2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aileye Çocuğun Katılması
MAKALE #10493 © Yazan Psk.İskender YUSUF | Yayın Mart 2013 | 4,030 Okuyucu
AİLEYE ÇOCUĞUN KATILMASI

Hamilelik öğrendikten sonra kadın erkek arasındaki ilişki değişmeye başlar. Anne adayının karnındaki çocuğa aşırı sevgi duyması dünyanın odak noktası olarak bebeği algılamaya başlayabilir. Hamilelik sürecinde hormonların değişimi baba tarafından hoş karşılanmalı geçici bir süre olduğu kabul edilmelidir.

Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte çocuğa zarar verme korkusuyla cinsel birleşmelerde azalmalar ya da isteksizlik olabilir. Hekiminizin aksi bir söylemi olmadığı sürece cinsel ilişkinin çocuğa zararlı bir yanı yoktur.

Çocuk doğduktan sonra anne kısa süreli “lohusalık depresyonu” geçirmesi olası bir durumdur. Çocuğun doğumu ile birlikte uykusuz geçen geceler, çocuğun bakımı yeni anne baba olma heyecanı ile birlikte eşler birbirini ihmal etmeye başlayabilir.
Lohusalık dönemi anne için zorlu bir süreçtir. Ağlama nöbetlerinin, kendini yalnız hissetme duygusunun sık yaşandığı gözlemlenmektedir.

Baba çocuk bakımında yardımcı olması annenin yükünü paylaşması bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Babanın yardımıyla ve büyüklerin desteğiyle lohusalık depresyonu rahat atlatılabilir bir süreçtir. Ancak yıllarca süren ve majör depresyona dönüşen lohusalık depresyonu da olasılıklar arasındadır. Bu konuya dikkat edilmeli gerekirse uzmandan yardım alınmalıdır.
Bebeğin doğumuyla eşlerin birçoğu yataklarını ayırırlar. Anne bebeğin yanına taşınır ya da baba başka bir odaya taşınır.

Bunun gerek anne gerekse baba tarafından sunulan haklı gerekçeleri vardır. Bebeğin sık uyanması, annenin bebeği kontrol altında tutması, babanın sabah işe dinlenip gitme zorunluluğu gibi.

Bebeğin uyku sürecinin uzamaya başladığı süre içinde annenin veya babanın kendi odalarına bebeğin ayrı bir odada yatmasında hem bebeğin gelişimine hem de eş olma sürecine faydaları vardır. Bu süreç bebeğin doğumundan sonra yaklaşık 6 ay gibi bir zamanı alabilir.

Annenin eş’ e dönmesi babanın kendini dışlanmış yalnız hissetmelerini azaltacak ve karı koca olarak hem fiziksel hem ruhsal olarak birbirlerine yaklaşmasına neden olacaktır.
Anne de olduğu gibi baba içinde bebeğin katılması yeni bir süreç olduğu için her birey kendine göre sorunlar yaşamaktadır.

Bebeğin bakım sürecine baba da katıldığında aile olarak geçirecekleri zaman fazla olacağı için aralarındaki bağ güçlenecektir. Anne çocuğun altını değiştirirken baba mamasını hazırlayabilir. Babanın beceremediği konularda eleştirici yaklaşmayıp yönlendirici olunmalı ve zaman tanınmalıdır.

Çocuğun doğumuyla birlikte mutsuzluğun artış yaptığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Mutsuzluk tartışmalarıda beraberinde getirir. Tartışırken sakin kalmaya dikkat edilmelidir. Yıkıcı cümleler yerine daha yumuşak cümleler kullanılmalıdır. Bu süreçte gergin geçireceğiniz zamandan çok sükunete ihtiyacınız olacağını unutmayınız.
Beklentileriniz hakkında konuşarak ortak noktalar bulunmaya çalışılmalı konuşmalar açık ve anlaşılır olursa anlaşılmalar ve uygulamalarda o kadar kolay olabilir.

Özel günleri veya baş başa geçirilecek zamanı artırarak sorunların üstesinden gelmeli daha kolay olacaktır.

Eşlerin en çok tartıştığı konuların bir tanesi de çocuğun bakımı ve eğitim sürecidir. Bazen baba anneyi bu konuda bazen de anne babayı suçlayıcı pozisyona girebiliyor. Her iki bireyinde çocukla olan hayalleri farklı olduğu için kendi istek ve arzularını çocuklar üzerinde oluşturmaya çalışırlar ve içinden çıkılmaz bir tartışmayı başlatmış olabilirler bu durumda çocukla ilgili hayallerinizi yetiştirme tarzınızı birbirinizle konuşarak ortak noktayı oluşturmaya çalışmalısınız.

Her doğum aile için yeni bir heyecan yeni bir maceradır. Ama bu heyecanı biz yönetirsek istediğimiz noktaya heyecan bizi yönetirse hezeyana dönüşebilir.

PSİKOLOG/AİLE TERAPİSTİ
İskender YUSUF
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aileye Çocuğun Katılması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İskender YUSUF'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İskender YUSUF'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İskender YUSUF Fotoğraf
Psk.İskender YUSUF
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi42 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İskender YUSUF'un Makaleleri
► Nasıl Bir Aileye Sahibiz? Dr.Mehmet TEKNECİ
► Aile İçi Cinsel İstismarın Çocuğa ve Aileye Olan Etkisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Mine Didem ARULAT
► Çocuğun Gözüyle Psk.Dnş.Fatih SEVİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aileye Çocuğun Katılması' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:01
Top