2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
MAKALE #10347 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ocak 2013 | 4,130 Okuyucu
Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygu, bir savunma mekanizmasıdı. Diğer bir deyişle yaşamın doğal bir parçasıdır. Öğrenciler için sınava girmek stres dolu ve kaygı yaratan bir yaşantıdır. Her öğrenci, sınavın önemine bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hissederler.

Aslında bir miktar kaygı yaşamak, iyi bir performans göstermekte oldukça etkilidir. Yaşanan kaygı sırasında salgılanan adrenalin miktarının uyarıcı bir etkisi ve dikkati odaklamada önemli bir rölü vardır. Ancak aşırı kaygı durumunda salgılanan yoğun adrenalin, bilgi transferini engeller, bir takım fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına ve paniğe sebep olur. Sınav kaygısının etkileri, sınavda bilinenleri unutma ve fiziksel olarak hastalanmaya kadar geniş bir yelpazaye yayılır.

Yaşanan kaygı düzeyi, sınava hazırlığı ve sınavda gösterilen performansı etkiler, ancak bu etki performansa olumsuz yönde yansıdığında “sınav kaygısı” bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor ve kendinizde bazı fiziksel değişikler farkediyorsanız; sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda ise sınav sorularını cevaplayabiliyorsanız sınav kaygınız var demektir.

Sınav kaygısının nedenleri:
*zamanı iyi kullanamama
*kötü çalışma alışkanlıkları
*beklenti düzeyinin yüksek oluşu
*mükemmeliyetçi yaklaşım
*görev ve sorumlulukları erteleme
*başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

Sınav kaygısının etkileri:
*öğrenilen bilgiler transfer edilemez
*okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluklar yaşanır
*dikkatte bir daralma ve azalma olur, dikkat sınavın içeriğine değil sınavın kendisine bağlı olarak yaşanan fiziksel ve düşünsel duyumlara odaklanır
*zihinsel beceriler zayıflar, bilgilerin hatırlanması zorlaşır
*fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar

Sınav kaygısı yaşayan bireyler olumsuz düşüncelarine oldukça fazla odaklanırlar ve bu durumda olumsuz duyguların (korku gibi) yaşanılması kaçınılmaz olur. Aynı zamanda bedensel belirtilerin eşlik ettiği kaygı, kişinin bir kısır döngü yaşamasına ve olumsuz düşünce-bedensel belirtilerin ve olumsuz duyguların artışına neden olur.

Sınav kaygısının belirtileri:
*kalp atışlarında hızlanma ve çarpıntı
*hızlı nefes alıp verme
*gerginlik-sinirlilik
*mide şikayetleri
*uyku problemleri
*yeme problemleri

Sınav kaygısının sebep olduğu duygular:
*endişe
*huzursuzluk
*öfke
*kızgınlık
*ümitsizlik
*tedirginlik

Kaygıyı çalışmak, bizi etkileyen bilişsel değişimlerin farkına varmak, etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmek gibi, öğrenci ile yapılacak çalışmalar iyi bir sınava hazırlık süresince yapılması gereken psikolojik müdahalelerdir.
Sınav kaygısını azaltan faktörler:
*Sınavlara en iyi şekilde belirli bir plan program dahilinde çalışmak
*Aileden Ya da çevreden kaynaklanabilecek olumsuz etkileri en aza indirgemek
*zamanı iyi yönetmeyi öğrenmek
*olumlu duygu ve düşünceler geliştirmeyi psiko-eğitim ile öğrenmek
*Beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek
*kendimizi başkalarıyla kıyaslamamak
*mükemmeliyetçi olmamak
*sınavı kişiliğimizin değerlendirildiği bir araç gibi düşünmekten vazgeçmek

Kaygıyı kontrol etmek:
*Sınava konsantre olmanızı ve sorulara odaklanmamazı sağlar
*düşüncelerimizi organiza etme ve dikkatimizi toplamaya yardımcı olur
*olumsuz düşünmemizi ve paniğe kapılmamızı engeller
*kontrol duygusu başarmaya yardım eder, gerçek performansımızı sergilememizde önemli rol oynar

Tüm öğrencilere başarılı bir sınav dönemi diliyorum...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top