2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prp Nedir, Nasıl Hazırlanır, Nerelerde Kullanılır, Komplikasyonları Nelerdir?
MAKALE #10403 © Yazan Dr.Resul YAMAN | Yayın Şubat 2013 | 44,550 Okuyucu
P.R.P özellikleri ve ürün bilgisi

PRP, kendi kan içeriğinin kullanılmasına dayalı, deriyi rejenere eden devrimci bir metoddur. ‘Plateletten zengin plazma’ (PRP) kendi kanınızın içeriğinde bulunmaktadır. PRP plateletler(trombositler), kök hücreler ve büyüme faktörlerince zengindir. Bu madde deriye enjekte edildiğinde, enjekte edilen alanda kollajen oluşumuyla normal iyileşme süreci hız kazanır. Bu süreçle kendi hücrelerimiz tarafından uzun süreli doku gençleştirme sağlanır. PRP uzun yıllardır plastik cerrahi, ortopedi, yumuşak doku implantları gibi geniş amaçlı kullanılmaktadır.


Uygulamadan 10-20 dakika önce doktorunuz standart prosedürü kullanarak 9-18 ml arasında kanınızı alır. Daha sonra 10-20 dakika süre içinde kanı içeriğine ayrıştırır. PRP saç transplantasyonu yapılıcak bölgeye önceden hazırlık amaçlı ve ekim yapıldıktan sonra köklerin iyileşmesi ve beslenmesi amacıyla uygulanır ayrıca yağ kaybı ya da kırışıkların olduğu deri altına enjekte edilir.


Uygulama sonuçları ilk uygulamadan sonra genelde yaklaşık olarak bir bir buçuk yıl içinde geçer. Tedavide istenen etkiyi sağlamak için tekrarlayan yenileme enjeksiyonları gerekli olabilir.


PRP Neye Dayanır?


PRP trombositten zengin plazmanın (PRP) kullanılmasına dayalı metoddur. PRP küçük hacimde plazma içinde insan trombositleri(PLT) konsantrasyonudur. PRP insan kanından sağlanır hasta kendi trombositlerini kullanır.

Neden PRP Kullanımı Heyecan Vericidir?

PRP kullanımı avantajı, hızlandırılmış olarak vücudun kendi iyileşme sistemini kullanır. Yaraların iyileşmesi sürecinde, birçok hücre yaralı bölgeye hücum eder. Bu hücreler içinde trombositler de vardır (PLT).


PLT Enjekte Edilen Bölgede Ne Yapar?


Kümeleşicek yoğunluktaki trombositler pıhtılaşma proteinlerini aktive edip iyileşme sürecini başlatır.
Büyüme faktörleri ve proteinleri açığa çıkarır
Kök hücreleri yeni doku oluşturmak üzere uyarılır.
Osteo-progenitör hücreler yoluyla kemik iyileşmesini hızlandırır
PLT, bu sürece hasar vermemek için bozulmamış olmalıdır!!!



PRP SET'i Gerçekten Nasıl Çalışır?


PLT pıhtılaşması, PLT de-granülasyonundan sonra 10 dakika içinde gerçekleşir. Bu nedenle PRP SET'i anti koagülant içerir.

Plateletlerden büyüme faktörlerinin ortaya çıkma süreci de-granülasyon olarak adlandırılır. Bu süreç PLT- granülleri içeriği ve PLT membranlarından tomurcuklanarak oluşur. Bu nedenle PLT canlı ve bozulmamış olmalıdır.

Hücrelerin reseptörlerine bağlanan büyüme faktörleri, yaralanmalar sonucu uyarılır.
Kollejen oluşumu ve hücre proliferasyonu başlaması, mezenkimal kök hücrelerin yaraya saldırmasını sağlar ve yara iyileşme süreçi oluşur.

PRP normal yara iyileştirme sürecindeki trombosit yoğunlugunu hekimin istediği yerde oluşturup doku rejenerasyonunu sağlar.

PLT Tarafından Açığa Çıkarılan Büyüme Faktörleri ve Proteinler


PDGF:
Hücre bölünmesi
Kök hücre farklılaşması
Angiogenez-vaskülarizasyon
Makrofajların, fibroblastların kimyasal olarak uyarılması
TGF:
Bağ doku oluşumunun aktive edilmesi
ILGF:
Yara iyileşmesi
EGF:
Hücre farklılaşmasının aktive edilmesi
Fibrin
Fibronektin
Vitronektin

PRP Kontraendikasyonları


Trombosit Disfonksiyon Sendromu
Trombositopeni
Hipofibrinojenemi
Hemodinamik İnstabilite
Sepsis
Akut & Kronik Enfeksiyon
Kronik Karaciğer hastalığı
Antikoagülasyon Tedavi kullanımı

PRP SETİ – Önerilen Uygulamalar


1.Subsisyon Tekniği (Akne yaraları)
2.Katmana özgül transplantasyon
3.%50 düzeltme
4.Azaltılmış doz, önlenme
5.Akümülatif Etki (tekarlanan enjeksiyon)
6.Uzun dental iğneyle minimal travma tekniği (uzun iğne)
7.Intradermal enjeksiyon
8.Subdermal enjeksiyon

PRP Kalıcı Sonuçlar


İngiltere ve Japonya’ da uygulanan birçok enjeksiyona göre, 1-3 aylık dönemlerde gerçekleştirilen 2-3 ardışık enjeksiyon en az 12 ay boyunca hücre yenilenmesini sağlayacaktır.

PRP Avantajları


PRP otolog bölgesel doku büyümesi ve tamirini sağlar
PRP göz altındaki kırışıklıkları rejenere edebilen güvenli bir solüsyondur.
Hasta güvenliği - PRP hastanın kendi kanından yapılır.
PRP ile hastalık geçmez.
PRP toksik değildir.
PRP ile rejeksiyon olmaz.
Kolaylık- PRP doktor muayenehanesinde hazırlanır.
Hızla iyileşme- PRP doku sentezini hızlandırır.
Maliyet yararlılığı- dış maddalere ihtiyaç yoktur.
PRP basit ve kolay kullanılır.
PRP birkaç günde vucüt tarafından yeniden absorblanır.




Kullanma Talimatları


1.Ectract içeren PPT I tüp 9 ml vakumlu. (Vakum tüp başı maksimum 9ml kan alır). Hemen tübü karıştırın.
2.10 dakika, 2000-2500 G’ de oda sıcaklığında santrifüjleyin. ACR tüp plazma ürünü= 5-6 ml.
3.Kapağı tüpten uzaklaştırın
4. Tüpü vortexte (hızı 1 ayarında) 1 dakika hafif karıştırın veya elle hafif hafif 1 dakika sallayarak trombositlerin iyice çökmesini sağlayın bu işlem yaklaşık % 20 oranında trombosit artırdığı kan sayımı cihazında test edilmiştir.Ancak jel tabaka olmadığı için daha dikkatli olunmalıdır.
5.PPP fazının uzaklaştırılması. Tüpü raka yerleştirin. 10 cm kör uçlu iğneyi 5 ml şırıngaya takın. Tüpün kapağını açın ve 5 cm iğneyi plazma yüzeyinde bulunan trombositlerin ve diğer faktörlerin az oldugu kısma sokun . Daha sonra dikkatlice plazmayı yüzeyden uzaklaştırın (3-3.5 ml). PPP(plataletlerin çok daha az olduğu bölge) fazını uzaklaştırmış oldunuz. Plazma yüzeyinden daha aşağıya iğneyi sokmayın. Şırıngaya PPP yi alın ve atın.
6.PRP hasadı: 5 ml’ lik şırınga ucuna external enjektör ucu flitreyi takın ve 10 cm kör iğne ucunu takıp, kalan plazmaya ulaşılır. Şu anda PRP’ ye ulaşmış oldunuz . Trombositlerle eritrositlerin ayrılma hattının nekadar yakınına ulaşılırsa okadar çok platalet alınır.External filtre eritrosit kaçışını önleyecektir. Kalan PRP’ yi şırıngaya alın.
7.Kör iğneyi şırıngadan çıkarın ve şırıngaya 30G iğne takın.
8.5 dakikadan az zamanda PRP’ yi hastaya enjekte edin.
10-20 dakika sonrasında intra-dermal pıhtı oluşumu.

PRP tüpleri 2 farklı sistemle çalışır:


1. Jel ve extract içeren tüpler;burda extact trombositlerin pıhtılaşmasını engellemekte jel ise kolay ayırım yapılmasını sağlamaktadır ancak jelin trombosit tutucu özelliğinden dolayı mikroskopide jel üzerinde bol miktarda trombosit bulunmaktadır.

Santrifüj sonrası jelin hemen altında ve eritrosit yoğunluğunun üst kısmındada mikroskopide yoğun trombosit bulunmaktadır. jelin biokimyasal olarak trombosit ayıraçı özelliğinden ziyade fiziki özelliğinden yararlanılır, trombositler hacim olarak eritrositlerden çok daha küçük olmasına ragmen yoğunluklarında anlamlı fark olmadığından yeterince iyi ayrım yapılamamaktadır.Kan bankalarında trombosit süspansiyonu hazırlanırken yanlızca extractlı torbolar kullanılır jel içermez ayrımıda hassas optik okuyucularla yapılır.PRP SET'inde sadece extract bulunur ayırım çıplak ğözle yapılır ve external filtrasyon olduğu için eritrosit kaçişından kaygılanılmadan tam ayrım bölgesinden uzun kör uçlu enjektör ucuyla alınır.

External filtre 4 mikron olup trombositlerin çapı 2-3 mikron, eritrositlerin çapı 6-8 mikrondur dolaysıyla net ayrım sağlanır. Böylece PRP SET'i ile normal prp tüplerinin yaklaşık 3 katı trombosit sayısına ulaşılır. PRP SET'i exractlı vacumlu tüp ,vakumlu tüpe uygun doğrudan steril kan alımı için ı.v. kanül,external filtre, uzun kör uçlu enjektör ucu, 30D mezoterapi enjektör ucu ve gerekli enjektörleri icerir ve muayenehane ortamında hızlı enjeksiyon uygulamasına uygundur.

2. Jel, tüp içi sıkıştırılmış selülöz filtre katmanı ve extract içeren tüpler;burda da yine jel üzerinde trombositler kalmakta,tüp içi filtrasyon net mikron ayırımı yapamadığı için bol sayıda trombositi hem filtre içinde hemde eritrositlerin içinde bırakmakta olup mikroskopide çok net izlenmektedir.Diğer prp tüplerinde en iyi olasılıkla kan sayımı cihazında 150-200 bin trombosit elde edilmekte PRP SET'inde ise bir milyonu aşkın trombosit, kişinin trombosit sayısıyla orantılı olarak elde edilebilmektedir. Ki etkin prp uygulamasında uluslar arası yayınlarda genel kanı kişinin tombosit sayısının yaklaşık iki katı trombosit elde etmek gerektiğidir.Ancak kümeleşecek sayıda trombosit adezyon (yapışma) agregasyon (birleşme) ve de-granulasyon aşamalarını oluşturur ve de-granulasyon aşamasından sonra fibroblastlar(onarıcı hücreler-kök hücre) ve diğer büyüme hormonu gibi faktörler açığa çıkar ve etkin sonuç oluşur. Harici uygulamalar etkin olmayıp gereksiz ağrı, zahmet ve maliyet anlamına gelir ve insanların prpye olan inancı sarsılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prp Nedir, Nasıl Hazırlanır, Nerelerde Kullanılır, Komplikasyonları Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Resul YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Resul YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Resul YAMAN Fotoğraf
Dr.Resul YAMAN
İstanbul
Doktor "Acil Tıp"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Resul YAMAN'ın Makaleleri
► Göz Damlaları Nasıl Kullanılır? PDF Op.Dr.Mücahit EMRE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Prp Nedir, Nasıl Hazırlanır, Nerelerde Kullanılır, Komplikasyonları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:52
Top