2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzda İstenen Davranışı Nasıl Arttırırsınız ?
MAKALE #10392 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Şubat 2013 | 4,186 Okuyucu
Eğer çocuğunuzu bir davranışından dolayı ödüllendirirseniz çocuk o davranışı tekrarlar. Bu yüzden, olmasını istediğinizdavranışı ödüllendirin ve böylece o davranışın gerçekleşme ihtimalini arttırmış olacaksınız. İstenen davranışlar; sessizce oturmak veya oynamak, dağılan oyuncakları toplamak, kardeşle oyuncakları paylaşmak olabilir.

İstediğiniz davranışı nasıl arttırırsınız?
*Överek
*Gülümseyerek, sarılarak, öperek
*Sevdiği bir işi yaparak (Bir öykü okuayarak, televizyonda sevdiği bir programı birlikte izleyerek), parka götürerek)
*Küçük bir hediye vererek

Çocuk, ödüllendirildiğinde başardığını hisseder ve bunu başaran çocuk davranışı tekrarlar ve sürdürür. Övgü, anne babanında kendini iyi hissetmesini sağlar, devamlı eleştirmek ve tehdit etmek de ebeveyne kendisini kötü hissettirir.

Aile çocukta bazı davranışları yerleştirmek istiyorsa o davranışı yaptığında gözden kaçırmamalı ve çocuğu övmelidir. Yanlış davranışı takip etmek ve tenkit etmek çocuğun inadına aynı davranışı tekrarlamasına yol açabilir. Olumlu davranışları hemen, açık bir biçimde ve her seferinde ödüllendirin. Çocuğunuza hoşunuza giden davranışın ne olduğunu açıkça söyleyin. Olumsuz davranışları ise tutarlı bir biçimde görmezden gelmeye çalışın. Ayrıca bu davranışı başkasının ödüllendirmesine izin vermeyin. Olumsuz davranışlarıyla ilgi çektiğini fark eden çocuk bu davranışı sık sık tekrarlar. Olumsuz davranışından dolayı ona darılsanız bile aslında çocuğa ilgi göstermiş olursunuz; bu nedenle yalnızca görmezden gelmeye çalışın. Bağırarak, küserek, vurarak da olsa ilgi göstermek, istenmeyen davranışı arttırır.

Sürekli eleştiri, bir süre sonra çocuk için anlamsızlaşır. Eğer “hayır” sözcüğünü çok sık duyarsa kulaklarını tıkamaya başlayacaktır. Bu nedenle “hayır” demeden önce bunun gerçekten gerekli olup olmadığını ve tutarlı bir biçimde “hayır” demeye devam edip edemeyeceğinizi tahlil etmelisiniz. Anne babaların yerine getiremedikleri boş tehditler, bir süre sonra çocuğun onlara inanmamasına neden olur.

Çocuğunuzu cezalandırmak yerine neler yapabilirsiniz ?

  1. O andaki duygunuzu çocuğun kişiliğine saldırmadan net bir şekilde anlatın.
    Notlarının düşük olmasına üzüldüm”
  2. Kendi beklentilerinizi ifade edin.
    İkinci dönem notlarının yükseleceğini umuyorum”
  3. Çocuğa kendini affettirme yolu gösterin.
    Derslerine daha fazla zaman ayırarak bunu halledebilirsin”
  4. Çocuğunuza seçme şansı verin.
    Kendin çalışabilirsin Ya da sana derslerinde yardımcı olacak birisi olabilir, nasıl istersin?”
  5. Problemi çözmek için birlikte çalışın. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
    a) Çocuğunuzla duyguları hakkında konuşun:
    Bu karne senin için de üzücü olmalı”
    b)Çocuğunuzu bu konuda birlikte çözüm üretmeye teşvik edin:
    Bu sorunu çözmek için sen neler düşünüyorsun”
    c)Ortaya çıkan fikirlerin listesini yapın ve bu fikirler içinden hangilerini uygulamaya koyacağınıza birlikte karar verin.
    Evet, bu söylediğini yapabiliriz”
    d)İzleyin ve eyleme geçin.
    Bu söylediğini gerçekleştirmek için bir plan yapalım”
    e)Hiçbir zaman çocuğunuzun sizi suçlamasına izin vermeyin.
    Suçlama yok. Burada nasıl bir çözüm üreteceğimizi düşünmeye çalışıyoruz”
Çocuğunuzun istenen davranışlarını nasıl yönlendirebilirsiniz
  1. Net ve açık kurallar koyun. Yatağa yatiş saati, yemek saati değişmez bir düzen içinde gerçekleşirse çocuk da kendini güvende hissedecektir.
  2. Yapmasını istediğiniz şeyleri net ve tutarlı bir biçimde anlatın. Çocuk, sizin ondan ne istediğinizi somut bir biçimde anlamalı.
  3. Çocuğa yeni davranışlar kazandırmak için işbirliği içerisinde olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzda İstenen Davranışı Nasıl Arttırırsınız ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Davranışı Anlamanın 2 Yolu Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ
► Çocuk ve Yeme Davranışı Psk.Reyhan UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzda İstenen Davranışı Nasıl Arttırırsınız ?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:40
Top