2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Oyunu
MAKALE #10299 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Ocak 2013 | 4,650 Okuyucu
YAŞAM OYUNU VE BU OYUNDAKİ YERİMİZ

‘Gerçek başarı oynadığınız oyunu şekillendirmektir; bulduğunuz oyunu oynamak değil.’


Yaşam başlı başına bir oyundur ve bu büyük oyun içinde oyunlar, oyuncaklar gizlidir. Tüm küçük oyunlar büyük yaşam oyununda kazanmak, bu oyunun üstesinden gelmek için birer araçtır. Yaşam sınırları belli olmayan ancak kişilerin kendi çizecekleri bir oyun alanıdır. Bu alanı sınırsız çizmekte yâda sınırları dar çizmekte kişinin kendi elindedir.


Bize sunulan oyunları oynamak çoğu zaman oyun aramaktan daha cazip gelmektedir. Ancak hiç şaşırtıcı olmayan bir sonuç olarak bize sunulan oyunları oynamak bizi daha çabuk sıkacak, yeniden farklı beklentiler içine girmemize neden olacaktır. Oyunlar orijinal ve yaratıcı olduğumuz oranda bize zevk verirler. Eğer kendi oyunumuzu kendimiz kuramıyorsak o zaman başkalarının kurallarını koyduğu yuna uymak zorunda kalırız.

Bu sıradanlaşan beklentilerse diğerlerinden farklı olmayan rutin bir biçimde sürecek bizi tatmin etmeyecek neticede sebebini bilmediğimiz mutsuzluklara davetiye çıkaracaktır.Oysa bize sunulan yaşam oyununda diğerlerinden farklı roller edinmeye çalışmak,sıradanlığın dışına çıkmak ve oynadığımız oyuna renk katmak yine bizim inisiyatifimizdedir.

Kendi kararlarımızla oluşturduğumuz bir yaşam sürmekteyiz. Kararlarımızın toplamı yaşamımızı oluşturmakta ve bu kararların sonucundan ise direk olarak yalnızca ama yalnızca biz etkilenmekteyiz. ‘Yaşam bize dört işlem becerisiyle sınav yapar. Gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der’

Son çırpınışlarımızda, son nefesimizde yaşamımız gözlerimizin önünden geçip giderken ‘iyi ki yaşamışım’ demekte ‘neden yaşadım ki, elime ne geçti?’ demekte yine bizim elimizdedir. Ah ile vah ile geçti ömrüm dün gibi derken gözlerin doluyorsa demek ki sen tam yaşamadığın ama sana dayatılarak yaşadığın bir ömür sürmüşsün.
Peki, ne yapalım? Bu büyük oyunda kaçırdıklarımız için sızlanmak yerine elimize geçen fırsatları gözden geçirip onlar için neler yapabilirimi kendimize sorduğumuz takdirde başarıya yakınlaşmamız mümkündür. Fırsat avcılığı yapmak değil ama sessizce kapımızı tıklatan fırsatları kaçırmayarak yaşamımıza yeniden yön verelim.
Bir sonraki oyuna geçtiğimiz halde geçmiş oyundaki atalarımıza, başarısızlıklarımıza, hayal kırıklıklarımıza takılıp kalırsak içinde bulunduğumuz oyunda da başarıya ulaşamamamız sürpriz olmayacaktır.

Oynadığımız oyunu başarısızlıklarla ve başarılarla yoğurup, geçmişte yapmış olduğumuz hatalardan ders çıkararak mükemmele ulaşmak sanıldığı kadar zor değildir.
Yapmamız gereken tek şey; kendi oyunumuzu, stratejimizi belirlemek, bu oyunu olabildiğince güzel bir biçimde oynamak için kendimize hedefler belirlemek ve bunları gerçekleştirebileceğimiz en kısa zamanda uygulayıp hayata geçirmektir.

Oyunda bazen mızıkçılık yapıp bırakıp gitmek istersin ama adın mızıkçı olmasın diye bile devam edersin. Oysa yaşam oyununda mızıkçılık yapma şansı yoktur çünkü bırakmakta gütmekte o kadar kolay değildir.

Ve geçen zaman ne kadar da hızlıdır ve sen farkında bile olmamışsındır. Oysa durdurmak istersin zamanı ve geri getirmek istersin elden kaçırdıklarını. Kolay değildir ve imkansızdır çünkü gitmiştir ve sen ah ile vah arasında tepki verir ve sızlanır durursun. Şimdi ayağa kalkma ve ben buradayım deme zamanıdır ama sen bunu bile düşünmek yerine sızlanmaya devam edersin. Sonra ayağa kalktığında iş işten geçer ve sen yine bir fırsatı kendi ellerinle kaçırmışsındır. Şimdi ne olacak diye düşünme artık geleceğin sana yeni, şeyler getireceğine odaklan ve geçmiş için sızlanmayı bırak.

Yaşam sana her gün yeni fırsatlar sunar. Bunları görebilmek ve değerlendirebilmek senin elinde.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Oyunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaşam Oyunu' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
► Boşanma Salgını Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:31
Top