2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fibrocell: Yeni Yöntem 'kök Hücre' Tedavisi
MAKALE #10543 © Yazan Dr.Bircan KARABAĞIR | Yayın Mart 2013 | 17,563 Okuyucu
FİBROCELL

Fibrocell hastanın kendi hücrelerinden üretilen doğal bir tedavi yöntemidir. Yaşla birlikte ortaya çıkan yüz kırışıklıkları, kadın erkek tüm insanların sıkıntısıdır. Yıpranan dokuda canlılığını kaybeden hücrelerle birlikte kollajen ve elastin üretimi azalır. Bu bölgeye nakledilen fibroblast hücreleri dokunun eski canlılığını kazanmasını sağlar.

Kişinin kendi hücrelerinin nakliyle gerçekleşen işlemde hiçbir ters etki gözlenmez.Dermatoloji ve rekonstrüktif tıpta başarıyla ve güvenle uygulanır. Kırışıklık tedavisi yanı sıra yanık ve yara tedavilerinde de kullanılabilir.

Fibrocell’in Uygulaması:



-Kulak arkasından ya da kol içinden doku biyopsisi alınır. Bu işlem acısızdır çünkü uygulanan alan önceden lokal olarak uyuşturulur.
-Biyopsi aseptik koşullarla laboratuara gönderilir ve üretime alınır.
-Üretim sonrası Fibrocell enjeksiyonla istenen bölgeye uygulanır. Fibrocell FDA tarafından onaylanmış biryöntem ile üretilmektedir. Uygulayıcı hekimlerden detaylı bilgi alınabilir.

FİBROCELL SORULAR

1. Sağlıkl ıyaşam, sağlık, güzellik, en popüler konular. ‘Well being’, güzelleşmek yönünde yeni teknolojiler gün geçtikçe artıyor. Fibrocell otolog fibroblast tedavisi de bunlardan biri. Şu günlerde çok konuşuluyor. Fibrocell nedir? Kök hücre tedavisi midir?

Günümüzde,zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir bütün olarak, sağlıklı, genç ve güzel olmak herkesin arzusu. Bu amaçla birçok yöntem kullanılmakta ve yeni bilimsel yenibilimsel teknikler ile etkin, güvenilir ve sağlıklı şekilde yılların istenmeyen etkisinden kurtulmak mümkün.

Son zamanlarda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkemizde otolog fibroblast enjeksiyon yöntemi tercih edilmektedir. Bu hücreler kollojen sentezleyerek derinin yeniden yapılandırmasını sağlamaktadır.

2. Kök Hücre tedavisi midir?



Fibroblastlar,bir nevi kök hücredir. Fibroblastlar, erişkin kök hücrelerdir.
Vucüttaki bütün hücreler başlangıçta fibroblasttır. Daha sonradan işlevine göre,farklılaşıp, beyin hücresi, kalp hücresi vs oluyor.
Somatik bir hücre olduğu için bu uygulama bir nevi kök hücre uygulaması.
Ek bilgi:
Ülkemizde kök hücre algısı farklı.
Bugün kök hücrelerdeki en büyük tartışma, tümör oluşturma potansiyelleri, Fibroblastlar erişkin kök hücre olduklarından tümörle potansiyelleri yoktur.
Ayrıca labaratuara gönderilen mataryelin mutojen hücre araştırması yapılıyor.

3. Fibroblast nedir?

Fibroblastlar, Bağ dokusunun ana hücreleridir. Yassı uzun ya da ovalimsidirler.Gövde kısımlarından sitoplazmik uzantılar çıkar, çekirdekleri oval olan hücrelerdir.Bağ dokunun ana maddesi olan ve yaraların iyileşmesinde işlevi olan kollojen proteininin yapımından sorumlu hücrelerdendirler.

4.Bu uygulamayı yaptıranların cildi pırıl pırıl,aydınlık oluyor? Neden?



Fibrocell uygulaması ile cildin ışık yanması değişir.Yaşlanan cilt hem kollojen hem de sıvı ve hücre kaybediyor.Hücre kaybına bağlı olaraksıvı tutma kapasitesi de düşer.Kaybolan sıvı ile ciltte aydınlık olan görüntügider ve çökme görülür. Örnek bebek cildinde, su tutma kapasitesi yüksektir,Otolog fibroblast tedavisi ile kollojen sentezleyerek derinin yeniden yapılanmasını sağlamaktadır, bu da cildin pırıl pırıl olmasını sağlar.

5. Nerelerde kullanmaktadır?



Bu yöntemle yüzdeki kırışıklıklar ve çatlaklar gibi derin olukların tedavisi, dudakların biçimlendirilmesi, akneizlerinin,hatta uzun süreli deri yaralarının ve izlerinin tedavisi için kişinin kendine ait (otolog) canlı alt deri hücreleri (fibroblast) dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır.


Kırışıklık düzeltmede en çok uygulanan bölgeler glabellar bölge, göz kenarı kaz ayağı bölgesi, burun dudak hattı, dudak kenarıdır.


Ayrıca kellik tedavisinde de kullanımı yer almaktadır. Kıl folikülünü çevreleyen hücreler ayıklanarak alınan hücreler, labaratuar ortamında çoğaltılarak kellik sorununa alternatif çözüm olarak yer alıyor. Saçsız bölgeye uygulanarak anajen fazdan erişkin faza ulaşması sağlanıyor.


Doğum çatlaklarının giderilmesinde abrazyon yöntemi ile uygulanıyor, yüksek başarı elde edilmiş.

6. Kimlere yapılabilir?



Uygulama herkese rahatlıkla yapılabilir. Özellikle 30-55 yaşları arasında cildin reaksiyonlara tepki verme hızı yüksek olduğundan, yüz güldürücü sonuçlar vermektir.

Otolog yöntemler, Genetik cilt problemi olan hastalarda tedavi edici olarak da kullanılmaktadır.


7. Diyabet gibi, bağışıklık sistemi hastalarında kullanılabilir mi?



Rahatlıkla kullanılabilir, diyabetik yaraların iyileşmesinde tedavi edici etkisi bilinmektedir.

8. Biyopsi nasıl alınıyor?



Kulak arkası ya da kol içi gibi güneş görmeyen ve kanlanması zengin olan bölgeden 3 mm Çapında deriden bir parça alınıyor.Uygun şartlarda laboratuvara gönderilip, hücre üretimi yapılıyor.

9. Neden kan alınıyor? Zararı var mıdır?



Kan alımıyla elde edilen serum, hücre kültürünün üretilmesinde kullanılmaktadır. Hücre
Kültürünün kendi kanı ile yapılmasının, serumdan hücre içine geçen growth faktörlerin de uygulamaya olumlu katkısı olacaktır.

Temel olarak kan vermek zaten faydalıdır. Kan, tek kaynağı insan olan, şu ana kadar

labaratuar ortamında üretilmesi mümkün olamamış, çok değerli bir maddedir. Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir.
Kişiden alınan kan miktarı da hastayı olumsuz etkileyecek oranda değildir.



10. Diğer yöntemlerden farkı nedir?


Her yöntemin kendine has özelliği mevcuttur. Kişinin beklentisi ve sağlık durumuna göre
seçim yapılmaktadır.
Alışagelmiş dolgu maddelerinin en önemli farklı, uzun etkili bir yöntemdir.
Dolgu maddelerinin aksine, kişinin kendi hücrelerinden elde edilen bir yöntem olarak,
kişinin doğal güzelliğini ortaya çıkartmaya yardımcı olur, cildini yeniler.

Otolog, yani kişinin kendi hücreleriyle yapılan bir uygulama olduğu için istenmeyen yan etkiler açısındanda oldukça güvenlidir.



11. PRP ile farkı nedir?


PRP indirek kök hücre tedavisidir.PRP de kök hücreyi active edecek maddeler indirek olarak cilde verilir.Fibrocell’de direk olarak verilir. Fibroblasttan daha geç active olur. Bu da etkinin başlama süresinde farklılık yaratabilir. Dolgu maddesinin yarılanma süresi ile PRP’nin yarılanma süresi uyumsuz olduğundan birlikte kullanılamaz.PRP de hastanın kendi kanı, aynı ortamda, kullanıldığı için yaşa bağlı olarak, hastanın imkânı kadar kandan etki elde edilebilir. Örneğin, hastanın trombosit sayısı düşük ise, etkisi o kadar düşük olabilir. Fibrocell’de labaratuar ortamında fibroblast sayısı artırıldığından, zenginleştirilmiş hücre kalitesi elde ediliyor, konsantrasyonu arttırılmış oluyor. Bu nedenle yaş ilerledikçe fibroblast tedavisi daha uygun.


12. Uygulama ardından dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?


Sigaranın olumsuz etkisinden muhakkak altını çizerek bahsetmek lazım. Uygulama sonrası sauna, solarium,güneş zararlı ve yasak!!

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fibrocell: Yeni Yöntem 'kök Hücre' Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Bircan KARABAĞIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Bircan KARABAĞIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bircan KARABAĞIR Fotoğraf
Dr.Bircan KARABAĞIR
Antalya
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Bircan KARABAĞIR'ın Yazıları
► YENİİktidarsizlikta Kök Hücre Tedavisi Op.Dr.Levent TÜRK
► Kök Hücre ile Cilt Gençleştirme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Kısırlık Kök Hücre ile Tarihe Karışacak Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fibrocell: Yeni Yöntem 'kök Hücre' Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Şubat 2013
► Yüze Dolgu Uygulamaları Şubat 2013
◊ Ultherapy Şubat 2013
◊ Rönesans Tekniği Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top