2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyum Sorunu Yaşayan Çocuklar
MAKALE #10389 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Şubat 2013 | 4,673 Okuyucu
UYUM SORUNU YAŞAYAN ÇOCUKLAR

Uyum, bireyin kendisi ve çevresi ile dengeli bir ilişki kurabilmesi ve bu ilişkiyi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi şeklinde tanımlanabilir.

Ancak yaşam boyu devam eden bir süreç olan gelişimin ve değişimin getirdiği, doğal zorluklar ve çevrenin olumsuz etkileri katıldığında, kişide tepki olarak çoğunlukla duygusal düzeyde bozukluklar görülür. Bu olumsuz tepkilere uyum ve davranış bozuklukları diyebiliriz. Uyum sorunlarını, duygu düzeyinde yaşanan zorlukların, özellikle çocuklarda davranışa yansıması olarak değerlendirebiliriz.

Olumlu bir çevre, çoğunlukla sorunların kısa zamanda çözülüp engellerin aşılmasında ve çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişip kişilik kazanmasında önemli etkendir. Bu çevreyi bulamayan çocuk; güvensiz olur, karmaşık duygu ve düşünceler içinde bunalır, sevilmediğini, istenmediğini düşünerek, kimseye inanmaz, güvenmez ve kimseyi sevmez. Büyüklerin ilgisini çekmek için gereksiz davranışlara girişir. Bütün bunlar bir süre sonra çocuğun çevreye uyumunu bozar.

Sürekli hırçınlık, sinirlilik, yalancılık, kavgacılık, söz dinlememe, kaygı ve korku hali yaş büyüdükçe topluma uyum sorununa dönüşür. Evden, okuldan kaçma, hırsızlık, asilik, kuralları çiğneme, saldırganlık ve madde bağımlılığı görülmeye başlar.

Her çocuk gelişim dönemlerinde çeşitli problemlerle karşı karşıya kalır. Kimi tuvalet eğitimi konusunda zorluk yaşarken kimi sürekli bir utangaçlık, içe kapanma ve çeşitli uyum sorunları gösterir. Çocuklar genellikle istenen ve istenmeyen davranışların karışımını birlikte sunarlar. Çocukluk döneminde görülen bazı problemler normal gelişimin bir parçasını oluşturur. Bu problemlerin çoğu kalıcı olmaktan çok geçici türdendir.

Bu noktada çocuk ve gencin tavırlarının normal olup olmadığının, davranış bozukluğu gösterip göstermediğinin belirlenmesi için bazı ölçütler gereklidir.
  1. Çocuğun yaşına uygun davranıp davranmadığının belirlenmesi. Bunun için çocukla ilgilenen bireylerin çocukların değişik yaşlardaki tipik davranışları ve gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Bazı yaşlardaki çocukların davranışlarının yarısına yakını, anne baba Ya da öğretmenleri rahatsız etmesine rağmen, normal kabul edilir.
  2. Çocuğun davranışlarının aşırılığının değerlendirilmesi. 5 yaşındaki bir çocuk için öfke ve huysuzluk doğalken; bu, bir başkasına Ya da kendine zarar vermeye dönüştüğünde uyumsuz davranış kategorisine girer.
  3. Farklı kabul edilen davranışın süreklilik sergilemesi. Çocuğun uyumsuz davranışını ısrarlı bir şekilde sürdürmesi.
  4. Davranışın kültüre uygunluğu. Önceki yüzyıllarda erkeklerin kadına karşı ilgisiz olması doğal kabul edilebilirken, günümüzde kadına kibar davranmak bir erdemdir.
Bu kriterler aileyle değerlendirilirken, sosyal çevreye ait diğer kişilerdende bilgiler edinilir. Öğretmen, babaanne, bakıcı gibi.

Uyum sorununa yol açan Nedenler:
  1. Soyaçekim. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, çocuğun davranış ve uyum bozukluğu ile soyaçekim arasında bir bağ yoktur.
  2. Fiziksel Nedenler. Bazı bedensel engeller çocuğun kendisini iyi hissetmesini engeller. Uyumsuz davranışlara yol açabilir.
  3. Temel ihtiyaçların doyurulmaması (fiziksel, psikolojik, sosyal).
  4. Çevresel ve sosyoekonomik nedenler. Çocuk bilinçlendiği andan itibaren kendi sosyoekonomik yaşantısıyla diğerlerininkini kıyaslar. Davranış bozuklukları genellikle sosyoekonomik düzeyi normalin üstünde ve altında olan çocuklarda görülür.
  5. Okul yaşantısı
Çocuklarda sıklıkla görülen uyum bozuklukları


*karşıt gelme, karşıt olma
*Küfürlü konuşma
*Yalan söyleme
*Bağımlılık
*İçe kapanıklık
*Alt ıslatma
*Dışkı kaçırma
*Parmak emme
*Tırnak yeme
*Tikler
*Kekemelik

Çocuklarda sıklıkla görülen davranış bozuklukları

*Saldırgan Davranış
*Hırsızlık
*Evden Kaçma
*Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
*Özel öğrenme güçlüğü
*Okul korkusu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyum Sorunu Yaşayan Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Okul Korkusu ve Okula Uyum Sorunu Psk.Dnş.Yaser MERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uyum Sorunu Yaşayan Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top