2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Amniosentez
MAKALE #10518 © Yazan Dr.Hasan YILDIZ | Yayın Mart 2013 | 3,134 Okuyucu
AMNİOSENTEZ

Amniyosentez işlemi, genellikle hamilelik döneminde korkutucu bir uygulama olarak anne adaylarını ürkütür. Bebeğin anne karnında bu işlemden zarar görebileceğini düşünülür. Halbuki durum tam tersidir. 1. Amniyosentez, yalnızca bebeğinizdeki kromozomal anomaliler için değil, aynı zamanda ilerleyen hamilelik haftalarınızda bebeğinizin akciğer gelişiminin saptanması ya da aranızdaki kan uyuşmazlığının sonucu bebeğin etkilenme derecesini saptamak amacıyla da yapılabilmektedir.


2. 35–40 yaşın üstündeyken bir doğum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, hamileliğinizde mutlaka tarama testlerinizi ve gerekiyorsa amniyosentez işleminizi yaptırmalısınız.


3. Amniyosentez uygulamanız sonrası, işleme bağlı hafif bir ağrınız olabilir.

Anne karnınızdaki bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısında, bebeğin derisi, bağırsakları, genital ve üriner sistemine ait hücreler yer alır. Amniyosentez işlemi, ultrason eşliğinde, ince bir iğneyle bebeğinizi çevreleyen amniyon kesesine girilip, yaklaşık 15-25ml sıvının elde edilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında uzmanlar iğnenin fetüse, plasentaya ve kordona zarar vermemesine dikkat eder.

Amniyosentez, anne karnındaki bebeğin olası genetik problemlerinin belirlenmesinde kullanılan bir işlemdir. Tarama testinin sonuçları anormal olan bebeklerde, ileri anne yaşında, ultrasonografi ile belirlenmiş yapısal anomalide, anne ya da babada bilinen bir kromozon bozukluğu taşıyıcılığında, fetüsün karyotipini değerlendirmek amacıyla, amniyosentez planlanmaktadır. Amniyosentez sonucunda elde edilen sıvıdaki fetüsunuza ait hücreler analiz edilerek, kromozom anomalileri araştırılır. Amniyosentez, yalnızca bebeğinizdeki anomaliler için değil, aynı zamanda ilerleyen hamilelik haftalarınızda bebeğinizin akciğer gelişiminin saptanması ya da aranızdaki kan uyuşmazlığının sonucunda bebeğinizin etkilenme derecesinin ölçmek amacıyla da yapılabilmektedir. Amniyon kesesinin şüpheli yırtıldığı durumlarda asıl tanıyı koymak amacıyla da uygulanabilir. Amniyon mayiinin aşırı artması veya ileri derecede azaldığı bazı özel durumlarda da uygulanabilir. Amniyosentez, genellikle 16. hamilelik haftası sonrası uygulanan bir işlemdir. Bu haftanın altında uygulanan vakalarda komplikasyon oranı belirgin olarak artmaktadır.


Amniyosentezin önerildiği durumlar


Eğer bebeğinizde kromozomal, genetik ya da yapısal bir bozukluk riski saptanırsa, o zaman amniyosentez işlemini mutlaka yaptırmalısınızdır. Bebeğinizde böyle anomalilerin oluşma sebepleri ise, aşağıdaki gibidir. • Geç yaşınızda geçirdiğiniz hamileliğinizde, bebeğinizde belli kromozom hastalıklarının oluşma riski artar. Eğer 35–40 yaşın üstündeyken bir doğum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, hamileliğinizde mutlaka tarama testlerinizi ve gerekiyorsa amniyosentez işleminizi yaptırmalısınız. • Eğer daha önce geçirdiğiniz hamileliğinizde ya da dünyaya getirdiğiniz bebeğinizde kromozom, yapısal ya da genetik bozukluk mevcut ise, bu hamileliğinizde de risk altındasınız demektir. Bu yüzden önleminizi almalısınız. • Serum tarama testlerinizin (İkili veya üçlü tarama testi) sonuçlarının pozitif çıkması durumunda, kesin tanı amacıyla daha ileri bir test olan amniyosentezi yaptırmanız gerekir. • Eşinizin veya sizin ailenizde, genetik sendromlar açısından herhangi bir risk varsa, amniyosentezi yaptırmanızı öneriyoruz. • Ailenizde ya da önceki hamileliğinizde frajil-X sendromu, metabolik hastalık, akdeniz anemisi gibi genetik hastalıklarınızın bulunması durumda da amniyosentez işlemini yaptırmalısınız. Amniyosentez işlemine bağlı gelişebilecek sorunlar Amniyosentez uygulamanız sonrası, işleme bağlı hafif bir ağrınız olabilir. Bu sanki ince bir kan alma iğnesinin cilde girdiği yerde verdiği %1–2 oranında hafif kramplardır, fakat bunun yanında az miktarda lekelenme tarzı vajinal kanama veya az miktarda su gelmesi şeklinde de görülebilir. İşlem sonrası bir kaç saat dinlenmeniz ve ağır fiziksel aktiviteden kaçınmanız faydalı olacaktır. Amniyosentez uygulamasına bağlı düşük oranı 1/200 (iki yüzde bir) ile 1/300 (üç yüzde bir) arasında rapor edilmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Amniosentez" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hasan YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hasan YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan YILDIZ Fotoğraf
Dr.Hasan YILDIZ
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hasan YILDIZ'ın Makaleleri
► Amniosentez Tarih mi Oluyor? Doç.Dr.Esra Ayşin TONGUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Amniosentez' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Adet Düzensizliği Mart 2013
► 4 Boyut Ultrasonografi Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:56
Top