2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Kapağı Estetiği ( Blefaroplasti) Ameliyatı ve Güzel Bakışlar
MAKALE #10562 © Yazan Op.Dr.Deniz KÖK | Yayın Mart 2013 | 5,566 Okuyucu
Göz kapağı ( blefaroplasti) ameliyatı nedir?

Göz kapağı ( blefaroplasti) ameliyatı,gerek doğumsal gerek sonradan meydana gelen; fonksiyonel ve/veya kozmetik deformiteleri gidermek amacıyla uygulanan ameliyatlardır.

Göz kapağı ( blefaroplasti) ameliyatı kaç yaşında yapılabilir?

Doğumsal olarak meydana gelen ve erken yaşlarda fark edilen deformitelerin onarımı, mümkün olan en kısa zamanda, görme ile ilgili kalıcı hasar meydana gelmeden önce yapılmalıdır.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı ise ihtiyaç duyulan herhangi bir yaşta ergenikten itibaren yapılabilir.

Göz kapağında zaman içerisinde meydana gelen deformiteler nedir?

Göz kapakları her gün binlerce kez istemli yada istemsiz şekilde kapanır açılırlar. Bizim için çok basit olarak algılanan bu hareketler aslında birden çok kasın uyumlu şekilde çalışması neticesinde meydana gelirler. Sürekli tekrarlanan bu hareketler, yerçekiminin birikimsel etkisi, cilt ve cilt altı dokularda yaşlanmayla meydana gelişen kalite azalması, geçirilen hastalıklar ( sık tekrarlayan alerjik rahatsızlıklar vb.) göz kapakları ve göz etrafı dokularda deformasyona neden olurlar.

Göz kapakları tek bir doku tipinden oluşmaz. Deri, kas, ayırıcı bağ dokusu, yağ dokusu gibi pek çok doku kompozit bir şekilde bir bütünü yani göz kapağını olıuşturur. Yaşlanma sürecinde bu yapılardan biri veya daha fazlası etkilenmiş olabilir. Bu nedenle ,göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı öncesi,deformitenin , yukarıda sayılan dokuların hangisinden kaynaklandığının ortaya konması çok önemlidir.
Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatına ihtiyaç duyulan hastalarda en sık görülen deformiteler,
· zamanla kapak derisinde fazlalıklar yani sarkma meydana gelmesi,
· deri altındaki kas dokusunda aşırı gelişime bağlı kalınlaşma,
· göz kapağı bölmesinde gevşeklik oluşması sonucu derin tabakalarda bulunanyağ dokularının cilt altında dışarıdan görünebilecek şekilde fıtıklaşması neticesinde oluşur.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatınasıl yapılır?

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatılokal yada genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi uygulamasına karar verildiyse, hastaya ek olarak, sedasyon ( sakinleştirici ilaç verilmesi) uygulaması da yapılabilir. Bu sayede tam olarak bilinci kapanmamış olan hasta, herhangi bir kaygı yada ağrı duymadan göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı geçirebilir.

Tipik bir göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatında öncelikli olarak üst göz kapaklarına müdahale edilir. Ameliyat öncesi planlanmış olan hatlardan yapılan kesilerle cilt ve kas fazlası temizlenir, fıtıklaşmış olan yağ dokuları varsa temizlenir yada yeniden şekillendirilir. Sonrasında yapılan cilt kesisi özenli bir şekilde dikilerek kapatılır. Bundan sonraki aşamada alt göz kapaklarına müdahale edilir. Sırasıyla yağ dokuların kas ve cilt fazlalıklarına müdahale edilir ve cilt kapatılır.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı tek başına yapılabildiği gibi; ilgili hekiminizce gerekli görülürse; Botoks®, kaş kaldırma, alın germe, yüz germe gibi işlemlerle kombine edilebilir.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı öncesinde nelere dikkat etmelisiniz?

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı cerrahi bir müdahale olması nedeni ile bir takım riskler taşımaktadır. Ameliyat öncesi dönemde sorumlu plastik cerrahınızla bu riskler konusunda fikir alışverişinde bulunmanız uygun olacaktır.

Her şeyden önce görünümüzde önemli ir değişiklik yapacak olan göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı öncesinde mutlaka; zihinsel ve psikolojik olarak bu sürece hazır olmalısınız. Eğer ameliyatın gerekliliği, yada şartların uygunluğu ile ilgili en ufak bir şüpheniz varsa bunu ilgili hekiminizle koşmalı gerekirse operasyonu bir süreliğine iptal etmelisiniz.

Ameliyat öncesi aşağıdaki konularda hekiminizi bilgilendirmeniz uygun olacaktır
· Genel sağlık durumunuz ( kalp damar hastalıkları,hipertansiyon, diabet,geçirilmiş ilaç alerjisi, kanama ve yara iyileşme problemi vb )
· Yakın dönemde kullandığınız yada halihazırda kullanmakta olduğunuz ilaçlar ( psikiyatri ilaçları, şeker ilaçları, tansiyon ilaçları, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar)
· Kullandığınız ilaç dışı destek ürünleri ( kan sulandırıcılar bitki çayları vb)
Yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatındanönceki 10- 14 günlük süreçte sigara kullanımını kesmeniz uygun olacaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda hekiminizi bilgilendirmelisiniz.
Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların, mahsuru yoksa, ilgili branş doktorunuzun da fikrini almak şartı ile göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatındanen az 8 gün önce kesilmesi uygun olacaktır.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı sonrası ameliyat kesilerinin olduğu bölgelere küçük bantlar yerleştirilecektir. Göz kapakları çok yüksek kalitede ve iz kalmadan iyileşen dokulardır bu nedenle ameliyattan sonraki 3. günde dikişleriniz alınacaktır.
Ameliyat sonrası erken dönemde başınızın kalp seviyesinden yüksekte olduğu pozisyonda yatmanız önemlidir. Bu göz etrafındaki ödemin az olmasını sağlayacaktır. Erken dönemde doktorunuz uygun görürse bölgesel olarak soğuk uygulayabilirsiniz.
Yine yara iyileşme kalitenizi olumuz etkilediği için, göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı sonrasında sigara kullanımını mümkün olduğunca uzun süreli ertelemeniz uygun olacaktır.
Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı sonrası hafif/orta dereceli ağrınız olabilir. Bu ağrı doktorunuzun vereceği ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeydedir.
Farklı sağlık sorunları nedenleri ile kan sulandırıcı ilaçlar kullanmanız gerekiyorsa mutlaka ameliyatınızı gerçekleştirmiş olan hekiminizi bilgilendirmelisiniz.
Hipertnsiyon hastası iseniz, ansiyonunuzun yükselmesi göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı sonrasında, ameliyat bölgesinde kan birikimine, çeşitli yara iyileşme sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle bu ilaçlarınızı düzgün şekilde kullanıp tansiyonunuzun ükselmesinden sakınmalısınız. Eve taburcu olduktan sonra bu konuda bir şüpheni varsa, mutlaka ilgili hekiminizle temas kurmalısınız.

Göz kapağı estetiği ( blefaroplasti) ameliyatı hastaları yatağa ağlayan, iyileşme süresi uzun olan ameliyatlar değildir. Ancak yinede bu tür ameliyatlar sonrası göz etrafınızda yaklaşık 7-10 gün sürebilecek morluklar oluşabilir. Bu ihtimal nedeni yle ameliyat sonrası sosyal ve mesleki akivite planlamanızı mutlaka gözden geçirmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Kapağı Estetiği ( Blefaroplasti) Ameliyatı ve Güzel Bakışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Deniz KÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Deniz KÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz KÖK Fotoğraf
Op.Dr.Deniz KÖK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Deniz KÖK'ün Makaleleri
► Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
► Göz Kapağı Estetiği Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Göz Kapağı Estetiği ( Blefaroplasti) Ameliyatı ve Güzel Bakışlar' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:28
Top