2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alışkanlıklarımızı Değiştirmek
MAKALE #10412 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Şubat 2013 | 4,595 Okuyucu
Uzmanların medyada sık sık “sağlıklı yaşam” reçeteleri verdikleri günümüzde, artık hemen herkes sağlıklı bir birey olmak için NE yapması gerektiği hakkında az çok bilgi sahibi. Öneriler konunun uzmanlarından geliyor ve bu nedenle doğrulukları hakkında şüphe duymuyoruz, denilenleri yapmak istiyoruz. Hayatımızın birden fazla anında, yaşam tarzımızı değiştirerek daha sağlıklı, daha fit, daha huzurlu bir birey olmak için kolları sıvıyoruz.

İyi ama nasıl?


Ancak tüm bu söylenenleri nasıl yapacağımız hakkında pek fikrimiz yok. Bilgiler son derece güvenilir ve biz de son derece kararlıyız değişmeye. Ama bu bahsi geçen “değişiklikleri” NASIL yapacağımızı, nerden başlayacağımızı bulamıyoruz.

Değişim, düşüncede başlar


İnsanların duygu ve davranışları düşünceleri tarafından yönlendirilir. Yani bir konu hakkında ne düşünüyorsak, o düşünceye bağlı bir duygu ve davranış geliştiririz. Daha yolun başındayken, “Çok denedim daha önce, yine başaramayacağım!” diye düşünen kişi, hayal kırıklığı hissedecek ve neye nerden başlaması gerektiğini araştırmaya bile kalkışmadan normal yaşantısına devam edecektir. Dolayısıyla, değiştirmeye karar verilen alışkanlık her neyse, ilk yapılması gereken şey, “Bunu değiştirmeye hazırım!” diye düşünmektir. Acabalarla yola çıkan kişi, karşısına çıkan ilk engelde vazgeçmeyi seçecektir.


Elbette hazır olmak tek başına değişim için yeterli değildir. Öncelikle bir yol haritası çizilmesi gerekir. Değiştirilmesi düşünülen alışkanlık nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkmaktadır? Kişi neden bu alışkanlığını değiştirmek istemektedir (kendisi için mi başkası için mi)? Daha önce değiştirmeyi denedi mi? Denediyse hangi yöntemi kullandı? Neden işe yaramadı? Özetle, herhangi bir değişiklik yapmaya başlamadan önce, kişinin değiştirmek istediği alışkanlıkla ilgili farkındalığını artıracak birtakım sorular sorarak gerekirse cevaplarını bir deftere not etmesi faydalı olabilir.

Değiştirilecek alışkanlığa ait tüm bilgileri bu şekilde gözden geçirdikten sonra, harekete geçmek için son hedefe giden süreç zorluk seviyesine göre adım adım parçalara ayrılabilir. Birdenbire en son hedefe ulaşmaya çalışmak kişiyi strese sokabilir ve pes etmeye meyilli hale sokar. Oysa kendisine basitten zora doğru adım adım hedefler koyar ve her ulaştığı hedef için kendisine bir ödül verirse motivasyonu düşmeden son hedefine doğru ilerlemeye devam eder.


Bu şekilde adım adım ilerlerken, belki birçok kez niyetlendiğiniz halde bir türlü kesin ve kalıcı değişiklikler yapamamanıza neden olmuş olan bazı hatalı düşüncelerinizin ilk defa farkına varabilirsiniz. Bu tarz düşünceler, kişileri kısır döngüye sokar: Yapamayacağını düşündükçe morali bozulur, morali bozuldukça adım atamaz, adım atmayınca da gerçekten başaramaz. Düşüncelerini bir süre gözlemleyip hatalı kısımları bulması kişinin işine yarar. Yapacağı ufak değişiklilikler (“Evet, daha önce başaramamıştım ama şimdi daha bilgiliyim ve kendimi daha iyi tanıyorum. Tekrar denemenin bana zararı olmaz”), yeniden denemek için kişiye moral ve motivasyon sağlar.

Düşüncelerimizin davranışlarımızı etkilediği gibi, aynı zamanda yaptığımız davranışlar da düşüncelerimizi etkiler. Özellikle değişim sürecinin en başındayken, kişinin bilinçli olarak yapacağı bazı davranış değişiklikleri, zaman içinde düşüncelerinde değişikliğe yol açabilmektedir. Bu ufak davranış değişikliğinin uzun vadede faydası ise biz farkında olmadan bedenimizin bu yeni düzene alışmaya başlamasıdır. Davranışımız değişip kalıcı hale geldikçe düşüncemiz de yavaş yavaş değişmeye başlar. O yeni davranışı yapabildiğimizi görür ve bunun o kadar da zor olmadığını düşünmeye başlarız.


Alışkanlıklarımızı değiştirme yolunda işimizi kolaylaştıracak bir yöntem, bir yandan yapmamamız gereken şeylerden uzak dururken (ya da yapmamız gereken şeylere adım atarken), diğer yandan da bunun sebeplerini düşünmektir. Düşüneceğimiz her gerekçe, bize bu alışkanlığı en başta neden değiştirmek istediğimizi hatırlatacak ve bizi bu yönde motive edecektir.


Düşünce-davranış etkileşiminde en önemli nokta “gerçekçi” hedeflerle ve basit adımlarla yola çıkmaktır. Kişi kendini kandırmaya yönelik hatalı düşüncelere kapılmadığı sürece hedefine ulaşacaktır.


Uzman Psikolog

Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alışkanlıklarımızı Değiştirmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
► Ergenlerde Davranış Değiştirmek Nasıl Olur? Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alışkanlıklarımızı Değiştirmek' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift Terapisi Eylül 2016
► Panik Atak Eylül 2016
► Vajinismus Aralık 2015
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2013
► Sınav Kaygısı Mayıs 2013
► Psikoterapide Hipnoz Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:43
Top