2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişiler Arası İletişim Becerilerinde Atılganlık
MAKALE #10550 © Yazan Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI | Yayın Mart 2013 | 21,552 Okuyucu
Atılganlık Nedir?

Atılganlık, bireyin duygu, düşünce, inanç ve arzularını karşısındaki bireylerin hakkını çiğnemeden ifade edebilmesidir.Birey düşüncelerini, isteklerini karşısındakine olduğu gibi ifade eder. Saldırganlık ise, bireyin kendi düşünce ve davranışlarını dıştaki direnmelere karşı, zorla karşısındakine benimsetme çabasıdır. Saldırgan davranış, genelde cezalandırıcı, düşmancıl, suçlayıcı ve aşırı talepkârdır. Atılganlıkta bir düşünceyi karşı tarafa zorla diretme yoktur.


Atılganlık, ilişkilerde eşitliği sağlamaya yarayan bir araç olarak kabul edilebilir. İnsan ilişkilerinde eşitliği gözetmek, ilgili insanları zayıf olan tarafı kişisel güçle donatarak güç dengesini sağlamak ve herkesin kazanmasını mümkün kılmaktır. Bireyin kendi arzusu doğrultusunda hareket etmesi, ilişkilerinde, işinde, yaşam biçiminde karar verebilmesi, kendi düşüncesine güvenmesi, hedefler belirleyerek onlara ulaşmayı arzulaması ve sosyal etkinliklere katılması anlamına gelir. Bireyin kaygı duymaksızın kendisini savunmasını, hayır diyebilmesini ve bir fikri savunabilmesini de kapsamaktadır.


Atılganlıkta bireyin kendi haklarına sahip çıkması da vardır. Bunun için her birey önce kendi haklarının farkında olmalı, başkalarının haklarına ise saygı göstermeyi bilmelidir.


Atılgan Bireylerin Özellikleri:


*Konuşurken karşısındakiyle göz göze gelmekten kaçınmaz.

*Kendinden emin ve dik durur.
*Konuştuğu kişiden fazla uzakta durmaz.
*Yüz ifadesine dikkat eder.
*Ses tonuna dikkat eder ne çok kısık ne çok bağırarak konuşur.
*Konuşması akıcıdır.

Atılganlık Biçimleri

Temel Atılganlık:

Atılganlığın bu biçimi, duygu, düşünce ve arzuların "Ben ....... istiyorum." ya da "Ben ........ hissediyorum." gibi cümleler kurarak basit ve net bir şekilde ifade edilmesidir.



Empatik Atılganlık
(Kendini bir başkasının yerine koyabilme, dünyaya onun gözüyle bakabilme):


Atılganlığın bu biçimi, etkileşimde olunan bireye karşı duyarlı olmaktır. Genellikle iki aşaması vardır:

1.Bireyin karşısındaki kişinin içinde bulunduğu durumu ve duygularını anlaması;
1.Bireyin kendi hakkını da kollayacak bir biçimde, bu anlayışını dile getirmesidir.
Örneğin:
"Gerçekten çok yoğun olduğunu biliyorum. Ama ilişkimizin senin için de önemli olduğunu hissetmek istiyorum. Bu nedenle, senden bana, yalnızca ikimizin beraber olabileceği bir zamanı ayırmanı istiyorum."

Daha Önceki Atılgan Davranışları Basamak Olarak Kullanma:


Bireyin karşısındaki kişinin, bireyin kendi temel atılganlık davranışlarına tepki vermediği ve haklarını çiğnemeye devam ettiği zaman uygulanır. Atılgan davranışın dozu artırılır ve hatta biraz resmileşmek gerekir. Duygu, düşünce ve istekler birkaç kez, basit ve net bir biçimde dile getirdikten sonra, son söz söylenir.

Örneğin: "Eğer elbisemi yarın saat 19:00'a kadar dikmezseniz, kendime daha iyi bir terzi arayacağım." gibi.

'Ben-Dili'ni Kullanarak Atılgan Davranma


Bireyin söze 'ben' diye başlayarak duygularını, düşüncelerini ve isteklerinin kendisine ait olduğunu vurgulamasıdır. Kurulan cümleler genellikle dört bölümden oluşur:

1. Karşı tarafın belli bir davranışına işaret etmek.

2. O davranışın bireyin kendi üzerinizde yarattığı etkiyi, neler hissettirdiğini belirtmek.

3. O davranışı nasıl yorumladığını söylemek.

4. Nasıl bir davranışı tercih edeceğini aktarmak.
Örneğin: "...... yaptığında ....... (hissediyorum) çünkü bu davranışını (şöyle) yorumluyorum. Oysa (şu şekilde) davransan (şöyle) etkilenirdim" gibi.
Böylece, cümlenin gerçekten "ben hissediyorum", "ben istiyorum" kısmı vurgulanmış olur.

Atılgan Olamamanın Yarattığı Etkiler Nelerdir?


İnsanın içinde yaşadığı toplumla kurduğu ilişki ve iletişim türü, onun çevresiyle olan uyumunu etkilemektedir. Çevresiyle iletişim kurarken, kendi duygu ve düşüncelerini diğerlerine atılgan davranış kapsamında iletebilen birey, yaşadığı çatışmaları ve iletişim sorunlarını en aza indirgeyerek daha az uyum sorunu yaşayacak ve bu da onun ruhsal sorun yaşama düzeyini doğrudan etkileyecektir.


Atılgan olmamak, kendi haklarını koruyamamak, kendini yeterince ifade edememektir. Konuşma esnasında duygu ve düşüncelerini istediği gibi dile getirememek, dolaylı bir yoldan ifade etmeye çalışma halidir. Bir bireyin atılgan olamamasına sebep verecek bir çok durum olabilir. : Çocukluğunda istediklerini dile getirdiği zaman aldığı cezalar bunun en temel sebeplerinden bir tanesidir. Sakin ve uslu duran çocukların, öğretmenler tarafından da ödüllendirilmesi hali, atılgan olamamayı pekiştirmektedir.


Ergenlik dönemi, bireyler açısından bakıldığında en hassas dönem olarak kabul edilmektedir.Bu dönemde bireye kazanırılacak atılganlık becerisi onun anksiyete yaşamadan yaşıtlarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabilmesini sağlayacaktır. Ergenlerin ruhsal sorunlarının ve kendilerini atılgan biçimde ifade etmelerini engelleyen nedenlerin belirlenmesi, ruhsal sorun yaşama düzeyi ve atılgan davranış arasındaki ilişkinin bireysel, ailevi ve toplumsal değişkenler çerçevesinde ele alınıp incelenmesi, ergenin içinde bulunduğu gelişim dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesine olumlu katkıda bulunabilir.


Atılgan olamamak, genel ya da belli bir duruma özgü olabilir. Atılgan davranamamak birey için, içinde bulunduğu her durumda bir sorun olabilir. Yani, hem olumlu, hem olumsuz duygularınızı dile getirmede, hem de haklarını kollamakta güçlüğü olabilir. Ayrıca bu sorunu, her tür insanla bereberlikte de söz konusu olabilir: arkadaşlarla, ebeveynlerle, otorite figürleri ile (hocalar, idareciler, v.b.) ya da dükkandaki satıcılar gibi. Bu, "genel" bir atılganlık sorunu olarak nitelendirilir.


Atılgan Olabilmek İçin Neler Yapılabilir?


Atılgan davranabilmenin aşamaları vardır :


1. Bireyin kendisini ifade edebileceği sözcükleri öğrenmesi (Atılganlık biçimleri) ve öğrenilen sözcüklerin nasıl dile getirileceğini bilmesi.


2.Bireyin kendisine yardımcı olacak bir değer ve inanç sistemi geliştirmesi gerekmektedir. Bu durum bireyin kendisine hata yapma, 'hayır' diyebilme, yardım isteme hakkını tanımasını ifade eder. Kendi kendisine:


*Ben hem olumlu, hem de olumsuz duygular yaşayabilirim.

*Ben bu duygularımı karşımdaki insana, onun saygınlığını zedelemeden de ifade edebilirim.
*Eğer bana söylenen bir şeyi yapmak istemiyorsam, 'hayır' diyebilirim.
*Eğer uygunsuz muamele gördüysem, buna kızmaya hakkım vardır.
*Tercihlerimi ve isteklerimi söylemeye hakkım vardır.
*Eğer istersem, atılgan davranmama, kendimi ifade etmeme engel olan düşüncelerimi değiştirebilirim.

gibi cümleler söylemesi ikinci aşamanın gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca 'atılganlık' ya da 'iletişim becerilerinin' ele alındığı ve profesyonel psikoterapistlerin yönettiği "grup terapileri"ne katılmak kişiye fayda sağlayacaktır.


Atılganlık kişiye neler kazandırır?


*İletişim becerilerini geliştirir

*Kendine güveni artırır
*Kişisel memnuniyet kazandırır
*Başkalarının size saygı duymasını sağlar
*Karar verme becerinizi geliştirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişiler Arası İletişim Becerilerinde Atılganlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nevin BAKIRCI Fotoğraf
Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın Makaleleri
► Eşler Arası İletişim Psk.Namık ACAR
► Eşler Arası İletişim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Evlilikte Çiftler Arası İletişim Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kişiler Arası İletişim Becerilerinde Atılganlık' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asosyallik ve Antisosyallik Nedir? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
► Çocuk ve Disiplin Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:16
Top