2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek ile Sağlıklı Çocuğa Kavuşmanın Yolu
MAKALE #1023 © Yazan Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN | Yayın Mayıs 2008 | 5,231 Okuyucu
Günümüzde genetik hastalıklar ve doğacak bebekteki anormallikler gebelik sırasında ultrasonografi ve diğer bazı yöntemlerin kullanımıyla tanımlanabilmektedir . Ancak bebekteki bu muhtemel hastalıklar ultrasonografi, amniosentez gibi yöntemler ile gebeliğin en erken ancak dördüncü ayında belirlenebilmekte ve ciddi bir problem saptanması durumunda gebelik 5. ay civarında sonlandırılmaktadır. Bu durum anne ve baba adayını doğal olarak psikolojik ve fiziksel travmaya uğratmaktadır.

Son yıllarda ortaya çıkan genetik bilimindeki gelişmeler henüz gebelik oluşmadan, tüp bebek yöntemleriyle laboratuvar ortamında geliştirilen embriyolar üzerinde genetik inceleme yapılmasına ve seçilmiş olan sağlıklı embriyoların anne adayının rahimine yerleştirilmesine imkan tanımaktadır. Bu yönteme transfer öncesi genetik tanı (Preimplantasyon Genetik Tanı-PGT) adı verilmektedir.

Transfer öncesi genetik tanı, anne ve baba adayından elde edilen yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucu gelişen embriyolardan bir adet hücre alınması ile gerçekleştirilmektedir. Mikroskop altında gerçekleştirilen bu teknik ile genellikle embriyo oluşumunun 3. gününde 7-8 hücreli bir hale gelmiş olan embriyodan bir hücre alınarak genetik laboratuvarında değerlendirilmektedir.

Genetik tanı için Floresence İn Situ Hibridizasyon (FISH) veya Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) adı verilen özel genetik yöntemler kullanılmaktadır. Doğacak bebekte genetik yapıdaki bozukluklar; ki bunlar monozomi veya trizomi (Down sendromu7mongolizm ve diğer trizomiler) denilen sayısal kromozom bozukluklarının ve tek gen hastalıklarının (Hemofili, Akdeniz anemisi, kistik fibrozis, muskuler distrofiler gibi hastalıkların) tanısı transfer öncesi genetik tanı ile mümkündür. Böylece hastalık taşımayan, sağlıklı embriyoların anne adayına transferi ile sağlıklı bebeklerin doğması sağlanmaktadır.

Transfer öncesi tanı:

* Genetik veya kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı bulunan çiftlerde,
* Daha önce genetik hastalığı olan çocuk veya çocuklara sahip çiftlerde,
* Yardımcı üreme teknikleri için kabul edilmiş ileri yaş grubundaki kadınlarda (38 yaş ve üzeri),
* Tekrarlayan erken düşükleri olan çiftlerde,
* Çok sayıda uygulanmasına rağmen tüp bebek ile gebelik elde edilememiş veya düşüklerle gebeliklerini kaybetmiş olan çiftlerde,
* Şiddetli erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozuklukları veya genetik hastalıklarda,
* Genetik olarak tekrarlama eğilimi gösteren hastalıkların tanımlamasında,

transfer öncesi tanı yöntemi uygulanması önerilmekte ve sağlıklı gebelik şansı böylelikle arttırılmaktadır. Sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de embriyolardan bir hücre çıkarılmasının bebeğe ayrıca bir zarar verip vermeyeceğidir. Yapılan araştırmalar 7-8 hücreli bir embriyodan bir hücre alınmasının diğer hücrelerin gelişimini bozmadığı ve bu embriyoar ile yapılan transferlerin sonucunda gebelik oranlarının diğer trnasferlele benzer olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla eğer gerçekten transfer öncesi genetik tanı yapılması gerekli ise bundan kaçınılmaması ve bu yöntemden korkulmaması gerekir.

Transfer öncesi genetik tanı, hasta kişilerin yaşam boyu karşılaştıkları sağlık problemleri, hastalıkların tedavisindeki güçlükler ve yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ailelerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlaması ve hasta kişiler için tedavi olanağı sunması nedeniyle çok önemli bir tekniktir. Günümüzde yapılmakta olan çalışmalar sonucunda hastalıkların genetik yapısının belirlenmesiyle birlikte çok daha fazla sayıda hastalığın embriyolarda tanımlanması mümkün olacaktır.

Saygılarımla
Doç. Dr. Selman Laçin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek ile Sağlıklı Çocuğa Kavuşmanın Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selman LAÇİN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN'in Makaleleri
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Prof.Dr.F. Pınar AYDIN ODWYER
► Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
► Çocukta İdrar Yolu Enfeksiyonları Op.Dr.Emir İMANİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek ile Sağlıklı Çocuğa Kavuşmanın Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tüp Bebek Uygulaması Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:27
Top