2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme
MAKALE #10273 © Yazan Dyt.P. Seda CENGİZ | Yayın Ocak 2013 | 7,068 Okuyucu
Kış mevsimini hissetmeye başladığımız şu soğuk ve yağışlı günlerde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığımızın korunması ve kilo kontrolümüz açısından büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenerek kış aylarıyla birlikte gelebilecek olan soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da korunmuş oluruz. ​

Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olmaktadır. Yılın her döneminde olduğu gibi bu aylarda da beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu aylarda genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmakla beraber genelde kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmekten dolayı da hareketimiz azalmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin azalması ile birlikte vücut ağırlığında artış olabilmektedir.


Genellikle bahar aylarında başlanan kilo kontrolü, yaz aylarında da devam etmektedir fakat kış aylarında bu durum yerini ihmalkârlığa ve düzensiz/yanlış beslenmeye bırakmaktadr.


Peki soğuk kış aylarında nasıl sağlıklı beslenebiliriz, nelere özen göstermeliyiz?


İlk olarak dikkat etmemiz gereken şey yeterli ve dengeli beslenmektir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ana kuralı öğün atlamamaktır. Bununla birlikte her besin grubundan besinlerin öğünlerimizde bulunması şart.

Kış aylarında vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yeteri miktarda tüketilmesi gerekmektedir.


Kış aylarında en çok özen göstermemiz gereken konu ise A, C ve E vitaminlerinden yeteri miktarda alınmasıdır.


Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidanlardan zengin, kabak, havuç, brokoli, karnabahar, lahana, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan elma, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir.


E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin bulunduğu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.


Kış aylarında D vitamini ihtiyacı genelde karşılanmamaktadır, bunun en büyük nedenlerinden biri mahrum kalınan güneş ışınlarıdır. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini besinlerde pek fazla bulunmaz. D vitamininin bulunduğu besinlerin arasında balık ilk sırada gelir, balığın yanı sıra az miktarda peynirde, karaciğerde, yumurtada da bulunmaktadır. Bundan dolayı haftanın 2-3 günü balık tüketilmesi önemlidir. Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için iyi bir kaynaktır.


Kış mevsiminde kilo kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi gerekmektedir. Hareketsizlikle beraber artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi ve düzenli fiziksel aktivite yapılması özen gösterilmelidir..


Yaz bitimi ile sıvı tüketimi de azalmaktadır. Vücut ısısını dengede tutabilmek, vücudumuzun tüm fonksiyonları ve cilt sağlığımız için ayrıca toksinlerin atımını sağlayarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yeteri miktarda sıvı tüketimi şarttır. Meşrubatlar, fazla miktarda çay, kahve içmek yerine günlük içilen 8-10 bardak suya ek olarak şekersiz 1-2 bardak yeşil çay, zencefil, ıhlamur gibi bitki çayları bağışıklık sisteminizi güçlendirir.


Hareketinizin azalmasına izin vermeyin


Yeterli ve dengeli beslenmeye ilave olarak bu mevsimde mutlaka egzersiz yapılmalıdır. En çok tempolu yürüyüş önerilmektedir ama çoğunlukla kış mevsiminde çok mümkün olmadığından kaynaklı olarak bisiklete binme, dans, aerobik, plates, jimnastik tarzı sporlar da alternatif olarak görülebilir. Haftanın mümkün olan her günü 30 - 40 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır.
Yazan
Dyt.P. Seda CENGİZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.P. Seda CENGİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.P. Seda CENGİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.P. Seda CENGİZ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.P. Seda CENGİZ'in Makaleleri
► Kış Mevsiminde Beslenme Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Bitter Çikolata? Haziran 2014
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:56
Top