2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekolojide Laparoskopi
MAKALE #10511 © Yazan Dr.Hasan YILDIZ | Yayın Mart 2013 | 3,366 Okuyucu
Kadın Hastalıkları’nda Laparoskopik Cerrahi
 

Laparoskopi (L/S) genel anestezi altında ince boru ve kameralarla rahim, yumurtalık,tüpler ve karın içi organların gözlenmesi ve ameliyat yapılması için uygulanan bir yöntemdir.


Laparoskopi Neden Uygulanır ?

Kısırlık tanı ve tedavilerinde,
Endometriozis ve çikolata kisti tedavilerinde,
Tüp cerrahisi şeklinde tanımlanan, tüplere ait tıkanıklıkların açılması veya hasarlı tüpün çıkartılması işlemlerinde,
Miyom tedavilerinde (rahim urları)
Yumurtalık kistlerinin tedavisinde,
Dış gebelik vakalarında,
Sterilizasyon işlemlerinde (gebelikten korunma amaçlı tüplerin bağlanması)
Histerektomi işlemlerinde (rahmin çıkartılması)
Pelvik problemler olarak tanımlanan, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar torbası sarkması, vajina sarkması, kronik ağrı tedavilerinde uygulanmaktadır.
 

Laparoskopi


Genel anestezi ile hasta uyutulduktan sonra göbek deliğinden ince uzun bir iğne (veres iğnesi) ile karın içerisine girilerek karbondioksit gazı verilir ve karın şişirilir. Daha sonra göbek deliğinin hemen altından 1 santimetre kadar bir kesi yapılarak oradan karın içerisine trokar denilen boru sokulur. Bu borunun içerisinden karın içine ince boru şeklinde bir kamera ilerletilir. Bu ışıklı kamera ile karın içi aydılatılarak monitörden çok iyi bir görüntü izlenir. Çoğunlukla vajina içerisinden rahim ağzına bir alet takılarak laparoskopi sırasında rahmin çeşitli yönlerde oynatılması sağlanabilir, böylece daha iyi gözlem yapılır. Kamera yerleştirildikten sonra karnın alt kısmında kasık bölgelerine yapılacak ameliyata göre bir veya bir kaç adet trokar daha takılır ve bunların içerisinden ameliyatı yapmak için aletler geçirilir. Ameliyattan sonra bütün aletler ve kamera çıkarılır, karındaki gaz tamamen boşaltılır ve deliklere estetik dikişler atılır.

İyileşme Süreci


Ameliyat sonrasında genel anestezinin etkilerinin sona ermesi için hastalarımız hasta odalarımıza alınmaktadır. Bulantı ve özellikle omuza vuran bir ağrı oluşabilir. Aynı gün taburcu olma durumu dahil olmak üzere araba kullanılmaması önemle önerilmektedir.
Kesi yerlerinde ağrı, omuza ve sırta vuran ağrılar birkaç gün süresince devam edebilir. Bulantı, kusma ve ağrıların devam etmesi durumunda lütfen doktorunuz ile iletişime geçiniz. Ameliyattan bir hafta sonra doktorunuz sizi klinikte muayene edecektir.

Laparoskopinin avantajları:


- Cilt kesileri çok küçüktür
- Kozmetik sorun yaratmaz
- İşlem sonrası kesi yerine bağlı görülen ağrı en az seviyededir
- Hastanede kapılan enfeksiyon riski çok düşüktür
- Normal hayata dönüş çok çabuk olur
- Yara yeri fıtığı görülme riski çok azdır
- Bazı durumlarda açık ameliyata göre daha kolay bir görüş alanı sağlar.

Hangi durumlarda laparoskopi uygulanamaz?

- Ciddi kalp veya akciğer hastalığı
- Geniş abdominal (karın)veya diafragmatik fıtık
- Jeneralize peritonit
- İleus (barsak hareketlerinin durması)
- Kanama hastalıkları
- Aşırı karın içine kanama olan hastalar
- Şok
- Aşırı obezite veya aşırı zayıflık

Laparoskopinin komplikasyonları:

Küçük laparoskopik girişimlerden sonra %1-5 oranında, büyük operasyonlardan sonra %3-6 oranında çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar:
- Genel anestezi ile ilgili komplikasyonlar
- Karbondioksitin aşırı emilmesi ile kalpte ritm bozukluğu ve dolaşım bozukluğu
- Barsak, mesane, dalak, karaciğer gibi karın içerisindeki organların yaralanmaları
- Damar yaralanmaları
- Gaz embolisi
- Cilt altında gaz birikmesi (amfizem)

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekolojide Laparoskopi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hasan YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hasan YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan YILDIZ Fotoğraf
Dr.Hasan YILDIZ
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hasan YILDIZ'ın Makaleleri
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Jinekolojide Laparoskopi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Adet Düzensizliği Mart 2013
► 4 Boyut Ultrasonografi Mart 2013
► Amniosentez Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:44
Top