2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks ve Uygulama Alanları..
MAKALE #10224 © Yazan Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT | Yayın Ocak 2013 | 4,344 Okuyucu
Botoks nedir?

Latince adı Clostridium Botulinum olan bakterinin salgıladığı toksinin, laboratuar koşullarında işlenerek insan için tedavi edici hale getirilmiş formudur. Tıpta nörolojik hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanılmakta iken, son 10 yılda estetik amaçlı uygulamalarda giderek artan sıklıkta kullanılıyor.Botoks, tüm dünyada amaç ve sonuçları öğrenildikçe kullanımı artan, en kolay ve en hızlı kırışıklık yok etme yöntemi olarak biliniyor.

Botoks, sinir uçlarında uyarı iletimini sağlayan asetilkolin maddesinin salınımını bloke eder, sinirsel uyarı kaslara iletilemez, kas kasılması oluşamaz. Botoks dıştan bölgesel kullanım için hazırlanmıştır; enjeksiyon yapılan bölgedeki kaslar paraliziye uğrar, aylarca sürecek şekilde kasılamazlar ve üzerlerindeki deride kırışıklar oluşturamazlar. Tıpta birçok alanda, botoxtan, bu etki mekanizması sayesinde yararlanılır. Felç hastalarında kas kasılmalarını önlemede, tik dediğimiz farkında olmadan yapılan mimik hareketlerinin tedavisinde, şaşılığın düzeltilmesinde kullanılır. Estetik cerrahlar ise çoğu zaman mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak belirginleşen dinamik yüz çizgilerini belirginliğini yok etmek için veya aşırı terleme tedavisi için botoks kullanır.

Yüzde botox mimik çizgilerini nasıl azaltır?

Yüzdeki mimik kaslarının yıllarca hareket etmesi sonucunda, üzerindeki deride katlanmaya bağlı oluşan çizgiler yerleşik hale gelir. Bu çizgiler, kas hareketlerinden kaynaklandığı için bunlara dinamik çizgiler adını veriyoruz. Örneğin alındaki yatay çizgiler, kaşlar arasındaki dikey çizgiler, göz kenarlarındaki kaz ayağı dediğimiz çizgiler, ağız çevresindeki dikey çizgiler dinamik çizgilerdir. Bu dinamik çizgiler derinleşip kırışıkları oluşturur. Her insanın mimikleri farklıdır, bu nedenle de kırışıkların yeri ve derinliği kişiye özeldir. Alın ve göz çevresindeki kırışıklar yaşlı, yıpranmış bir görünüm; iki kaş arasındaki çizgiler ise çatık kaşlı, kızgın bakış ifadesi verir. Yüzdeki mimik kaslarının hareketleri botoks uygulandığında zayıflar, hatta kas bir süreliğine hiç çalışmaz. Kasların hareketlerindeki zayıflamadan dolayı üzerindeki derideki kas hareketleri ile ortaya kırışıklar derinliğine göre azalır veya tamamen yok olur.. Sonuç olarak kızgın, yaşlı, bezgin gibi görünen yüz ifadesi giderilerek daha genç, daha canlı bir ifade kazanır.

Botoks ile aşırı terleme tedavisi

Botox, ter bezlerine de uygulanabilir. Bu şekilde ter bezleri ile onları çalıştıran sinir uçları arasındaki iletişim kesilir ve ter bezlerinin aşırı çalışması engellenmiş olur. Çoğu kişi özellikle koltuk altı terleme probleminden dolayı büyük rahatsızlık duyar. Diğer taraftan bazı kişilerde mevsimle ilişkisi olmaksızın avuç içleri ve ayak tabanları da çok yoğun terleyebilir. Aşırı terlemesi olan ve bu durumu sosyal, psikolojik problem haline getiren kişilerde botoks uygulaması ile oldukça başarılı sonuçlar alınır. Yapılan enjeksiyon terlemeyi azaltır. Terlemeye bağlı oluşan ter kokusu şikayetini ortadan kaldırır.

Estetik amaçlı botoks nasıl uygulanır?

Botoks uygulaması muayenehane koşullarında gerçekleştirilen bir işlemdir. Enjeksiyon alanlarına lokal anestezik bir krem uygulanması yeterlidir. Hasta yarı oturur pozisyonda iken, daha önce sulandırılarak hazır hale getirilmiş botoks, ince uçlu hassas enjektörler kullanılarak yüzün farklı alanlarına hastanın ihtiyacına göre belirlenmiş dozlarda enjekte edilir., kırışıklıkların düzeltilmesi isteniyorsa kırışıklığa neden olan kasların içine, terleme tedavisi uygulanacaksa, terleme şikayeti olan bölgede derinin altına yapılması gerekir. Toplamda 10-15 dakikalık bir işlemdir. Botoks uygulaması sonrası enjeksiyon alanlarına soğuk tatbiki yapılır. Masaj ise kesinlikle yapılmaz. Enjeksiyon noktalarında geçici olarak hafif kızarıklık ve morarma oluşabilir. Ancak bunların makyajla kapatılmasında sakınca yoktur. Normal günlük hayatınıza hemen devam edebilirsiniz.

Botoksun etki süresi

Botoksun etkisi enjeksiyon uygulamasından 1 hafta sonra yeterli seviyeye gelir. Sonuç 10 günden sonra yerleşik bir hal alır. Kırışıklık düzeltmek için için uygulanan botoksun etkisi 5-6 ay sonra kaybolur. Terleme tedavisi için uygulanan botoksun etki süresi daha uzundur. Bu sürenin bazı hastalarda 11 aya kadar uzayabildiği görülmüştür. Botoxun etkisi geçtiğinde hiçbir sakıncası olmaksızın tekrar tekrar uygulanabilir. Tekrar eden enjeksiyonlarda etki süresi daha uzun olur. Etki süresinin bitiminden itibaren fazla süre geçmeden yenilenmesi, sonrasındaki etki süresinin daha uzun olmasını sağlamaktadır.

Botoks uygulamasında doğal sonuçlar elde etmenin incelikleri nelerdir?

Botoks,uygulaması basit fakat aynı zamanda da incelik ve beceri isteyen bir işlemdir. Bu uygulamayı başarılı bir şekilde yapmak için yüz kaslarının anatomisine son derece hakim olmak gerek. Yüz bölgesinde enjeksiyonların yapılacağı noktaları doğru bir şekilde belirlemek çok önemli. Herkesin mimikleri ve yüz ifadesi kişiye özel olduğundan, kişinin ihtiyaçları göz önünde tutularak gerekli noktalara gerekli dozlar uygulanmalıdır. Böylelikle, son derece doğal bir görünüm yakalanır. Sizi tanıyan kişiler yüzünüze baktığında aydınlanma, genç ve dinlenmiş bir ifade hissederler, ama bu farkın nereden geldiğini anlayamazlar.

Botoksun yan etkisi var mı?

Botoksun sağlık açısından hiçbir yan etkisi yoktur. Uygulama anında hafif bir şişlik, kızarıklık, belki anlık morarma olabilir. Bunlar makyajla kapatılabilir.. Ancak, gebelik ve emzirme dönemlerinde botox uygulamaları konusunda kesin bilgiler olmadığı için hamile ve lohusalarda uygulanmas ıönerilmez.Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilere, örneğin myastenia gravis, Eaton Lambert Sendromu olan hastalara botoks uygulamasını önermiyoruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks ve Uygulama Alanları.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin BİLGİN KARABULUT Fotoğraf
Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT'un Makaleleri
► Proloterapi Nedir? Uygulama Alanları Nelerdir. ÇOK OKUNUYOR Dr.Kasım ALTINTAŞ
► Dizde Artroskopı ve Kullanım Alanları Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Botoks ve Uygulama Alanları..' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Germe Ameliyatı Aralık 2012
► Yüz Germe Ameliyatı Eylül 2012
► Liposuction (Yağ Alma) Eylül 2012
► Dudak Estetiği Eylül 2012
► Karın Germe Ameliyatı Mayıs 2012
► Estetik Burun Ameliyatı Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top