2007'den Bugüne 92,769 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günlük Yaşamın Stresinden Kurtulmak
MAKALE #10456 © Yazan Psk.Cengiz TÜRKMEN | Yayın Şubat 2013 | 4,180 Okuyucu
GÜNLÜK YAŞAMIN STRESİNDEN KURTULMAK VE YENİDEN BAŞLAMAK İÇİN..

Gün boyu etrafımızda bize sıkıntı verecek çok miktarda kişi ve olay dönebilir. Ödenmemiş faturalar, alacaklılar, alınacaklar, bitirilmesi gereken işler, çözülmesi gereken problemler, konuşulması gereken insanlar vs.vs… sıkıntılar çoğaltılabilir. Kısaca nefes aldığımız her an çözmemiz gereken onlarca problemle karşı karşıya kalabiliriz.
İnsanoğlu tüketici vasfını terk edip üretici vasfını üstlendiği andan itibaren stresle baş etmek durumundadır. Ancak hepimiz biliyoruz ki bunları düşünmek ve düşündükçe büyütmek stresimizi yok etmeyecek aksine çoğaltacaktır. Tıpkı bir yerimiz yaralandığı zaman onunla ne kadar çok uğraşırsak o yaramızın iyileşme süresinin o kadar uzayacağı gibi içimizde bu sıkıntıları düşünüp büyüttüğümüz takdirde bu sıkıntılardan kurtulma süremiz de biraz daha uzayacaktır. Özellikle bu sıkıntıları dinlemek için kendimize fuzuli zamanlar yaratıp günün belli saatlerini kasten bu etkinliğe ayırırsak problemlerin çözülmesi gittikçe imkansız hale gelecektir.

Peki, yaşantımızı bu denli etkileyen ve bizi kısıtlayan bu stresten nasıl kurtulacağız?
Bu soruya verilecek en güzel cevap yapmayı istediğimiz herhangi bir şeye bir şekilde nasıl vakti buluyorsak çeşitli bahaneler üretmeden günde bir saatte olsa kendimize vakit ayırabilmeyi öğrenmek olacaktır. Bunun için bahane üretmeye devam ettiğimiz takdirde sorunlarımız çözülmeyecek, bir süre sonra günlük işlerimizin de yolunda gitmediğini görmek çok zor olmayacaktır. Evet çok acı ancak bu durum huzursuzluğumuzu arttırmakla kalmayacak yapmak zorunda olduğumuz işlerimizi bile aksatıp çevremizdeki insanları istemeyerek de olsa kırmamıza neden olacaktır. Olayların bu boyuta varması elbette ki hiçbirimizin karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur.

Bu olumsuzluktan kurtulmak için kendimize çeşitli hobiler, etkinlikler belirlemek günümüz koşullarında şarttır ve aslında koşullar bu kadar olumsuz algılanmamalıdır. Bu koşullar sayesinde kendimize yapabilecek çok fazla etkinlik bulabiliyor, alternatiflerimizi değişen yaşam koşullarına göre çoğaltabiliyoruz.

Öyleyse teknolojinin ve değişen dünyanın olumsuz yönlerinden etkilenmek yerine olumlu yönlerinden faydalanmaya çalışmak günlük yaşamın stresinden kurtulmamıza biraz olsun yardımcı olacaktır. Ayrıca her geçen gün sevdiklerimize ayırdığımız vaktin azalması onlarla olan iletişimimizi kısıtlamakta ve bağlarımızı gittikçe zayıflatmaktadır.
Hepimiz adeta birer robot gibi rutin işlerimizi tamamlayıp görevimizi yapmış sayılarak kenara çekilmekteyiz. Oysa sürekli birileri için çalıştığımızı söyleyip dururken o birileri için yeterli vakti ayıramamak, onları dinlememek ve hatta gereksiz yere onları üzmek yaman bir çelişki olsa gerek.

Bugünün çağdaş yaşamında herkes birer hamal olmuş ama nasıl taşıyacağını bilmeden. Şimdi kıssadan bir hisse anlatmak istiyorum bu duruma ilişkin.
‘Eski zamanlardı. Yolların olmadığı zamanlar... Demek ki fakirdi bizim gibi çoğunluk, bu nedenle taşınacak yüklere talip olacak hamallar bulmak zor olmuyordu...
Yanımdaki hamalla yola çıktık. İhtiyardı. Kendinden büyük bir yük almıştı. Benim sırtımda ise birkaç bavul vardı sadece, onunkinin çeyreği...
Diyordum ki içimden "Çok gitmeden kıvrılırsa titreyen bacakları, yüklenirim sırtındaki yükün yarısını!.." Nitekim çok geçmeden dedi ki:

"Mola vakti. Gel biraz dinlenelim!...

"Ne molası, dedim ona hayretle. Ben daha terlemedim!.." Sözüme aldırmadı. Durdu. Çöktü. Salarken yükünün ipini "Sen de dinlen hadi" dedi. Benim canım sıkılmıştı bu işe.
Genç olduğumu, ondan kuvvetli olduğumu, bunun gibi bir bunakla yola çıkmamın ne büyük hata olduğunu düşünüyordum. O ihtiyar, bir bacağını azıcık uzatmış halde sessizce dinleniyorken, ben huzursuz bir şekilde ayakta dolanıyordum.
Bir saat kadar sonra yine durdu, oturdu, dinlendi. Ben kızgınlıkla dolandım etrafında... "Yükünü indirip sen de dinlen", demesine aldırmadım, ona daha çok kızdım...
Sonra yine durdu. Bana da "dinlenmemi" söyledi yine ama dinlenmedim. Yarım saat sonra "dinlenelim mi" diye sordu, aksi aksi başımı salladım...

Kaçıncı molasıydı hatırlamıyorum, birden bire dizlerimin bağı çözüldü. Kafamın içinde uçuşan kara kara sinekler sustu, çöküp kaldım. Kayış kolumdan çıktı, sırtımdaki bavullar kaydı. Ne kadar zaman geçtiğini fark etmedim. Uyumuştum da uyandım mı, yoksa bayılmıştım da ayıldım mı anlamadım... Baktım kendi kocaman yükünün üzerine benim bavullarımı da bağlamıştı. Küçük tasına birazcık su koyup dudağıma dayadı, içtim. Sonra koluma girerek;"Hadi kalk, dedi. Bana yaslan. Ağır ağır gider ve bir süre sonra gene dinleniriz."

Dediğini yaptım. Omzundan güç aldım, ama asıl anlattıkları iyi geldi bana. "Ben yılların hamalıyım, dedi. Nice pehlivan yapılı adamlar gördüm. Çoğu, dinlenmek istemediklerinden yükleriyle birlikte kendilerini de toprağa serdi sonunda... Yolda gördüğümüz saçılmış kuru kemiklerin çoğu, anlattığım bu insanlara ait... Halbuki bir yükü "taşımak" bizim işimiz, "altında ezilmek" değil!.. Unutma ki bir yük, taşıdıkça ağırlaşır. Dinlenerek sen yükünü hafifletiyorsun! Belki günün birinde hamallığın şekli değişir. Belki o günleri ben göremem. Ama sen kavuşursan o zamanlara, aman ha, kafanın içinde de sakın yük taşıma... Akşamları bırak ve hafifle...

Sabah dinlenmiş olarak yeniden tekrar taşırsın yükünü. Bizim işimiz, bugünü yarına taşımak, bugünün altında yok olmak değil.

Çünkü yarınlarda bizi bekleyenler var, taşıdıklarımızı bekleyenler..’
Stresten kurtulmanın bir diğer yolu da sevdiklerimize nitelikli vakit ayırmayı bilmekten geçer.

Unutmamamız gereken bir diğer nokta yaşantımızı nasıl istiyorsak öyle şekillendirdiğimizdir. Öncelikle bu sorunun cevabını aramakla işe başlamalıyız.

Jackson Brown'in "Şu Hayatta Neler Öğrendik Neler" adlı kitapçığından:
1- Kendimi neşelendirmek istediğim zaman en iyi yolun başka birini neşelendirmeye çalışmak olduğunu öğrendim.

2 - Bir bebeğin evlilik sorunlarını çözemeyeceğini öğrendim.
3- Bir tartışmayı tatlıya bağlamadan yatağa gidilmemesi gerektiğini öğrendim.

4- İşyerinde romantik ilişkiler aranmaması gerektiğini öğrendim.
5- İnsanın kendisinden daha sorunlu birisiyle evlenmemesi gerektiğini öğrendim.

6- Çalıştırdığımız insanlara iyi davrandığımızda, onların da müşteriye iyi davrandıklarını öğrendim.
7- Bir toplantıda zekâmı ya da sohbetimi göstermek konusunda tercih yapmak gerektiğinde sohbeti seçmenin daha iyi olacağını öğrendim.
8- İnsanlara iyi davranmanın hiçbir maliyeti olmadığını öğrendim.
9- Gerçekten yaşamaya başlamak için emeklilik beklenirse, çok uzun bir süre beklenilmiş olunacağını öğrendim
10-İyi kalpli olmanın mükemmel olmaktan daha önemli olduğunu öğrendim
11-Bir domuza ve bir çocuğa istedikleri her şeyi verirseniz sonuçta çok iyi bir domuzunuz ve çok kötü bir çocuğunuz olacağını öğrendim.
12-Kimle evleneceğin kararının hayatta verilen en önemli karar olduğunu öğrendim.


Lütfen bugün bu yazıyı okuyan tüm okurlarım kendinize nasıl bir yaşam istediğinizi sorun bu cevabın üzerinden yola çıkmak işimizi kolaylaştıracaktır.
Yoğun Stresten uzak bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Günlük Yaşamın Stresinden Kurtulmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cengiz TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cengiz TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz TÜRKMEN'in Makaleleri
► Yaşamın İlk Yılları Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Yaşamın Bir Parçası Öfke Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Günlük Yaşamın Stresinden Kurtulmak' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Boşanma Mayıs 2014
► Boşanma Salgını Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:00
Top