2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Anne Karnında Başlar Hayat Boyu Devam Eder
MAKALE #10400 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet KÖR | Yayın Şubat 2013 | 6,538 Okuyucu
Halk arasında çocuk okula başlamadan önce öğrenmediği ya da yerine getiremediği bir davranışı ’’Canım daha küçük, okula gidince öğrenir.’’ şeklinde yaygın olan bir bakış açısı ile değerlendirmektedirler. Kimileri de henüz okula başlamamış çocuğunda gözlediği özelliklerin ve yaşadığı problemlerin normal olduğunu düşünür.


Ebeveynlerin ve eğitimcilerin, çocuğun öğrenme zamanları ve gelişim dönemlerine dair bilgilerinin eksik ve de kısmen yanlış olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle de geleneksel eğitim uygulayan eğitici ve ebeveynlerde bu eksiklik ve yanlışlıkların çokluğu dikkat çekmektedir. Hal böyle olunca da mükemmel bir varlık yetiştirme adına çok gayret göstermelerine rağmen istediği sonuçları elde edememekten yakınır ve problemlerle boğuşmaya davam ederler. Hem problemlerle boğuşur hem de bunca emeğinin karşılığının bu olmadığını düşünür. Nerede hata yaptığını sorgular. Buna dair pek tatmin edici cevap da bulamaz. Bir yerlerde eksiklik olduğunu düşünür ancak o eksikliği de bulamayabilir.


Ebeveynlerin ve eğitimcilerin yaşadığı bu problemlerin toplumda görülme sıklığı an az %70’tir. Toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren böyle ciddi bir problemi azaltmak için bilimsel verilerden faydalanmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğu görülmektedir.


Gelişimde her dönemde farklı özellikler ön plana çıkar ve bu alanlar daha çok gelişmeye açıktır. Çocuğun temel güven duygusunun gelişmesinde 0-2 yaş, dil gelişimi için 2-4 yaş, sosyalleşme süreci için 2-6 yaş dönemleri çok önemlidir. Bu dönemlerde gerekli yatırımı yapmadığımızda sonraki dönemlerde on kat yatırım yapsanız da orijinalini elde edemeyebilirsiniz. Kapılar bu dönemde ardına kadar açıktır. Fakat daha sonra o kapılar aralık şeklinde kalır.


Çocukta zihinsel gelişim neredeyse dil gelişimi ile büyü koranda paralellik gösterir. Yani dili iyi kullanan bir çocuğun zihinsel gelişimi açısından bir problem yaşaması beklenmez. Bu konuda daha açık ve geniş bilgilendirmeyi başka bir yazıda açıklamak üzere devam edelim.


Okul öncesi dönemde, çocuk ruh sağlığının en önemli göstergelerinden biri si de çocuğun akranları ile sağlıklı ilişki kurup, bunu sürdürebilmesidir. Birçok eğitimci ve ebeveyn bu durumu göz ardı eder. Meselenin ciddiyetinin farkında olmadığı için ‘’Çocuk bu canım bu gün kavga eder yarın barışır’’. Diye düşünür ve ileride çok büyük problemlere gebe olabilecek bu durumun farkında bile olmaz. Bence bütün anne ve babalar için çocuğunun sağlıklı oyun oynama becerisi olmadığını fark ettiğinde bütün işlerini bir tarafa bırakıp bu problemi çözmek için uğraş vermeleri gerekmektedir. Bu hiç de geçiştirilecek bir durum değildir. Özellikle okul çağına gelmiş ve arkadaş grubuna giremeyen bir çocuğun iç dünyasında neler yaşayabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Bazıları için çok büyük bir yıkım olabilir. Bu durum tüm gelişim alanlarını olumsuz etkileyebilir.


Şimdi de tablonun en önemli kısmı olan anne karnındaki öğrenmeye dair bilimsel verilere göz atalım.


Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda çeşitli uyarıcıların fetüsü ne derece etkilediği konusunda birçok şey öğrendiler.Bunlardan biri de fetüsün 25. Haftasından itibaren başını döndürme, beden hareketleri ve kalp atım hızındaki değişimle sese tepki vermesiydi.(Joseph,2000)


Araştırmalar fetüsün32 ila 33. Haftadan sonra tanıdık ve yeni uyarıcıları da birbirinden ayırt edebildiğini akla getiriyor(Sandman,Wadhwa,Hetrick,Porto&Peke,1997).
Yapılan bir çalışmada hamile kadınlar gebeliğin 33.ve37.haftaları arasında kısa bir çocuk şiirini her gün yüksek sesle okumuştur. Araştırmacılar38. Haftada annenin okuduğu şiirin aynısını ve farklı bir şiiri teypten çalmışlar ve fetüsün kalp atışlarını ölçmüşlerdir. Aynı şiir çalınırken kalp atışları yavaşlamış ancak farklı şiir çalınırken bu durum söz konusu olmamıştır. Bu deney fetüsün şiirdeki ses örüntülerini öğrendiği kanaatini doğurmuştur.(De Casper,Lecanueut,Busel,Garnier-De Ferre&Maugeatis,1994)
Farklı bir çalışmada ise anne karnındayken 28. Haftadan doğuma kadar haftada ortalama 70 saat klasik müzik dinletilmiştir. Bu bebekler6 aylık olduklarında bu müziği dinlemeyen bebeklere oranla pek çok motor ve bilişsel beceri açısından daha ileri oldukları görülmüştür.



Şimdiye kadar yazdıklarım bana şu meşhur sözü hatırlattı’’Millet gidiyor Ay’a, biz burada kaldık yaya’’.


Genç anne- babalar sözüm size! Çocuğunuzun öğrenmesine katkı sağlamaya anne karnında başlayarak avantajlarını bir ömür boyu yaşamanız dileğiyle…
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Herşey Beyinde Başlar... Psk.Mehmet CEYLAN
► Başarı Ailede Başlar Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Penis Boyu Tabusu ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kendin Olmak Nerede Başlar ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Anne Karnında Başlar Hayat Boyu Devam Eder' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:44
Top