2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı Nedir?
MAKALE #10353 © Yazan Uzm.Psk.Deniz YILMAZ | Yayın Ocak 2013 | 3,965 Okuyucu
Sınav kaygısı, öğrencinin başarısızlık korkusu nedeniyle sınav öncesi, sınav sırası ya da sınav sonrasında yaşadığı kaygıdır. Kaygının çok az olması da, çok fazla olması da performansı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle kaygının normal düzeye getirilmesi gerekmektedir. Her birey yaşamının belirli dönemlerinde ya da belirli konularda kaygı yaşayabilir. Çocukluk ve ergenlik dönemleri öğrencilerin eğitimleri gereği birçok sınava girdikleri bir dönemdir. Ve bu dönemde sınav kaygısı belirtilerinin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Fakat sınav kaygısının erken teşhis edilmesi önemlidir. Bununla beraber günümüz eğitim sistemi bağlamında sınavlara yüklenen anlam ve ailelerin içinde bulundukları sosyoekonomik koşullar kimi zaman sınav kaygısının tedavisini zorlaştıran bir etken olabilir.

Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?


Fizyolojik belirtiler

- Kalp çarpması,
- Baş dönmesi,
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Terleme,
- Titreme,
- Sıcak basması,
- Yüzün kızarması,
- Solunumun hızlanması,
- Mide bulantısı,
- Kaslarda gerilme,
- Ağızda kuruma
Duygusal ve Bilişsel belirtiler

- Huzursuzluk,
- Sinirlilik,
- Endişe,
- Korku,
- Unutkanlık,
- Dikkatsizlik,
Eşlik eden diğer durumlar

- Yaygın kaygı bozukluğu,
- Sosyal Fobi
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu
- Depresyon

Bununla birlikte öğrenciler,

- Daha çok çalışmalıydım
- Hiçbir şey hatırlamıyorum
- Sadece 10 Dk kaldı
- Bu sınav hayatım için çok önemli
- Sınavda ellerim titreyecek
- Midem bulanıyor
- Yüzüm kızaracak
- Diğerleri korktuğumu anlarsa rezil olurum
- Ailemin yüzüne nasıl bakarım
- Annem ve babam beni öldürecek
- Herkes benden iyi yapıyor
- Bu sınıfın en kötüsü benim
- Bir tek ben de mi problem var
- Hiçbir şeyin yararı yok. Yapamıyorum.
- Şimdi benimle alay edecekler
- Babamın yüzünü şimdiden görür gibiyim
- Okulu asla bitiremeyeceğim
- Çok terliyorum bu normal olmamalı
- Nefes alamayacak gibi oluyorum
- İşler ters gidecek
- Başarmak zorundayım
- Hiç umut yok

gibi olumsuz düşüncelere sahiptirler.


Sınav kaygısı performansı olumsuz olarak etkiler. Kaygısı yüksek öğrenciler sınav sorularını okumakta ve anlamakta güçlük çekerler. Bu durum genellikle sorunun birkaç defa okunmasıyla kendini gösterir ve birey üzerinde zaman baskısı yaratır. Sınav içinde kaygısı yüksek öğrenciler düşüncelerini organize etmekte güçlük çekerler. Bu durum şunu göstermektedir; öğrenci ne kadar çalışmış olursa olsun sınav sırasında bildiklerini yeterince ortaya koyamaz. Zihinsel ketlenme olarak tanımlanan bu durumda öğrenci sınav sırasında bildiği hiç bir soruyu yanıtlayamaz. Fakat ne acıdır ki sınav sonrası soruların doğru cevaplarını hatırlar. Sınav kaygısı yüksek öğrencinin dikkati sınavın gerektirdikleri ve kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri arasında bölünmek zorunda kalır. Sınav öncesinde öğrenci yeterince hazırlanmış olsa da sınav sırasında öğrendiklerini hatırlamakta ve soruları yanıtlamakta güçlük çeker. Tüm bunların yanında öğrencinin performansındaki düşüş yalnızca sınav kaygısından değil yetersiz ders çalışma “becerileri” nedeniyle konuları iyi öğrenememesinden de kaynaklanır. Bu bağlamda yüksek sınav kaygısına sahip öğrencilerin etkili ders çalışma becerilerinin düşük olduğu, ders çalışmaya daha fazla zaman ayırdıkları da görülmektedir.


Sonuç olarak sınav kaygısı performansı olumsuz olarak etkilemesinin yanında kişinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiler ve kaçınma davranışları yaratması nedeniyle ele alınması gereken ciddi bir problemdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz YILMAZ
Zonguldak
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz YILMAZ'ın Makaleleri
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Serap DUYGULU
► Nedir Bu Sınav Kaygısı? Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Performans Kaygısı Nedir? Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:35
Top