2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarının Sırrı Iq mü? Eq mü?
MAKALE #10306 © Yazan Psk.Tuba Emlek URAS | Yayın Ocak 2013 | 5,810 Okuyucu
IQ mü, yoksa EQ mü istersin! diye sorsalar acaba ne cevap verirdiniz?

Karışık olsun! isteği daha ağır basardı herhalde..!


IQ ile duygusal zeka EQ aslında beynin tamamlayıcı fonksiyonları.


Zeka=IQ demek değildir.

IQ zeka bölümü, zeka katsayısıdır.
IQ = ( Zeka Yaşı / Gerçek Yaş ) x 100 sonucu elde edilir.

Zeka kişinin soyut-somut kavramlar arasında ilişki kurabilmesi,muhakeme yeteneği,sayısal-sözel yeteneği ve bir çok kavramı içinde barındıran bir olgu.

IQ’da genetik unsurlar daha fazla ama eğitim şartları,sosyo-ekonomik düzeyde önemli etken.
Zekanın kalıtımla alakası olduğunu gösteren bir çok araştırma var.
Bu araştırmalardan birinde, farklı ortamda yaşayan tek yumurta ikizlerinin aynı ortamda yaşayan çift yumurta ikizlerine göre zekalarının daha çok benzeştiğini görüyoruz.

EQ da sorumluluk verme ve empatiye dayalı öğrenme ağırlıklıdır.


Kişinin kendi duygularını ne kadar anlayabildiği, karşısındakinin duygularını ne kadar anlayabildiği ve bunlar arasında nasıl bir ilişki kurabildiği ile alakalıdır.

Duygusal zekâ yönünde eğitim alan çocukların hayatlarında başarılı ve mutlu olma şansları çok yüksektir.

Zeka, öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Genel olarak eğitim,aile faktörleri,aile tutumları kişinin zekasını etkileyen faktörler.

Zeki insan; öğrendiğini değerlendirebilen ve yeni durumlara yeni çözümler getirebilen birçok yeteneğinin uyumlu olması sonucu ortaya çıkan yetenekler birleşimine sahiptir.

Zekilik EQ’dan mı, IQ’dan mı geliyor?


EQ ve IQ’da sağlıklı gelişme ailelerin çocuklarına bilinçli verdikleri eğitimle sağlanıyor.

Zekâ kapasitesini arttırma eylemi her konuda pasiflikten aktifliğe yönelme sürecidir.
Beynin gelişimi ana rahminde üçüncü haftadan itibaren başlıyor ve anne karnında tamamlanıyor. İnsan dünyaya geldikten sonra üç ay içinde öğrenme ve öğrendiklerini hafızada tutmaya çalışıyor.
IQ’dan başlayan eğitim yolculuğu profesyonelce yapıldığında EQ ile zirve yapıyor fakat yetersiz eğitim, öğretim, travma, ilgisizlik ve davranış hataları, genetikten gelen beyin kapasitesini olumsuz etkiliyor.
Çocukluk çağı depresyonları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme ve uyum güçlükleri gibi psikolojik rahatsızlıklar söz konusu olumsuzluklarla kendini gösteriyor.

IQ mü, EQ mü..?


Zihinsel Zeka veya en çok bilinen adıyla IQ bilimsel metodlarla geçtiğimiz yüzyılın başlarında Alfred Binet tarafından ortaya kondu; ölçümlemesi yapıldı, artırılması yönünde neler yapılabileceği araştırıldı.Eğitim ve işe alma sistemleri buna göre yapılandı.

Fakat zaman içinde yüksek IQ sahibi kişilerle başarı grafiğinin paralel olmadığı görüldü.

Haluk sınıfımızın en parlak öğrencisiydi.

Özellikle sayısal derslerde neredeyse hepimiz onunla aynı sırada oturmak için can atardık. Bilirdik ki imtihanlarda az da olsa bize bir faydası olacak.
Herkes onun IQ’sunun çok yüksek olduğundan bahseder, öğretmenler bile zekâsına hayran kalırdı. Dereceyle üniversiteyi bitirdi.
Ancak iş hayatı, hiç de öğrencilik yılları kadar kolay geçmedi, peki ama neden?”
Olayları kavrama hızı ve mantık gücünün göstergesi olan IQ, insan ilişkilerindeki karmaşık problemleri çözme becerisi gösteremediği için Haluk için yetersiz kalmıştı.

Eskiden başarı için IQ önemli görülürken son yıllarda başarı için kişinin EQ sunun yüksek olması önemli görülüyor. Özelikle iş yaşamında, sosyal ilişkilerde kişilerin stresi yönetebilmesi duyguları tanımlayıp bunlara uygun davranabilmesi IQ dan daha ön plandadır.


İnsanın IQ sü yüksek diye EQ süde yüksek diyemeyiz. Ama EQ sünün yüksek olması IQ sünü destekleyen bir durumdur. Bir paralelellik illaki vardır ama farklar da vardır.


IQ zeka fonksiyonlarımızı, EQ ise duygusal sentez ve tespitlerimizi değerlendirir.


Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki adamı denince ilk aklımıza gelen isim Albert Einstein..!

IQ'su yani zihinsel zekası, sıradan insanlarla karşılaştırılamayacak kadar yüksek bir dahi.
Nobel fizik ödülü sahibi. Keman çalan, mükemmel satranç oynayan ve üstün bir beyin.
Einstein’ın yaşadığı yıllarda daha bu iki kavram arasında bir ayırım yoktu.
Şimdilerde ise hangisinin daha önemli olduğu konuşuyoruz ...

IQ sizi işe aldırır, ancak terfi ettiren ise EQ’dur...


EQ, duygularınızı ve iletişimi hayatta ne kadar doğru kullandığımızı...

IQ ise malum; öğrenme ve anlama yeteneği, mantık yürütme, bilgiyi kullanma, soyut düşünce ve analitik yeteneklerimizi ölçer.
Televizyonun düğmesini açamayan bir anneannenin, insanları nasıl bu kadar iyi tanıdığı ve ev içi kavgaları nasıl bu kadar beceriklilikle sakinleştirebildiğini bu şekilde açıklayabiliriz.
Veya tam tersi, doktora sahibi insanların bazı tartışmalar sırasında nasıl kendilerinden geçip kabalaşabildiklerini de.
Bu yüzden belki IQ'dan bile önemlidir EQ.

EQ'nuz IQ'nuzu döver!


Gönül her ikisinin de yüksek olmasını diler ama insanın her istediği gerçekleşmez.

EQ'nuzu arttırabilirsiniz yani duygusal öğrenme yaşam boyu sürer ama IQ'nuz,akademik hayatınız sonunda varacağı yere varmıştır.

Bu arada herkesin zekası kendine... Hala zekanın bileşenleri araştırılırken,insanları bir kalıp içine sokmaya çalışmak, toplum için yetişecek pek çok dahiye engel olmaktır.



     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Başarının Formülü Çalışmaktır. Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
► Ders Başarının Anahtarı Sabır Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Uyku: Genel Başarının Temel Taşı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Terbiyenin Sırrı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Mutluluğun Sırrı Sol Cebinizde Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Mutlu Birlikteliğin Sırrı Psk.Seda BİRCAN
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarının Sırrı Iq mü? Eq mü?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:03
Top