2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliğin Kâbusu Vajinismus
MAKALE #10542 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Mart 2013 | 6,536 Okuyucu
Her 10 kadından birinde cinsel ilişkiye girememe korkusu var… Kadınlarda yoğun olarak görülen bu durumun nedeni ise ebeveynlerin cinselliğe karşı olumsuz yaklaşımlarıdır. Cinselliği ayıp, yasak, günah sayan bir yaklaşıma sahip olan ebeveynler tarafından cinsel duyguları engellenen kız çocukları, ileride evlendiklerinde cinsel birleşmeden kaçınır bir hale gelebiliyorlar.

Vajinismus bir erteleme ve kaçınma durumudur. Vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus, kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir cinsel işlev bozukluğudur.


İNANÇLAR, BİLGİLER, HİSLER…


Kız çocuklarına, “Bacaklarını kapat!”, “Eteğini ört!”, “Erkeklerden uzak dur, sana çok kötü şeyler yaparlar!” veya “Bisiklete binme kızlık zarın yırtılır!” gibi sıfatlarla yaklaşıldığında, ileride cinsellikten korkma ve ilişkiye girdiklerinde çok kötü bir şey olacağı beklentileri ortaya çıkabiliyor. Çünkü kız çocuklarına cinsel konularda olumsuz bir sıfatla yaklaşıldığında, onun kafasındaki olumsuz benlik imajı pekişmiş olacaktır.


Vajinismus ta istenilen sonuçlara ulaşmanın yolu düşüncelerin ve beklentilerin kontrol altına alınmasından geçer. İnançlar, mevcut cinsel bilgiler ve hisler cinsel hayatta yapılan seçimleri etkiler ve bu seçimler sonucunda kişiler kendilerine güven kazanır ya da kaybederler.


TEDAVİSİ CİNSEL TERAPİ…


Vajinismusun her zaman yüzde 100 tedavi edilebilir bir durumdur ve kader değildir. Vajinismus özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli, içgörü yönelimli ve eğitime dayalı yoğunlaştırılmış holistik psikoterapi ve evlilik terapisi tekniklerinin yer aldığı cinsel terapinin süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 10-12 seansa kadar değişebilir.


Vajinismusun yanlış anlaşılması utanç ve güvensizliği beraberinde getiriyor. Vajinismus kadında “bundan etkilenen tek kişi benim”, “doktorum bile beni anlamıyor”, “ben garip… deforme… bozuk… ümitsiz… biriyim” düşüncelerini doğurabilir. Eşiyle tam bir cinsellik yaşayamama, tampon gibi basit bir aleti bile yerleştirememe, vajina yoldan ilaç uygulayamama, jinekolojik muayene olamama veya doğal yoldan çocuk sahibi olamama sebebiyle kadında “vücudum bana ihanet ediyor” düşüncesi yerleşebilir. Bu durumdan muzdarip bazı kadınlar “partnerimi yeteri kadar sevmediğimden bunlar başıma geliyor” diye bazıları ise “kızlık zarım açılmadığı için bunlar başıma geliyor” diye düşünebilirler.


Vajinismus cinsel terapisi için önemli noktalar


1- Terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir. Çiftin terapi sürecine birlikte katılmaları daha iyi sonuçlar verecektir.


2- Vajinismus tedavisi doğru bilgi ve teknik gerektiren bir süreç olduğu için yapılacak plan nitelikli bir cinsel terapist tarafından takip edilmelidir.


3- Terapi planına uyulduğu takdirde, umulduğundan daha hızlı ve kesin bir iyileşme elde edilecektir. Ancak, kadının bu tedavi planına sadık olması ve sabırla uygulaması gerekmektedir.


Vajinismus tedavisi için izlenmesi gereken adımlar


1-Aşk kaslarıyla (pelvik taban kasları) iletişim sağlamak


Aşk kaslarının istemsiz kasılması sonucu vajinismus oluşmaktadır. Bu tür vajinal kasılmalar özellikle penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşmeye (penetrasyon) yakın olunduğu zaman belirginleşmektedir. Çoğu kadın, bu kasların nasıl çalıştığı ve kontrol edileceği konusunda pek bilgiye sahip değildir. İlk adım aşk kaslarını kontrol etmeyi öğrenmek için onlarla bağlantı kurmaktır. Böylece kişi kendi eylemlerini kontrol edebilecektir. Diğer bir değişle, vajinismusun üstesinden geleme aşamasındaki ilk adım aşk kasların kasılmasını ve rahatlamasını sağlayarak bunun nasıl yapıldığını öğrenmek olacaktır.


2-Aşk kaslarını kasıp, gevşetmek veya gerip serbest bırakmak


Gerginlik genel olarak kaslarda, özellikle de aşk kasları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Herkeste olduğu gibi sinir sistemi acıya karşı savaşmak ya da kaçmak zorundadır ve vücut bunu kaslarını gererek yapmaktadır. Bu otomatik bir mekanizmadır. Vajinismuslu kadınların tek farkı, korunma içgüdülerini kontrol edememeleridir. Nasıl ki aşk kaslarının gerilmesi için komut veriliyorsa, gevşemesi içinde komut verilmesi gerekir. Bu kontrolü ele alabilmek için vücudun kas gruplarına (omuzlar, bacaklar, kollar, karın, vb.) odaklanmak gerekir. Odaklandıktan sonra kadın karnını içeri doğru çekerek kontrollü nefes almayı ya da omuzlarınızı kaldırıp indirmeyi yani kontrol etmeyi öğrenebilir. Bu zaman alacaktır fakat bilinçli olarak vücudu dinlemek önemlidir. Bu gevşeme egzersizleri, gerginliği ortadan kaldırmak, konsantre olmak ve fiziksel ağrıyı ortan kaldırmak için yararlıdır. Vücudun rahatlamasını öğrenmek aynı zamanda aşk kaslarını gevşetmeyi ve vajinal gerginliği önlemede etkili olacaktır.


3-Cinsellik algısını değiştirmek


Vajinismusta ağrı seks ile geldiği için, seksin kadın üzerindeki etkisi olumsuzdur ve cinselliğe bakışını tamamen değiştirebilir.Vajinismusu aşmak için cinsellik algısını değiştirmek, çiftlerin seksten ve birbirlerinden zevk almalarını sağlamak gerekir. Bu da, ilk olarak bedeni hemen ardından da cinselliği öğrenmekle mümkündür. Böylece zihin bedene bildirecek, beden de uygulamaya geçecek, kişi de bundan zevk alacaktır. Kısacası cinsel haz; duygu, zihin ve beden üçlüsünün birleşimiyle oluşmaktadır. Ağrının cinsel birleşme üzerinde kapalı bir etkisi vardır. Bu etki kişinin cinsel isteğini azaltır. Bu durumdan yani vajinismustan kurtulmanın yolu kontrolü ele alarak seksin olumlu tüm yanlarını düşünüp öğrenmeye çalışmak olacaktır.


4-Ağrı yerine hazza odaklanmak


Acı, cinsel aktivitelerle ilişkilendirildiği takdirde, beyin ağrıyı ve zamanını hafızaya yüklediği için bir sonraki denemede daha şiddetlisi olacaktır. Kadın, tekrar tekrar gerçekleşen ağrıyı cinselliğe bağlamaya devam etmesi belleği güçlendirecek ve vajinismus oluşumuna ortam sağlayacaktır. Acı dolu anlar beyinde daha güçlü hale geldiği zaman da cinsellik stres verecek, aşk kasları istemsiz gerilecek ve en sonunda da acısız bir cinsel birliktelik yaşamak imkânsız bir hal alacaktır. Cinsel terapi süreci ve cinsel terapistin vereceği egzersizler sayesinde korku açığa çıkıp hafızanızdan silinecektir.


5-Aşk oyunları oynamak


Vajinismuslu kadın ruhunu ve vücudunu cinsel birleşmeye hazırlamalıdır. Bunun için aşk oyunlarını (parmak egzersizleri, dilatörler, sevişme, mastürbasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri, vb.) aşamalı olarak kullanmalıdır. Özellikle dilatörler en küçükten başlanarak normal bir penis boyutuna kadar kademeli olarak kullanıldıktan sonra cinsel birleşmeye geçilmesi mümkündür. Bu aşamada artık cinsel birleşme korkusunun üstesinden gelinmiş, vajinal kasları kontrol etme sağlanmış ve geriye sadece cinsel birliktelikten zevk alma kalmıştır. Bu adımlar sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra, vajinismuslu bir kadın partneriyle sağlıklı bir cinsel ilişki kurabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliğin Kâbusu Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Annelerin Kabusu; Gece Terörü Psk.Gizem HÜNERLİ
► Evliliğin Ömrü Psk.Şahika AKKUŞ SERT
► Evliliğin Üç Sigortası Psk.Şanver YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evliliğin Kâbusu Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top