da zemini tekerin tutunmasını sağlayacak şekilde dolduracaksınız. Bu duruma maruz kaldığında böyle bir çözümü üretemeyecek bir insanı düşünemiyorum.
Gelin bu problemi ve beraberinde ifade ettiğim çözüm önerisini çocuklara olumlu davranış kazandırma ve olumsuz davranışları ortadan kaldırma konusu ile ilişkilendirelim.
‘’Eee ne yapacağız peki?’’ diyenleri duydum.
‘’Ders Çalış, Odanı Topla, Sorumluluklarını Yerine Getir, Sözümü Dinle, Terbiyeli Ol, Ödevlerini Bitir, Beni Çıldırtıyorsun, Başıma Bela Oldun’’ gibi her gün sıralanan ifadeler yüzünden bozulmuş, yıpranmış, saygısızlaşmış, değerini yitirmiş, kokmuş ve ulaşılamaz hale gelmiş ilişkilerinizi öncelikle düzeltmeniz gerekiyor.
Çocuğunuzda gördüğünüz hoşunuza gitmeyen her şeyi çöpe atın. Tüm olumsuzlukları hafızanızdan silin. Bırakın dersi falan! Hangi anne- baba ders çalışmamakta ısrar eden bir çocuğa’’ Ders çalış!’’ demekle bu davranışı kazandırmıştır ki?Bence hiç kimse!
Yeterince çamura saplanmışsınız. Ders çalışma isteği kaybolmuş bir çocuğa ‘’ders çalış’’ demek şu an içinde olduğunuz bataklıkta çırpınmaktan başka bir şey değildir. Çırpındıkça batarsınız. Söyledikçe ilişkiniz bozulur, size olan saygısı azalır, saldırganlık, şiddet, nefret gibi olumsuz tepkilerde artış olur. Çocuğunuzu kaybetme noktasına gelebilirsiniz.
Şimdi arkanıza yaslanın ve düşünmeye başlayın. Şu ana kadar çocuğunuza bakarken kullandığınız renkli gözlükleri çıkarın gözünüzden. Takın saydam gözlüğünüzü. Elinize kâğıt kalem alın ve başlayın yazmaya. Samanlıkta iğne arar gibi çocuğunuzun sahip olduğu olumlu özellikleri araştırın. Küçük –büyük demeden gözlediğiniz her şeyi kaydedin. Ve bu özelliklerin farkında olduğunuzu belirterek onu takdir edin ve memnuniyetinizi ifade edin. Bu mutluluğu ve memnuniyeti kendi içinizde yaşamayın. İletin bu sevinci çocuğunuza. Böylece devam etsin günlerce. Evet, günlerce yani; derslerden geri kalacak, okuyamayacak, yetiştiremeyecek, telafisini yapmak daha da zor olacak, bırakırsam mahvolur, bir daha hiç toparlayamaz diye düşünüyorsanız yazının bundan sonraki kısmını okumanız size bir fayda sağlamayacaktır. Okumayı burada kesebilirsiniz.
Klasikleşmiş bir örneğe birlikte bakalım: Paylaşmak istemediği notlarını öğrendiniz.
Dersler
1. Yazılı Notları
Türkçe:
38
Matematik
23
Fen ve Tek
21
Sosyal
35
Tek. ve Tasarım
85

Tablo size göre berbat! Ama siz sadece: ‘’Teknoloji ve Tasarım dersine karşı ilgili olduğunu görüyorum.1.Yazılıdan 85 almışsın. Tebrik ederim. Derslerinle ilgili her hangi bir yardıma ihtiyaç duyarsan her zaman yanındayım/yanıdayız.’’ Bitti!

Bu arada bağrınıza taş basarken ısrarla ders başarısı dışında olumlu özellikleri bulma avcılığınız devam edecek. Şimdiye kadar yıprattığınız ve yıprandığınız zemini terk ettiniz. Hiç bir olumsuz ifade ve eleştiri olmaksızın sadece olumlu özelliklerden ve davranışlardan dolayı çocuğa karşı ortaya koyduğunuz yaklaşım çocuğu şaşırtır. Çocuk farklı düşünmeye başlar: ‘’Annem- babam beni eskisi gibi incitmiyor, bana baskı yapmıyor, olumsuz eleştiride bulunmuyor, başardığım küçücük şeyleri bile fark ediyor, takdirle karşılıyor, beni seviyor, bana eskisinden daha fala değer veriyor. ’diye düşünmesi muhtemeldir.
Beraberinde; ‘Sadece bir dersten aldığım iyi nottan dolayı böyle övgü alıyorsam diğer derslerim de iyi olduğunda bu övgüyü düşünemiyorum’’ diyecektir.
Bu düşünceler çocuğa ne sağlar? Öncelikle yaptığını devam ettirir. Sonrasında birçok çocukta gözlendiği gibi başarı düzeyindeki artış diğer derslere de yansır. Çocuğu başka olumlu davranışları sergilemeye motive eder. Beğenilme ve başarı hazzını yaşayan çocuk daha fazlasını elde etmek için kendinde güç bulur.
Her işi başarıya ulaştıran bir püf noktası ardır. Bu davranış değiştirme yönteminde de püf noktaları ve Sonucu etkileyen birçok değişken vardır. Ayrıntılar önemlidir. Nasıl uygulandığı, ne söylendiği değil nasıl söylendiği; ses tonu, zamanlama, yüz ifadesi, sabır, sabır, sabır… Ayrıntılarda gizli mükemmelliği yakalayacağınızı ümit ediyorum.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuklara Sorumluluk Kazandırma Psk.Sena KANDAŞ
► Olumlu Davranış Geliştirme Psk.Dnş.Leyla DURSUN
► Patinaj Çeken Hayatlar Psk.Hasan DURAN
► Evlilikteki Çıkmaz Sokaklar Psk.Nesteren GAZİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Olumlu Davranış Kazandırma-Araba Patinaj Yaptığı Yerden Çıkmaz !' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:19
Top