2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimine En Çok Neleri Sorarız?
MAKALE #1028 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Mayıs 2008 | 18,093 Okuyucu
Diş hekimine sık sorulan sorular

Her hasta diş sağlığı ile ilgili hekiminden bilgi almak ister ve birçok soru sorar. Bu sorulara tatminkâr cevaplar almak ister. Sabah muyanenehanemi açtıktan ve hasta kabulüne başladıktan sonra her gün bu sorulara maruz kalırım. Bu soruları birleştirip sıkça sorulan sorular hakkında açıklayıcı ve detaylara girmeden herkesin anlayabileceği dilde cevap vermek istiyorum. Bu cevaplar bazen hastaları tatmin etse de bazı hastalarımız cevapları daha detaylı isterler. Onlar içinse detayları sormak isterseniz mail atabilirsiniz cevaplarımız detaylı ve teknik olarak hazırdır.

En çok sorulan sorudan başlamak istiyorum; bu sorularda tamamen hasta-hekim arasındaki konuşma dili ve tarzı kullanılacaktır.

1.Benim dedem(amcam, dayım, yengem vs vs) 80 yaşındaydı ve hiç diş fırçalamazdı fakat çürüksüz bir şekilde vefat etti. Ben günde iki defa fırçalarım ama dişlerim rezalet. Neden böyle?

Bu sorunun cevabı çok basittir. Sözü geçen ve dişlerini hiç fırçalamayan şahsın genel olarak ne kadar sağlıklı olduğunu unutur insanlar. Diş fırçalamak diş çürümelerini önleyen en önemli faktördür bunda hemfikiriz. Fakat birde bunun yanında beslenme alışkanlıkları, içilen sular, düzenli yaşam, çevrsel faktörler ve GENETİK çok önemli yer tutar. İnsanları şöyle bir gözlemleyelim. Etrafınıza bakın aklınıza çok hasta olan sık sık hastalanmış birini getirin ve onun dişlerini düşünün çok mu sağlıklı duruyor. Muhtemelen hayır diyeceksiniz çünkü kesinleşen bir yargı olmakla beraber genel sağlık durumu bozuk olan bir bireyin diş sağlığı da yerinde değildir. Genellikle dişlerinde de sorunları vardır ve hatta fazladır. Bunun tersi durumlarda olabilir ama genelinden bahsedersek öyledir. Bu arada unutulmamalı ki Sigara alkol çay kahve gibi alışkanlıkları olan hastalarda da takdir edersiniz ki çürük oluşma kapasitesi çok fazladır

Vücudun dişleri savunma mekanizmaları vardır, bu mekanizmaları iyi işleyen bir hastada sorunlar çok az yaşanır. Beslenme alışkanlıkları iyi olan hastalarda da diş çürükleri az görülür. Bazı besinlerin çürük önleme ve ağız ortamını nötralize etmedeki yetenekleri çok güçlüdür. Bu faktörleri içine alan bir hastada çürük beklemek daha uygun olur. FAKAT bu söylenen kişilerin toplumdaki sayısı çok çok azdır. İstatistikî verilere göre bu sayı 200:1 dir. Yani 200 kişiden sadece 1 tanesinde bu durum vardır. Düşünelim çevremizde kaç kişi var bu durumda olan bir elin parmağı çok gelir.

Bu duruma isyan edenler uyarı; dişlerinizi fırçaladığınız halde böyle ise ve siz fırçalamayı bırakırsanız sorun katlanarak büyümeye devam eder. O nedenle çevremize bakmak yerine diş hekiminin takibine girmek her hasta için çürük önlemedeki en önemli ikinci basamak olacaktır.

2.Metal dolgularda cıva zararlıymış. Bir şey olurumu beyaz dolgumu(kompozit)yoksa siyah dolgumu yapalım(amalgam)?

Amalgam dünyada en zararsız, en uzun ömürlü ve en ucuz dolgu maddesidir. Dünya çapında, bir milyardan amalgam dolgu yapıldığı düşünülmektedir. Diğer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve kolay uygulanabilirler. Porselen, altın ve beyaz dolgular gibi dolgu malzemeleri hem daha pahalıdırlar hem de daha çok zaman ve dikkat isterler. Ayrıca altın restorasyon dışındakiler amalgam kadar uzun ömürlü değildir. Amalgam ancak cıvaya alerjisi kesin olarak tespit edilenlerde kullanılmamalıdır ki, bu da yüzde birden çok daha düşük bir olasılıktır. Gerekmediğinde amalgam dolgular sökülmemelidir. Çünkü hem gereksiz masraf getirmekte hem de dişe zarar verme olasılığını arttırmaktadır.(bu bilgiye tdb nin sık sorular köşesinden ulaşabilirsiniz).Bunun yanında kompozit dolgulardaki yeni gelişmeler ve teknolojik devrim nerdeyse amalgama yakın bir dolgu maddesi haline gelmesini sağlamıştır. Teknik olarak yapımına dikkat edilirse çok verimli dolgulardır ve yapılmalarında hiç sorun yoktur. Estetik olarak ta çok sağlıklıdır.

3.Diş tedavilerinde ağrı duyar mıyım? Kanal tedavisi çok fazla acıyormuş doğrumu?

Şahsen ben bu güne kadar yaptığım kanal tedavilerinde henüz ağrı şikâyeti olana rastlamadım bırakın kanal tedavilerini diğer bütün büyük işlemler dede çok ufak tefek şikâyetler dışında elle tutulur bir ağrı göremedim, görmedim duymadım.

Her işin bir kuralı vardır, doğru şartlarda doğru malzemeyle doğru işler yapılırsa ağrı sorunu ortadan kalkar(daha önce ağrı kontrolü ağrıyı yenmek adlı makalemden bakılabilir).

Eğer bir hasta tedavi sırasında ağrı duyuyorsa bir yanlışlık var demektir. Hasta hekiminden bu ağrısını kesmesini istemelidir

4.Dolgu ya da porseleni kaç yıl kullanırım? Garantilimi yapılan işler?

Tedavi sırasında bu soru en zor sorulardan biridir. Takdir edersiniz ki hekim bu soruya cevap vermek istemez. Çünkü bir nevi garanti vermiş olursunuz. Garantiyi ancak hekim yaptığı restorasyonun dayanıklılığına veriri. Dişlerini fırçalamayan bir kişiye dişleri için garanti verilemez.

Hastalarımıza verdiğimiz garantiler normal şartlar altında rutin olarak günde iki defa dişlerini düzgün olarak fırçalayan ve altı aylık bakımlarını yaptıran hastalar içindir. Diğer durumlarda hasta garanti altına alınamaz. Çünkü dişler fırçalanmazsa yapılan restorasyonlar kısa sürede kullanılamaz hale gelir.

Genel anlamda ise dişlerine iyi bakan bir hastada bu süre uzundur. İyi yapılmış restorasyonlar hastanın da bakımıyla yıllarca kullanılır.

5.Fiyatlar neden farklı? A diş hekimine gittim şu fiyat B diş hekimi bu fiyat dedi? Neden standart yok?

Hastalarımız fiyatlandırmanın nasıl yapıldığını aslında çok bilmezler ama genel olarak sosyal hayatımızda bu sorgulamayı çok yaparız. Bir eşya alımı sırasında biliriz ki bir tanesi ucuzdur ama kısa süre kullanılır diğeri pahalıdır ve uzun süre kullanılabilir.

Diş hekimliğinde hekimin kullandığı malzeme kalitesi ve hastasına sunduğu üstün hizmet bu farkı getirir. Sanılmasın ki her diş malzemesi üst kalitededir. Çok kalitesiz malzemelerde vardır. Birçok hekim bu malzemeleri muayenehanesinde içeri bile sokmaz. Fakat kullanılmıyor da değildir. Düşük kaliteli malzemeyi düşük fiyata yapma mantığı da yoktur. Hekimin bir asgari ücret tarifesi vardır. Bu tarifeyi uygulamak zorundadır. Dikkat ediniz ASGARİ ücret tarifesidir. Hekimin sunduğu hizmet kalitesine göre bu durumun üst sınırı yoktur. Fiyatlandırmasını hastası ile yapar fiyat hasta ile doktor arasındadır ve kimse müdahale edemez.

Her hekim fiyatını asgari ücret tarifesinin üzerinde belirleme hakkına sahiptir. Bu tercihi hasta yapmalıdır. Eğer ekonomisi uygunsa diş tedavilerini doktorunu seçerek yaptırır. Bu durumda iyi bir doktora girmek ve kaliteli hizmet almak için doktorunuza güvenmelisiniz.

6.Bu aletler herkesin ağzına giriyor mu?

Takdir edilmeli ki diş hekimliğinde kullanılan aletler çok pahalı aletlerdir ve bu aletler tek kullanımlık değildir. Çok kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Bu durumda tabiî ki birçok kişinin ağzına girecektir. İşte burada sterilizasyon ve dezenfeksiyon kuralları işler. Buda ortamın hijyenik diş hekiminin titiz olmasını gerektirir. Her hasta kalktıktan sonra diş hekimi koltuğu dikkatlice dezenfekte edilmeli ve sterilizasyonu sağlanmalıdır.

Günümüzde sterilizasyon için çok efektif kimyasallar kullanılmaktadır. Her hasta sonrası koltuk ve aletler tamamen silinir. Disposble olan bardak önlük gibi sarf malzemeler atılır ve yeni hasta için hazır olunur.

Hastada kullanıldıktan sonra, kullanılmış olan el aletleri ise özel dezenfektanlı kimyasallarda bekletilir, daha sonra steril edilmek üzere poşetlere konur. bu işlemden sonra otoklavlarda steril edilir. Kliniklerde son derce güvenli olan otoklav kullanımı, zorunlu hale getirilmiştir..

Çok sorulan sorulardan bir kaçı budur. Güzel ve sağlıklı gülüşler.

DİŞHEKİMİ
ERKUT AKÇALI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hekimine En Çok Neleri Sorarız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimine En Çok Neleri Sorarız?' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top