2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Asperger Sendromu
MAKALE #10234 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Ocak 2013 | 6,788 Okuyucu
Asperger Sendromu sosyal ilişkilerde, sözel ve sözel olmayan iletişimde bozulma ve sınırlı, kısıtlı, tekrarlayıcı davranış, ilgi ve etkinliklerle kendini gösteren gelişimsel bozukluk olarak tanımlanmaktadır. İlk kez 1944 yılında Avusturya’da Hans Asperger tarafından tanımlanmasına karşın, ancak1994’de Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yaygın gelişimsel bozukluk olarak kabul edilmiştir.

Asperger Sendromu’nun görülme sıklığı her 10 000 çocukta 25–70 olarak belirlenmektedir. Ortaya çıkış nedeniyle ilgili kesin bulgular bulunmamakla birlikte genetik kökenli bir bozukluk olduğu düşünülmekte ve biyolojik etmenler üzerinde durulmaktadır. Pek çok çocuk 4 yaşından itibaren diğer insanların farklı düşünce, niyet, istek ve inançlara sahip olduklarını kavramaya başlar. Bu bozukluğu sergileyen çocuk ve ergenlerde ise sosyal becerilerde yetersizlikler, karşılıklı sohbeti devam ettirmede güçlük çekme, akranlarının gözlem yoluyla kolaylıkla öğrendikleri iletişimin yazılı olmayan kurallarını kavrama konusunda beceriksizlikler dikkati çekmektedir. Söz konusu yetersizlikler doğrultusunda arkadaşlık kurma ve ilişkileri devam ettirmede zorluk çekme, iş dünyasının gereklerini yerine getirememe nedeniyle çalışma hayatının dışında kalma gibi durumlar sıklıkla gözlemlenmektedir.

Çok sık rastlanan bir bozukluk olmamakla birlikte gün geçtikçe uzmanlar tarafından tanımlanmaktadır. Anne-babaların Asperger Sendromu hakkında farkındalık düzeyleri arttıkça uygun eğitim programlarıyla çocuklarının gelişimlerini destekleme gereksinimleri de ortaya çıkmaktadır. Ebeveynler ve eğitimciler özellikle sosyal beceriler konusunda daha fazla bilgiye gereksinim duymaktadırlar. Asperger Sendromu olan çocuklarda genellikle güçlü sözel beceriler görülmesine rağmen dili sosyal amaçlar için kullanmada özellikle sohbeti başlatma ve sonlandırmada zorlanırlar. Dili sosyal iletişim kurma aracı olarak değil, somut sonlandırma aracı olarak kullanırlar. Diğerlerinin sıkılmış olabileceklerini, konuşmaya katılmadıkları fark etmeden kendi ilgileri hakkında uzun süre konuşabilirler. Bazen konuşmalarının bağlantısız olduğu, sözcükleri faklı ve tekrarlayıcı şekilde kullandıkları gözlemlenir. Birden fazla anlamı olan sözcükleri ve şakaları anlamakta zorlanırlar. Sözel olmayan iletişimde de güçlük çekerler örneğin sınırlı yüz ifadeleri, mimikleri, değişik beden dilleri veya duruşları, bakışlarıyla farklıdırlar. Diğerlerinin beden dillerini okuma ve yorumlama konusunda zorluk çekerler. Kişisel alanlara ilişkin kuralları ihlal ederek karşılarındaki kişilere fazla sokularak konuştuklarını fark etmezler.

Tanı almış çocuklarda normalin üstünde zekâ ve güçlü hafıza özelliklerine rastlanmaktadır. Ancak gelişmiş düzeyde düşünme ve algılama, sorun çözme becerileri yetersizdir. Yazma konusunda zorlanırlar.

Asperger Sendromu olan çocukların değişik ve takıntıya varan yoğunlukta ilgileri bulunmaktadır, örneğin çamaşır makineleri, otobüs tarifeleri, yeraltı treni güzergâhları v.b.
Pek çok çocuğa Asperger Sendromu’nun yanı sıra diğer psikiyatrik tanılar da konulmaktadır. Bu tanılar arasında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’na sıklıkla rastlanılmaktadır. Ergenlerde ve genç yetişkinlerde ise depresyon ve endişe yaygın olarak tanımlanmaktadır. Okul ve sınıf içi talepleriyle başa çıkacak duygusal kaynaklara sahip değildirler. Yaşadıkları gerginlikleri beden duruşu ya da seslerini kullanarak ifade etme konusunda yetersizdirler. Diğer kişiler onların yaşadığı karmaşadan haberdar olmadıkları için duyguların birikimi çoğu kez patlamaya yol açar. Bu nedenle ebeveyn ve eğitimcilerin endişe veya depresyonun göstergesi olabilecek davranış değişikliklerine karşı örneğin artan düzensizlik, karışıklık, dikkatsizlik, içe dönme v.b. uyanık olmaları önemlidir.
Çocuklarında Asperger Sendromu şüphesi taşıyan ailelerin tanı ve tedavi aşamalarında uzman desteği almaları önemlidir. Konusunda deneyimli uzmanlar tarafından çizilmiş yol haritasına göre çocukların genel gelişimleri desteklenmelidir. Pek çok çocuk uygun eğitimle desteklendikleri takdirde üstün zekâ birikimi, güçlü hafıza, ilgi alanlarına gösterdiği bağlılıkla hayatın üstesinden başarıyla gelebilecek birikime sahiptir.
Asperger Sendromu’nda Ebeveynler ve Eğitimciler İçin İpuçları
Kısa ve öz konuşun. İsteklerinizi somut ve basit şekilde belirtin.
Yönerge vermeden önce çocuğun dikkatini çekmeye çalışın.
Sözel bilgiyi işlemlemesi için zaman tanıyın.
Sizi anladığından emin olun. Duyduğunu papağan gibi tekrarlaması söylediklerinizi algıladığını göstermez.
Önceden belirlenmiş düzen, güvenilir çevre, açık kurallar önemlidir. Değişen etkinlikler hakkında çocuğu önceden haberdar edin.
Günlük programını görse malzeme ve resimlerle çocuğun anlayacağı biçimde şekillendirin.
Konuşmayı başlatma, sürdürme, sonlandırmayı öğretin.
Sözel olmayan iletişim becerileri örneğin ses tonu, yüz ifadesi, beden dili gibi konularda eğitin.
Gerginliği azaltmak için mizah gücünü kullanın.
Öfkeyle başa çıkma becerilerini öğretin.
Çocuğun tutkuyla bağlı olduğu ilgilerini eğitimde kullanın, örneğin çocuk trenleri seviyorsa saymayı öğretirken trenlerden yararlanabilirsiniz.
Yazıda zorlanan çocuklar için ödevleri kısaltın, bilgisayar kullanmasına izin verin.
Eğitim programını çocuğun sürekli olarak başarıya ulaşmasına olanak sağlayacak biçimde şekillendirin.
Okul ve ev ortamında yeterince sosyal iletişime maruz kaldığı durumlarda yalnız kalıp rahatlaması için fırsat yaratın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Asperger Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Asperger Sendromu Psk.Fatih UĞUR
► Asperger Sendromu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Asperger Sendromu Erdi KANBAŞ
► Asperger Sendromu Nedir ? Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► 5 Soruda Asperger Sendromu Psk.Nurefşan YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Asperger Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:14
Top