2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kelebek Etkisi
MAKALE #10374 © Yazan Psk.Süleyman ÇOKAY | Yayın Şubat 2013 | 8,860 Okuyucu
YAŞAMDA KELEBEK ETKİSİ

Kelebek etkisi Kelebek Etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki ufak değişikliklerinin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen isimdir. Bu kuramı ilk olarak 1963 yılında meteorolog Edward N. Lorenz adlı bir bilim insanı, bilgisayarında hava durumlarıyla ilgili hesaplar yaparken bulmuştur. Lorenz bu teorisini sunarken “Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir” cümlesini kullanmış ve teori kelebek etkisi olarak adlandırılmıştır.


Bu teoriden yola çıkılarak yapılan bir film olan “Kelebek etkisi” filmini sanırım birçoğunuz izlemiştir. Film de Evan günlüklerini okurken geçmiş zamana dönebileceğini ve geçmişte yaptığı hataları bugünkü düşünce ve yorumlarıyla olumlu konuma getirebileceğini hesaplar. Ancak her geriye dönüşte yaptıklarının beklenmedik sonuçlar doğurduğunu ve ciddi bir kaosun içinde bulunduğunu görür.Anlaşılmıştır ki geçmişteki çok küçük bir ayrıntı değiştirildiğinde kontrolsüz bir gelecek ve senaryo ortaya çıkmaktadır. Son vurgu ise “sonsuza dek mutlu” yaşam senaryosunun asla oluşturulamayacağıdır.


Yukarıda sizlerle paylaştığımız kelebek etkisi teorisi ve filmi aslında yaşamda bizlerin geçmişte yaşadığımız çatışmaların, yapmış olduğumuz yanlış seçimlerin , “şimdiki aklım olsaydı…” yada “keşke..” ile başlayan cümleler ile ciddi bir kesişme noktasında buluştuğunu göstermektedir..çoğu zaman geçmişte yaptığımız küçük hataların başka bir ifadeyle yapmamız gerekenleri yapmayıp sonraya ertelememiz o günlerde pek bir anlam ifade etmese de daha sonraları ne gibi sonuçlar çıkardığını yaşamın içerisinde maalesef görmüşüzdür.



Hayatımızdaki halkalar birbirleriyle o kadar iç içe geçmiş durumdadır ki bir davranışımız bir sonrakini tetiklemekte, suya atılan bir taş gibi halka halka ilerlemektedir.
Sevgili arkadaşlar, hayatımız tek tek aldığımız kararların toplamından oluşmaktadır. Hepimizin kendi iç dünyamızda yaptığımız birtakım hesaplaşmalar vardır. Bireysel olarak yaşamamızda kelebek etkisi yaratabilmemiz için asla pes etmemeli, geçmişte yaptığımız hatalardan yada eksik olduğumuzu düşündüğümüz alanlarda kendimizi geliştirme yoluna gitmemiz gerekir. Hayatta kolay yol yoktur, çaba ve sabır başarı için gerekli temel taşlardandır. Futbol maçlarındaki uzatma dakikalarının ne kadar stresli geçtiğini hep görürüz, bu dakikalarda genelde bir takım mucizeler beklenir.90 dk.lık bir futbol maçında iki takım oyuncularının yapması gereken hareketler bu süre içinde skora yansımayınca uzatma dakikaları gereğinden fazla anlam kazanır. Beklentilerinizi zamanında gerçekleştirmeniz gelecekte karşılaşmamız muhtemel sorunları ortan kaldıracaktır. Hayat asla ertelenmez aksi takdirde geriye ıskalanmış duygular kalır.
Bu gün sizler sınava hazırlık sürecinde birtakım sıkıntılar yaşayabilirsiniz, özellikle mevsimsel duygulanım dalgalarının bizler üzerinde ciddi bir motivasyon azalmasına yol açması bu dönemim bir gerçeğidir. Ancak unutulmalıdır ki bu zor günlerde çok küçük çalışmalar yapmamız bile sınav motivasyonunuzun artmasına yol açacaktır..
Yaşamımızda kelebek etkisi bırakabilmemiz için ilk yapmamız gereken hayallerimize sahip çıkmamız ve bu yolda mücadele etmemizdir. Başlangıçta çok küçük olan , bir taş parçasının bıraktığı, dalgaların ne oranda büyüdüğünü,dağın tepesinden düşmeye başlayan bir kartopunun bir süre sonra nasıl bir çığ şekline dönüştüğü gerçeği bizim başlangıç noktamız olmalıdır.

Kelebek etkisi yaratmak için ilk adım dünyanın bizim tarafımızdan da değiştirilebileceğine inanmaktır. Bu İnanç olmaksızın yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Hah, burada dünyayı değiştirmekten söz ettiğimizde sakın olan ille de dünyanın tamamını kastettiğimiz anlaşılmasın. Önemli olan sizin dünyada herhangi bir eyleminizin gücü ölçüsünde dünya da bir iz bırakmanızdır. Siz kendi çevrenizde, ailenizde ve iş yaşamınızda bir değişiklik yapmakla yetinmek istiyor olabilirsiniz. Ama aklınızdan çıkarmamanız gereken şey şudur bir seçim yapmalı ve harekete geçmelisiniz.”

Kaosta ilerlerken

Yanına cesaretini almayı unutma
Cılız bir ışıkta bile devam etmeyi bilmek için

Ve bir sanatçının içgüdüsüne ve yön bulma kabiliyetine
İhtiyaç duyacaksın
Her şey belirsizken bile yürüyebilmek için

Haritalar yön gösterir
Stratejiler hayat kurtarır
Her şey yolunda giderken
Ama ikisi de zenginleştirmez
Sen bir kasırganın ortasındayken

Kaosta ilerleyeceksin
Başka seçeneğin yok!
Planlarını çöpe at, yeteneğini geliştir
Az sonra uçmayı öğreneceksin!

Unutma!
Sen ölü bir insan
Ya da cansız bir eşya değilsin
Kanadını çırpıp tüm dünyayı değiştirebilirsin!




DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE OLMANIZ DİLEĞİYLE…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kelebek Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Süleyman ÇOKAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Süleyman ÇOKAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ÇOKAY Fotoğraf
Psk.Süleyman ÇOKAY
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Süleyman ÇOKAY'ın Yazıları
► Düşüncelerin Pranga Etkisi Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Boşanmalarda Kaynana Etkisi Psk.Mehmet CAN
► Ebeveyn Tutumlarının Etkisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Sünnet ve Psikolojik Etkisi Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kelebek Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Atılganlık Ağustos 2015
► Liderlik Ekim 2013
► Kavram Haritaları Haziran 2013
► Beyin Temelli Öğrenme Şubat 2013
► Örgütsel Stres Şubat 2013
◊ Rüyalar ve Renkler Ocak 2014
◊ Hayata Bakış Açısı Haziran 2013
◊ Taban Puanlar 2013 Haziran 2013
◊ Pandoranın Kutusu Mayıs 2013
◊ Ah Şu Depresyon Mayıs 2013
◊ Ada Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:14
Top