2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz ve Migren Tedavisi Çalışmaları
MAKALE #10386 © Yazan Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK | Yayın Şubat 2013 | 7,096 Okuyucu
Burada öncelikli olarak başlamadan önce belirtilmesi gereken nokta migren rahatsızlığına yönelik her hastada yüzde yüz hiç bir rutin tedavi yöntemlerinin başarıya ulaşabileceği fikridir. Her bir birey için psikolojik durumlarına ilişkin olarak eklektik yöntem uygulanması gerekmektedir yani her bir bireye özgü terapi modeli geliştirilmeli, kişinin hassas yönleri zayıf ve güçlü olduğu noktalar belirlenmeli akabinde terapi sürecinin yöntem ve metodunun geliştirilmesi daha başarılı ve etkin şekilde çözüm odaklı çalışılmasına imkan sağlanmalıdır.

Hipnoz başlı başına tam anlamı ile sınırları henüz belirlenmemiş bir alan olmakla beraber kişilerde hipnoza yönelik olumsuz düşünceler olabilmektedir.Başlangıçta açıklama gereği duyduğumuz bir husus olarak hipnoz ile ilgili yanlış,eksik bilgileri netleştirmekte fayda olacaktır.

Hipnoz ; kişilerin zihinsel fonksiyonlarına farklı bir pencereden bakabilmeye sanatıdır. Bu farklı bakış esnasında hipnoz olan kişinin de kendisini daha önce hiç farkına varmadığı yönleri ile tanıştırma fırsatı sunulmaktadır. Zihnin yapısı tam anlamı ile çalışma mekanizması tamamen çözülmemişken hipnozu terapi amaçlı kullanmak kısa sürede çok hızlı değişim sağlamak anlamında oldukça büyük bir psikolojik enstrüman olarak düşünülmelidir.

Bireylerin hipnoza karşı kuşkulu bakışaçılarına yönelik açıklamalarımız ise şu şekilde sıralanacak gereksiz eksik ve yanlış bilgilerin giderilmesi amacına hizmet etmesi bakımından önem taşımaktadır .

Hipnozdan uyanmama durumu varmıdır ? Hemen belirtilmesi gerekirse hipnoz tam anlamı ile bindik bir uyku durumu değildir tam aksine zihnin daha açık bir kapasitede çalışması durumdur, bunedenle hipnozdan uyanamama durumu ve ihtimali kesinlikle yoktur.

Diğer bir yanlış öğreti ise ; kişi hipnoz da istemediği ya da özel bilgilerini kolayca terapistine anlatır mı ? Beynimiz çok farklı bir işleyiş sistemine sahip olduğundan dolayı istemediğimiz bilgilerin anlatılmasını farkında olsak ya da olmasak hiç bir şekilde anlatmak istemeyecektir bu durum terapi süreci içerisinde bu şekilde ifade edilmelidir.
Hipnozdan herhangi bir yan etkisi yoktur, unutkanlık ya da zihnin yavaşlaması gibi bir durum söz konus değidir.

Migren atakları ile ilgili olarak ise hipnozun kullanımı her migren hastasında olmamakla beraber bir çok hasta da fayda sağlamaktadır. Bu faydanın nasıl sağlandığı ve hipnozdan kullanılan hangi yöntemlerin etkili olduğundan bahsedecek olursak; öncelikli olarak migren rahatsızlığının temel sebeplerine bakmamız gerekmektedir, bunlar yoğun stres, aşırı kaygı durumu, yüksek sesli ortamlar, aşırı parlak güçlü yanan spot lambalar vs. Genel olarak migren hastalarının rahatsız oldukları belirtilen bu faktörler ve daha kişiye özel durumlar bulunmaktadır.

Öncelikli olarak yoğun stres durumuna yönelik hipnozun uygulanması ve hipnoterapi sürecinin evreleri şu şekilde belirtilmelidir ; öncelikli olarak kişiyi hipnozda trans hâline geçmesi sağlanır ve bu trans durumundan hareket ile derin bir rahatlık ( uyku modu ) gibi düşünülebilir sağlanmaya çalışılmaktadır, akabinde ise stres seviyesini artıran olumsuz şeylerin tek tek neler olduğu hasta ve terapist birlikte belirleyip stres oluşturan durumların etkisi hipnotik telkinler ile azaltılmaya çalışılır. Aynı şekilde kaygı oluşturan Problemlerin de belirtilen Yöntem ile etkisi azaltılmaya çalışılarak süreç bu şekilde başlatılmış olur.

Daha sonra fiziksel rahatsız edici uyaranlar yüksek ses ve ışık etkilerinin de kişiyi etkileme seviyeleri değiştirilmeye çalışılarak fizyolojik olumsuz etkilerin de azaltılması sağlanmaya çalışılır. Kişinin migren ataklarına karşı şiddetli ağrılar yaşamasına yönelik ise açışım düzeyi diye ifade edilen bireylerin migren nöbetinin acısına karşı vücudun zayıf kalması durumuna yönelik bu eşik düzeyine yönelik müdahalenin yapılabilmesi neticesinde migren kişilerin kabusu olmaktan çıkarılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz ve Migren Tedavisi Çalışmaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un Makaleleri
► Cinsel Sorunlarda Hipnoz Tedavisi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Yurtdışı Aile Eğitimi Çalışmaları Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz ve Migren Tedavisi Çalışmaları' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojim Nasıl Düzelecek? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2012
► Stres ve Çözümü Ocak 2012
► Psikolojik Yakınmalar Ekim 2010
► Yalnızlık Psikolojisi Eylül 2010
► Depresyon Tedavisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top