2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Alerjileri
MAKALE #10537 © Yazan Prof.Dr.Ahmet AKÇAY | Yayın Mart 2013 | 4,525 Okuyucu
Bahar Alerjileri

Kış mevsiminin bitmesiyle birlikte Mart ve Nisan aylarında baharın güzel günleri bizleri bekliyor. Bahar ayı hepimizin sevdiği aylar olmakla birlikte dikkat etmemiz gerekenler vardır. Bahar aylarında sıklıkla bahar yorgunluğu, grip, soğukalgınlığı, ishal gibi hastalıklar yanında alerjik hastalıkların belirtileri de kendini göstermektedir. Allerjik hastalıklardan ise alerjik nezle, gözallerjisi ve astım bahar ayının en önemli hastalıklarıdır.

Bahar ayında allerjik hastalıkların belirtileri ortaya çıkar

Bahar ayının gelmesiyle birlikte allerjik nezle, astım gibi allerjik hastalığı olan çocuklarda belirtiler de görülmeye başlamaktadır. Aslında bizim için önemli ipuçları vermektedir. Örneğin peşpeşe hapşırma, burun kaşınması, nezle ve burun tıkanması gibi belirtiler bizlere allerjik nezlenin olabileceğini düşündürmelidir.Gözlerde sulanma ve kaşınma sık sık oluyorsa göz allerjisi aklımıza gelmelidir.

Allerjik nezle belirtileri nelerdir?

Allerjik nezlenin en önemli belirtileri nezle, peşpeşe hapşırma, sık burun tıkanması,burun kaşınması, damak kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde sulanma ve kaşınmadır. Bu belirtilerin hepsinin görülmesi gerekmez. Bazılarının görülmesi allerjik nezleyi düşündürmektedir. Özellikle ailede veya akrabalarında astım,egzema, ilaç allerjisi gibi herhangi bir allerjik hastalığı olan varsa ve allerjik nezle belirtileri varsa mutlaka allerjik nezle düşünülmelidir. Çünkü allerjik hastalıklar genetiktir. Ailede herhangi bir allerjik hastalığın olması risk için yeterlidir.

Allerjik nezle belirtileri hangi aylarda görülmektedir?

Allerjik nezleye sebep olan allerjenin cinsine gore allerji beliirtilerinin görülme zamanları da değişmektedir. Polen allerjilerinde bahar aylarında şikayetler artmaktadır. Ev tozu akarlarına allerjisi olanlarda ise yıl boyu allerjik nezle belirtileri görülebilmektedir. Bazen hem ev tozu akarı hem de polen allerjisi aynı anda görülmekte ve yıl boyu şikayetler olmakla birlikte bahar aylarında daha da artmaktadır. Ağaç polenlerine allerji olanlarda ilk belirtiler Mart ayında başlar. Çimenlere allerji ise Mayıs, Haziran aylarında en fazla olur.Yabani otlara allerjik olan çocuklarda ise belirtiler Temmuz ayından sonra görülmektedir.

Allerjik nezle ile birlikte sıklıkla göz allerjleri de eşlik eder

Allerjik nezle belirtilerinin yanında gözlerde sulanma, kaşınma beliirtileri özellikle bahar aylarında oluyorsa aklımıza göz allerjisi gelmelidir. Allerjik nezle belirtleri olmadan da nadiren sadece göz allerjileri olabilmektedir.

Çiçek açan bitkiler mi yoksa çiçeksiz bitkiler mi daha çok polen yayar?

Bitkiler üremek için polen yayar. Çiçekli bitkilerin polenleri böcekler tarafından taşındığı için havada daha az bulunur. Bu sebepten polen allerjisine daha az neden olmaktadır. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmesi ise rüzgarla olmaktadır. Bu sebepten polen mevsiminde havada çok fazla miktarda polen bulunmaktadır.

Allerjik nezle teşhisi nasıl konulur?

Allerjik nezle belirtileri gösteren çocuklar “çocuk allerji uzmanları” tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.Teşhis koymak için bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerden en önemlisi ciltten yapılan allerji testleridir. Allerji testlerinin uygulanması çok önemlidir.

Allerji testleri neden önemlidir?

Allerji testleri bize teşhis koydurmada çok fazla katkı sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı çok önemlidir. Bu teste gore teşhis konulacak, bu teste gore tedavi planlanacaktır. Belki de bu teste gore immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi yapılacak. Çocuklar yetişkinlerin minyatürü değildir. Bu sebepten çocuklarda yapılacak test ve teknik de değişmektedir. Doğru teknikle, doğru allerjenlerle yapılacak test çok önemlidir. Ayrıca çapraz reaksiyonları da değerlendirebilecek düzeyde eğitim almış olmak gerekmektedir. Yetişkinlerde yapılan teknikle yapılan testler sonucunda allerjisi olmayan çocuklarda allerjisinin olduğu veya allerjisi olan çocukta allerjisinin olmadığı sonucuile karşı karşıya kalabiliriz. Bu konuda çocuklar için en iyi eğitimi alan uzmanlar çocuk allerji uzmanlarıdır. Tek başına allerji testleri teşhis koydurmamaktadır. Allerji uzmanları tarafında çocuktaki belirtiler ile allerji test sonuçları arasında değerlendirme yapılarak kesin teşhis konulmalıdır.

Allerji testlerini kandan yaptırılabilir mi?

Kandan allerji testleri çok doğru sonuç vermeyebilir. Ayrıca kandan yapılan testler çok pahalıdır. Bu sebepten en doğru sonucu ciltten yapılan allerji testleri verdiği için kan yerine ciltten yapılan allerji testleri tercih edlmektedir. Sadece ciltte problemi olan veya cilt testlerini etkileyen ilaç kullanan çocuklarda bu testi kandan yapmaya tercih etmekteyiz.

Allerji testleri kaç yaşında yapılır?

Allerji testleri yeni doğan döneminden itibaren yapılabilmekle birlikte polen allerjisi için alerji testi genellikle 2 yaşından sonra tercih edilmektedir. Bunun sebebi alerji gelişebilmesi için en az iki polen mevsimi ile karşı karşıya kalmak gerektiği içindir.

Allerjik nezle teşhisi neden önemlidir?

Allerjik nezle sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olabilir. Okul performansını çok etkiler. Allerjik nezleli her beş çocuktan birisi ilerde astıma ilerleyebilir. Bu sebepten teşhis önemlidir.

Allerjik nezle yorgunluk yapar ve okul başarısını etkiler

Allerjik nezleli çocukların genellikle burunları tıkalı olduğu için uyku kaliteleri de bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hisseder. Bu da okul başarısını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Allerjik nezlenin tedavisi var mı?
Doğru teşhis konulduktan sonra bazı ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi başarısı %100’eyakındır.

Allerjik nezle tedavisinde aşı tedavisi etkili midir?
Aşı tedavisi dediğimiz immunoterapi tedavisinin başarısı çok yüksektir. Bu tedavi ile ilaçkullanım ihtiyacı azalacak, astım hastalığına ilerlemesi engellenecektir. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı damla şeklinde metotlar vardır.Her iki yöntem de hastalığın ciddiyeti, alerjen tipine göre seçilirse başarılısonuçlar sağlamaktadır.

Bahar ayalarında polenlerden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Allerjik nezle,astım gibi polenlerin neden olduğu bir alerjik hastalığı olan çocuklar bazıönlemler almalıdır. Örneğin evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takılarak polenlere temas önlenmelidir. Ağız yerine burundan nefes alıp verilerek burnun filtre görevi yerine getirilmelidir. Polenlerin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla dolaşılmamalıdır. Dışarıda kalındığı sürece her fırsatta yüzler ve burunlar suyla yıkanarak polenlerden temizlenilmelidir. Dışarıda vakit geçirilmişse eve gelince kıyafetler değiştirilip duş alınmalıdır. Polenler kıyafetlerimize de yapışmaktadır.


Bahar aylarında sık öksürük, nefes sıkışması, hırıltı, egzersiz sonrası öksürük gibi belirtiler oluyorsa astımdan şüphelenmek gerekir

Astım belirtileri nelerdir?
Astım belirtileri ise sık öksürük, gece uykudan kaldıran öksürük, düzelmeyen hırıltı,nefes sıkışması, egzersiz sonrası öksürük, hırıltı, nefes sıkışması görülmesi,gribin düzelmemesi, sık sık hastalanmadır. Bahar aylarında bu belirtiler artıyorsa polenlere bağlı astım olma olasalığı yüksektir. Bu sebepten bahar ayıpolen allerjisine bağlı allerjik hastalıkların ortaya çıkmasını ve teşhis koyulmasını sağlamaktadır.

Astımın başka isimleri var mı?
Allerjik bronşit, spastik bronşit astım hastalığı için kullanılan diğer terimlerdir. Hekimler aileler paniklemesin diye astım yerine diğer isimleri kullanmaktadırlar.

Astım ve diğer allerjik hastalıklar genetiktir.
Ailed anne veya babada allerjik hastalıklardan herhangi birisi varsa çocukta görülme olsalığı %30 ile %50 arasındadır. Ailede 2 kişide varsa bu oran %80’lereçıkmaktadır. Akrabalarda alerji görülmesi de risk oluşturmaktadır. Çünkü allerjik astalıklar genetik olarak geçmektedir.

Astım ve Allerjik nezle birlikte görülür mü?
Çocuklarda%60-70 oranında astım ve allerjik nezle birlikte görülmektedir. Bu sebepten allerjik nezle varsa astım yönünden, astım varsa allerjik nezle yönünden mutlaka değerlendirilmelidir.

Astım teşhisi nasıl konulur?
Astım teşhisinde de allerji testleri çok önemlidir. Astım teşhisinde ayrıca solunum fonksiyon testleri, astım kontrol testi, kan testleri gibi testler de kullanılmaktadır. Astım hastalığının teşhisinin doğru konulması çok önemlidir. Aksi taktirde her öksüren çocuğa astım dersek boşu boşuna astım ilaçları uzun sure kulanılmış olur. Aynı şekilde astımlı bir çocuğun teşhisi konulmazsa akciğerlerde hasarların gelişmesine neden olabiliriz. Doğru teşhis çok önemlidir. Astım belirtileri olan bir çocuk mutlaka çocuk allerji uzmanlarınca teşhis konulmalıdır.


Astım ilaçları nasıl kullanılmalıdır?
Astım teşhisi konulduktan sonra verilen ilaçların da doğru teknikle kullanılması gerekmektedir. Aksi taktirde ilaçların faydası olmayacaktır. Sprey şeklinde olan ilaçlar ağza sıkılırsa faydası olmayıp ağız içinde aftlara neden olarak zarar da verebilir. Aynı zamanda ağızdan emilerek zararlı olabilir. Sprey ilaçların akciğerlere ulaşması gerekmektedir. Bu sebeple hazne denilen aracı tüp ve maskelerle verilmelidir.

Astım tedavisinde aşı tedavisi etkili midir?
Etlidir. Aşının hangi hastalara yapılacağı doğru seçilirse ve doğru karşım yapılırsa aşı tedavisi sonuçları yüz güldürücü olmaktadır. Dil altından uygulanan damla aşılar olduğu gibi cilt altından uygulanan enjeksiyon aşılar vardır. Hangi metodun uygulanacağı hastaya göre değişmektedir. Aşı tedavisi başlanırsa en az3 yıl tedavi sürdürülmelidir.

Yeni doğan döneminde alerjik hastalıklardan korunmak için neler yapılmalıdır?
Yenidoğan bebeklerin polen mevsiminde polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıya çıkarılmaması özellikle ailesinde alerjik hastalık olanlarda önemlidir. Anne sütü ile beslenme alerjik hastalıkların gelişmesini engellediği için ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi önemlidir. İlk 2 yaşta antibiyotik kullanmaktan kaçınılması önemlidir. Gereksiz antibiyotik kullanımı alerjik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

En sık yapılan yanlışlar nelerdir?
· Çocuklarda öksürük uzun sürünce hemen astım teşhisi konulmakta ve çiğneme tablet, kortizonlu sprey ve nefes açıcı sprey veya buharları verilmesi yanlıştır. Öncelikle doğru teşhis konulmalıdır. Daha sonra en az ilaçla çocuğa zarar vermeden tedavi edilmelidir.
· Tek başına allerji testleri tanı koydurmadığı gibi eğitim almamış hekimlerce yapılan testlerle teşhisi konulmaya çalışılması da çok yanlıştır. Allerji testleri doğru teknikle yapılmalı, allerji uzmanlarınca yorumlanmalı ve doğru teşhisi konulmalıdır.
· Evde soğuk buhar makinaları kullanılmamalı aksi taktirde nefes sıkışması daha da artacaktır. Kalorifer petekleri üstünde ıslak bezler konulması, soba üstünde kaynar su konulması ve evde çamaşır kurutulması evin nem oranını artırmakta ve ev tozu akarı allerjisi ve küf allerjisi riskini daha da artırmaktadır.

Önemli notlar
· Bahar ayında astım, allerjik nezle ve göz allerjisi belirtileri oluyorsa incelenmelidir.
· Allerji testleri çocuk allerji uzmanlarınca yapılmalıdır.
· Astım ilaçları ağza sıkılmamalı hazne yardımı ile kullanılmalıdır
· Polen mevsiminde polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamaya gayret gösterilmeli, ağız yerine burundan nefes alıp verilmelidir.
· Polen mevsiminde polen allerjisi olanlar veya ailesinde allerjik hastalığı yoğun olanlar otomobillerinin polen filtresin değiştirmeli,hepa filtreli klimalar kullanılması uygundur.
· Gözlerin polenlerden korunması için bahar aylarında güneş gözlüğü veya normal gözlük kullanılmalıdır. Akşamları eve gelince mutlaka kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır. Evden işe gidilince yüz yıkanıp ağız ve burun su le gargara edilerek polenler uzaklaştırılmalıdır.
· Bol su ve meyva suyu içmek çocukların daha zinde olmasını sağlayacaktır.
Bahar ayında çocuklarınızda alerjik hastalıkların belirtileri görülüyorsa mutlaka bir çocuk alerji uzmanına başvurun. Erken teşhis çok önemlidir. Bahar ayının verdiği ipuçlarını değerlendirmek gerekir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Alerjileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet AKÇAY Fotoğraf
Prof.Dr.Ahmet AKÇAY
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'ın Makaleleri
► Çocuklarda Besin Alerjileri Prof.Dr.Ahmet AKÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bahar Alerjileri' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top