2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluk
MAKALE #10346 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ocak 2013 | 5,311 Okuyucu
Obsesif kompulsif bozukluk için bir hocam “psikiyatrinin kanseri” demişti. Bu tanım her ne kadar tedavi almak isteyen ve bu makaleyi okuyan hasta için olumsuz bir giriş olsa da kişinin duruma bakış açısı için oldukça önemli. Çünkü maalesef bu tanım, OKB hastaları ve diğer bazı ruhsal hastalıklar gibi, tedaviye geliş açısından geç kalınmış bir tabloyu gösteriyor. Araştırmalar OKB hastalarının tedaviye 2 ila 7 yıl gibi gecikmeli bir başvuru yaptığını gösteriyor. Bunun yanında bu tanım yine diğer psikiyatrik hastalıklara göre plasebo cevabının düşük olduğu hasta grubudur. Yani hasta mutlaka ilaçla tedavi edilmelidir. Fakat araştırmalar göstermektedir ki sadece ilaç tedavisi alan hastalar ilacı bıraktıklarında hastalığın tekrar etme oranı %65-90 dır. Bu çok büyük bir oran. En iyi tedavi şekli ilaç+psikoterapi şeklinde olandır. İlacın etkisini yükseltmek için Bilişsel Davranışçı Psikoterapi en çok yarar sağlayan psikoterapi şeklidir.

Obsesif Kompulsif bozukluk nedir

Kişide sıkıntı ya da rahatsızlık ortaya çıkaran, zorlayıcı, düşünce, dürtü ya da zihinde canlanan imgeler (obsesyonlar) ve/veya bu durumu ortadan kaldırmaya yönelik davranışların (kompülsyonlar) görüldüğü psikiyatrik bir hastalıktır.
Bu düşünce, dürtü, imgelem ve davranışlar tekrar edici olduğu için takıntı hastalığı olarak da isimlendirmek halk arasında yaygındır.

OKB’nin belirtileri nelerdir?

Temel belirtileri OBSESYON VE KOMPULSİYONLARDIR.
Obsesyonlar; örneğin kişi, aslında öyle olmadığını bildiği halde ellerinin kirli ya da mikroplarla dolu olduğu düşüncesinden kendini alamaz.
Kompulsiyonlar ise; çoğu kez obsesyonları bertaraf etmek veya obsesyonların verdiği sıkıntıyı azaltmak amacıyla yapılan davranışlardır. Örneğin ellerinin kirli olduğu düşüncesinden kendini alamayan kişi, çoğu kez bu durumdan memnun olmasada, istemese de sürekli ve tekrar tekrar ellerini yıkama ihtiyacı hisseder.
Obsesyon ve kompulsiyonların en önemli özelliği, çoğu zaman kişi tarafından saçma, anlamsız ya da aşırı bulunmalarıdır. Yani, düşünce ve davranışlar egoya yabancı olmasına rağmen bir türlü zihinden atılamaz.

Obsesif Kompülsif Bozukluk Alttipleri

1. Kirlilik obsesyonu ve yıkanma temizlenme kompülsiyonu
2. Şüphe Obsesyonu ile kapının, doğalgazın, elektriklerin kontrol edilmesi
3. kendisi için maddi ya da manevi değeri olmayan eşyaları biriktirme
4. Çevredeki eşyaların kesin bir düzen ve simetri içinde bulunmasıyla ilgili düşünceler
5. Belli eylemleri tekrarlamak ile uğraşma. Zihne gelen korkulu düşüncenin gerçekleşmesini engellemek için belli bir hareketi yapmak zorunda hissetme.
6. Kaygı yaratan düşünsel imgelere karşı çıkmak için bellidüşünce ve imgeleri kompulsiyon olarak kullanma
7. Bilince giren ve sıkıntı yaratan olumsuz bir düşünce ardından buna karşıt iç tartışmanın gelişmesi

Obsesif hastalarda suçluluk ve mükemmeliyetçilik bir arada görülür. Dolayısıyla zihne gelen olumsuz düşüncelerin normalleştirilmesi kendi başına zor bir eylem gibi kabul edilir. Kompulsyonlar rahatsız edici düşünceleri nötralize etmek için yapılır ve bu döngü böylece devam eder.

Obsesif kompulsif bozukluk için bilimsel olarak etkisi gösterilen terapi şekilleri; davranışçı terapiler ve bilişsel-davranışçı terapilerdir. İlaç ile birlikte tedavi belirtilerin şiddetine göre değerlendirilir. Bunun için psikiyatrist ile birlikte bir tedavi planı yapılır. Tek başına bilişsel davranışçı terapi depresyonu, anksiyete bozukluğu veya bu tedavi modalitesine uyumunu etkileyecek bir şekilde rahatsızlığı olmayan veya ilaç kullanmayı reddeden hastalarda devreye girer.

Hasta ile çalışmalar, obsesif kompulsif bozukluk hakkında psiko-eğitim, içgörünün arttırılması, kaçınmaların tespiti ve yaklaştırma çalışmaları şeklinde adım adım gerçekleştirilir. Psikoeğitimlerin hedefi kişiyi, hayata uyumlu ve obsesyonlarını kabul eden fakat baş etme yollarını öğrenen birey haline getirmektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif Kompulsif Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top