2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişiyi Ne Motive Eder? Takdir Edilme Duygusu ve Sevgi
MAKALE #10230 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Ocak 2013 | 8,227 Okuyucu
Selam değerli okurlarım;
Dünya var olduğundan beri insanlar arası ilişki hep var olmuştur. ilk başta sözsüz iletişim vardı. İnsanlar birbirleri ile işaretler ile iletişim kuruyorlardı. Belli yöntemler ve aletler kullanıyorlardı. Ama o zamanlarda bile insanların birbirlerinden beklentileri vardı. Hiyeroglif yazı (resim) incelendiğinde özellikle o zamanlarda dahi mutluluk üzgünlük ve andım ki... insanların hep bir beklentisi oluyor. bu beklentinin en başında da mutlu olmak var. Burada insanların nasıl mutlu olacağı ile ilgili konuya gelince karşılıksız sevgi geliyor aklıma... İnsanlar birbirlerinden karşılık bekleyerek sevmeye devam ettiği sürece mutlu olması mümkün değil. Sevgi karşılıksız olduğunda insanlar gerçek dünyaya adım atmış olacaklar.

Yapılan araştırmalar insanları ne motive eder diye sorulduğunda çıkan sonuçlarda birinci sırayı takdir edilme duygusu alıyor. İnsanların bu duyguyu tatması. onların yaşamları boyunca mutlu olmalarını sağlayacak.

Diğer bir husus da otoriteyi reddedebiliyor musunuz? Reddedebiliyorsanız, nesillerdir içinizde taşıdığınız yanlış bir şeyden kurtulmuşsunuz demektir. O zaman ne olur? Daha çok enerjiniz, daha çok kapasiteniz, daha çok gayretiniz olur, kuvvet ve canlılığınız artar. kendimiz anlamak, hiç bir otorite gerektirmez. Kendimizi anlamak için ne dünün otoritesi gerekir ne de bin yılın. Çünkü biz canlı varlıklarınız, devamlı hareket eden, akan, hiç durmayan. Kendimize dünün ölü otoritesiyle baktığımızda yaşam denen hareketi, o hareketin güzelliğini anlayamayız. İster kendinizin ister başkasının olsun, her tür otoriteden kurtulmak, düne ait her şey karşısında bir ölü gibi tepkisiz olmaktır.; böylece zihniniz daima taze, daima genç, daima masum, hayat ve tutku dolu kalır. kendini güvende hissetme isteği ilişkilerde kaçınılmaz olarak kedere ve korkuya sebep olur. Bu güvence arayışı güvensizliğe davetiye çıkarır. Bu güne kadar herhangi bir ilişkinizde güveni bulabildiniz mi?

Sevgi nedir? Bu kelime o kadar farklı anlamlar yüklü ve yozlaştırılmış ki kullanmak bile istemiyorum. Herkes sevgiden bahsediyor.; bütün dergiler, bütün gazeteler, misyonerler hiç durmadan sevgiden bahsediyor. Ülkemi seviyorum, bir kitabı seviyorum, şu dağı seviyorum, zevki seviyorum, karımı seviyorum...sevgi bir fikir midir?

Sevgi dediğimiz bu alevin ne olduğunu nasıl öğreneceğim peki, onu başkasına nasıl ifade edeceğimi değil, sevginin kendi başına ne ifade ettiğini? Öncelikle toplumun anne babamın ve arkadaşlarımın , bütün insanların ve kitapların onun hakkında söylediklerini reddedeceğim çünkü ne olduğunu tek balıma öğrenmek istiyorum. Burada söz konusu olan bütün insanlığı ilgilendiren çok büyük bir problem. sevgi şimdiye kadar binlerce şekilde tanımlanmış, ben de o anda neyi sevdiğime ya da neden keyif aldığıma göre belirlenen şu ya da bu kalıba takılıp kalmış bulunuyorum. Öyleyse onu anlayabilmek için ilk önce kendimi eğilimlerimden ve önyargılarımdan kurtarmam gerekmez mi? Kafam karışık, kendi arzularım beni hırpalıyor, ben de kendi kendime şöyle diyorum:'' Önce kendi kafandaki karışıklığı çöz . Belki sevgin ne olduğunu , ne olmadığından yola çıkarak bulabilirsin.''

Çoğu ebeveyn ne yazık ki çocuklarından sorumlu olduklarını düşünür ve sorumluluk anlayışları çocuklarına neyi yapmaları, neyi yapmamaları, büyüyünce be olmaları ne olmamaları gerektiğini kendilerine söyleme şeklinde kendini gösterir. Anne babalar çocuklarının toplumda güçlü bir yere sahip olmalarını isterler. Sorumluluk dedikleri şey , o taptıkları saygınlığın bir parçasıdır. ve bana kalırsa saygınlığın ve burjuvanın olduğu yerde düzen yoktur. Bütün dertleri mükemmel bir burjuva olmaktır. Sizce bu ilgi ve sevgi midir?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişiyi Ne Motive Eder? Takdir Edilme Duygusu ve Sevgi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Yazıları
► Başarısızlığa Motive Olanlar Psk.Şenel KARAMAN
► Terk Edilme Korkusu Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Terk Edilme Hissi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kişiyi Ne Motive Eder? Takdir Edilme Duygusu ve Sevgi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► Takım Çalışması Aralık 2009
► İletişim Kurma Yöntemi Aralık 2009
◊ Farkında Mısınız? Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:00
Top