2007'den Bugüne 92,773 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,057 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
MAKALE #10315 © Yazan Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR | Yayın Ocak 2013 | 3,933 Okuyucu
SINAV KAYGISI

Hayatımızın bazı döneminde sınava girmek zorunda olduğumuz anlar olmuştur. Birçok insan için bu, normal bir kaygı yaratan durumken bazı insanlar için başa çıkılamaz gibi algılanan zor saatlerin başlangıcı olabilmektedir. Kaygılı olmanın, belli oranda bizi güdüleyen, başarılı olmanız için olmazsa olmazlarınızdan biriyken bunun bizi ketlediği, çalışmanıza engel olduğu, kısacası örselediği durumların sağlıklı olduğunu söylemek zor olacaktır. Öğretmenlerin öğrencileri hakkında söyledikleri ‘’Çok akıllı bir öğrenci fakat notları hiç kendisini yansıtmıyor.’’ Tespitlerini duymuşuzdur. Bu öğrenciler, zeki ve anlama yetenekleri üst seviyede olmasına rağmen bu özelliklerini sınavlarda kullanmakta büyük sıkıntılar çekmektedirler. O zaman nasıl oluyor da başarabilme yeteneğine sahip bu insanlar özelliklerini hayata geçirmede tutulup kalabiliyorlar. İşte anlatmak istediğimde bu noktada sınavın kaygısını normalin üstünde yaşama ve onun etkileri olacaktır.

Eğer bir sınava girmeden günlerce önce sınavı başarıp başaramayacağınızın kaygısı sizi aşırı meşgul ediyorsa ve yoğun bir kaygı hissediyorsanız ve bu kaygı sizin gündelik işlerinizi bozuyorsa, uykularınızı, yemek düzeninizi etkiliyorsa, neredeyse başka bir şey düşünemiyorsanız sınav kaygısı yaşayan adaylardan olduğunuz söylenebilir. Sınav öncesinde, uyku tutmuyorsa, sınav saati ecel gibi yaklaşıyorsa, sınava girerken eliniz ayağınız titreyip soğuk soğuk terlemeye başladıysanız, bir de sınavda kafanız zonkluyor, sınav kâğıdını kaldırmaya cesaret edemiyor, soruları heyecandan okuyamıyorsanız yoğun bir sınav kaygısından söz etmemiz mümkün olacaktır. Sınav kayısının belli başlı sebepleriyse;

Sınav Kaygısının Sebepleri

 Mükemmeliyetçi yaklaşım,
 Dıştan denetim,
 Baskıcı, otoriter anne –baba tutumları,
 Reddedici, küçük düşürücü anne –baba tutumları,
 Kaygı düzeyi yüksek anne –baba,
 Beklenti düzeyi yüksek anne –baba,
 Tutarsız anne –baba davranışları,
 Baskıcı- otoriter öğretmen tutumları,
 Reddedici, küçük düşürücü öğretmen tutumları,
 Beklenti düzeyi yüksek öğretmen,
 Tutarsız öğretmen davranışları,
 Sınanma, değerlendirilme korkusu,
 Reddedilme korkusu,
 Öğrenilmiş çaresizlik yaşanması,
 Görev ve sorumlulukları erteleme,
 Çalışma alışkanlıklarında yetersizlik,
 Zamanı iyi kullanmama,
Bunlar sınav kaygısının oluşumu için gereken yanlış anne-baba ya da öğretmen tutumlarıdır. Peki, kişi hangi durumlarda sınav kaygısını yaşadığından bahsedebilir. Bunu sınav kaysının fizyolojik belirtileri ve psikolojik belirtileri olarak iki şekilde gruplamak mümkün olacaktır.

Sınav Kaygısının Fizyolojik Belirtileri

 Çarpıntı, düzensiz kalp atışları,
 Nefes almada düzensizlik,
 Ellerde ve ayaklarda titreme,
 Vücutta ateş basması hissi,
 Baş dönmesi, baş ağrısı,
 Midede ağrı, kasılmalar, kramplar,
 Bayılma,
 Kas yorgunluğu,
 Uyuşma,
 Terleme, titreme,
 Bağırsak hareketlerinde değişiklik.(Kabızlık-ishal-gaz sancısı)
 Konsantre olamama,
 Yeme alışkanlıklarında değişiklik,
 Uyku alışkanlıklarında değişiklik, aşırı uyuma ya da uykusuzluk, kâbus görme,

Sınav Kaygısının Psikolojik Belirtileri

 Gerçeklik hissinin kaybolması,
 Kontrolün kaybedileceği hissi,
 Endişe, huzursuzluk, güvensizlik,
 Çaresizlik, öfke-kızgınlık, korku,
 Ümitsizlik, hayal kırıklığı, mutsuzluk, tedirginlik,
 Başarılı olamayacağı yönünde endişeler,
 Yeterince çalışmadığı için kendini suçlama,
 Zamanı yetiştiremeyeceği yönünde korkular,
 Hiç bir şey hatırlamadığını hiç bir şey bilmediğini düşünme,
 Sık sık alacağı notu düşünmek,
 Bildiklerini unuttuğu hissi,
 Diğerlerinden farklı olduğunu, daha zayıf ve beceriksiz olduğunu düşünme,
 Sıkıntı, bunaltı hisleriyle birlikte bir an önce sınavın bitmesini istemek,
 Hareketsizleşme, ya da huzursuzluk, aşırı hareketlilik hissetme,
 Sınav sonuçlarının felaket olacağını düşünme,
 Aile ve yakınlarını hayal kırıklığına uğratacağını düşünme,
 Ölsem de kurtulsam, keşke bu duruma hiç düşmeseydim düşüncesi,
 Kaybederse asla tekrar denemeyeceğini ya da kendini toparlayamayacağını düşünme,
 Nerede olduğunu, ne yaptığını bilememe hisleri,

Yukarıda sayılan psikolojik ve fizyolojik belirtileri sınav öncesi ve anında yaşıyor, sınavlarınızdan bir türlü istediğiniz puanları almada başarılı olamıyorsanız kaygınızın sizi engellediğini, potansiyellerinizi kullanmanızın önüne geçtiğini söyleyebiliriz.

Burada üzerinde durulması gereken husus kaygılanmamızı gerektiren durumlarda belli oranda kaygı duymamızın gerektiğidir. Aksine kaygı bizim için belli oranda gerekli olan bir durumdur. Çünkü az da olsa kaygı duymuyorsak, sınav bizi heyecanlandırmıyorsa onu yeteri kadar istemiyor, yeterince önemsemiyoruz demektir. İşte düşük düzeyde olan ve bizi hedefimize kitleyen, yönlendiren, bize itici güç veren bu kaygıdır. Öyleyse şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; sınav kaygısı belirli oranda olduğunda bize fayda sağlayan, başarılı olmamız için bizi kamçılayan bir hissimizdir. Bu duygumuz diğer duygularımızda olduğu gibi normalin üstüne çıktığında tehlikeli olmaktadır. İşte burada bu duygunun oluşmasında etkili olan bir unsur olan ailelerin etkisinden söz etmek istiyorum.
Çocuklarda sınav kaygısının oluşmasında ebeveynlerinin çocuklarında sınava endeksli bir hayat beklentilerinin olmasının göz ardı edilemeyecek bir önemi vardır. Ne kadar çok puan alınır ve ne kadar iyi bir üniversiteye girilirse bu onun için daha iyi olacak düşüncesi masum ve o kadar normalleşmiştir ki, bu normalleşme çocuğu içine soktuğu stresli yaşamı gizlemede bir o kadar da başarılı olmaktadır. Anne ve baba evlatları için en iyisini istemekle nasıl kötü bir şey yapıyor olabilirler ki? Gözden kaçırdıklarıysa çocuklarını, kendileri olmada, kendi isteklerini hayata geçirmede güdük bıraktıklarıdır. Bu isteklerin gözlerinden bile sakındıkları çocuklarına yapıyor olmaları, onları hayatta kendi isteklerine göre değil, önem verdikleri insanlara göre bir hayat yaşamaya yönlendiriyor olmaları iyi niyetlerinin olumsuz sonucundan başka bir şey değildir. William Blake’in dediği gibi ‘’Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir.’’
Ailelerin çocuklarında aşağıdaki belirtilerden bir kaçını görüyor olmaları onların cehenneme giden yolda iyi niyet taşlarını yavaş yavaş döşemeye başladıklarına hükmetmelerine yardımcı olabilir.

Çocuğunuz ders çalışmaktan rahatsızlık duyuyorsa

 Ders çalışmayı sürekli erteliyorsa
 Derslerle ilgili konuşmaktan kaçınıyor ya da geçiştiriyorsa
 Saatlerce ders çalışıyor, ancak çalıştığı konuyu anlamıyorsa
 Kendisinden beklenen başarıyı gösteremiyorsa

Unutulmamalıdır ki, sınavlarda alınan puanlar bizim değerimizi ölçmemizde, hayatta başarılı veya başarısız bir insan olduğumuzun göstergesi değildir. Sınavlar yetenek ve çalışma alışkanlıklarını ne kadar kazandığımızı ölçen uygulamalardır. Geleceğimizin tek belirleyicilerin sınav olduğu söylenemez. Üniversite sınavı ya da diğer sınavlar bizler için ölüm kalım savaşı haline geldikçe, araç değil de amaç haline dönüştükçe üzerimizdeki yükün ağırlığı daha da artacak ve birer fırsat olan hayatı çekilmez hale getirecektir.


Erdim Hasip HAKVERİR

Uzm. Psikolojik Danışman
Konya 2013
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdim Hasip HAKVERİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erdim Hasip HAKVERİR'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,057 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2014
► Panik Atak Ocak 2014
► Hipnoz ve Biliçdışı Kasım 2013
► Kardeşimi Kıskanıyorum Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top