2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven Sahibi Çocuklar
MAKALE #10566 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Mart 2013 | 4,820 Okuyucu
ÖZGÜVEN SAHİBİ ÇOCUKLAR

Çocuğa özgüven kazandırma, çocuğun öğrenme, sevme ve yaratma yeteneğini güçlendirmektedir. Kendine güven, mutlulukla ve hayattaki başarıyla ilgilidir. Bazı düşünürlere göre kendine güven, tamamen aile sevgisi ile birlikte iyi bir eğitimin ortak ürünüdür. Bazılarına göre özgüven, çocuğun kendi kendisiyle gurur duymasıdır. Yüksek özgüvene sahip olmak, çocuğun hem sevgi dolu hem yetenekli olmasına olanak sağlamaktan geçer. Çocuk değerli olduğuna inanmalı, bir şeyler öğrenmeli, kendisiyle ve çevresiyle barışık olmalıdır. Çocuğun sevgiyi ve yeteneğini hissetme derecesi, gelecekteki yaşamında onu her alanda etkileyecektir. Aynı zamanda da çocuğun üretkenliğini, başkalarıyla olan ilişkisini ve başarısını belirlemede önemli bir faktör olmaktadır.

Ebeveynler çocuğun kendine güveninin temelini oluştururlar. Çocuğun sevgi dolu ve yetenekli hissetmesi için aileler ne yapabilir?

Koşulsuz sevgi göstermek : Çocuğunuz bebekliğinden itibaren her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi onu kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. Ev onun için, risk ve tehlikelerle dolu dünyadan döndüğü zaman, sevgi dolu ve emniyetli bir istasyon olsun. Mesajlarınız, “odan kirli olmasına rağmen, notların çok iyi olmamasına rağmen, yaptığın bazı davranışlardan hoşlanmamama rağmen-hala seni seviyorum” olmalıdır. Onu hala sevdiğinizi göstermek ve çocuğunuza yanlışını düzeltmek fırsatı vermek için, onun doğru yaptığı bir işi göstererek işe başlamalısınız. Örneğin odası karmakarışıksa fakat yatağı toplanmışsa;”yatağını toplamış olmana çok sevindim, şimdi senden masanı da toplamanı istiyorum” diyerek kabul ve sevgi mesajı iletmiş olursunuz.

Sinirlenmenizden sorumlu olduğunu bildirmek : 4 yaşındaki çocuğunuz oyuncağını, yatmakta olan kardeşinin beşiğine fırlattı, siz de sinirlendiniz. Bu durumu ona nasıl aktarırsınız? Burada önerilebilecek en basit geribildirim, “ben” mesajı olmalıdır. “sen kötü bir çocuksun” , “sen aptalsın!” yerine “sen böyle davrandığında, ben ……….. hissediyorum” diyerek, çocuğunuzda reddedilme duyguları yerine sorumluluk duygusu ve yaptığı işi tekrardan değerlendirme konusunda ona yardım etmiş olursunuz. “Sen oyuncakları attığında kendimi sinirli hissediyorum. Ona gerçekten zarar verebilirdin” diyebilirsiniz. Burada yapılan davranış, çocuğun kişiliğine bir saldırı değil, doğrudan davranışı değiştirmeye yönelik yapıcı bir geribildirimdir.

Açık İsteklerde Bulunmak : Çocuğunuzun ondan ne istediğinizi bilmesini sağlayın. Bu, alternatif davranışları öğrenmesi için ona bir şans verecektir. Örneğin ; “oyuncakları kardeşinin beşiğine atmamalısın. Bunun yerine o uyandığında ona trenini gösterebilirsin” şeklinde bir açıklama yapabilirsiniz. İstekleri ona açıkça belirtmek, ondan ne istediğinizi anlamasını kolaylaştıracaktır.

Dinlemeyi Öğrenmek : Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıkları dinlemeye değerdir ve böyle yapmak çocukların güvenlerini arttırmaktadır. Birşeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı onunla paylaşın.

Çocuğun duygularını ciddiye almak : Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını reddetmek yerine ciddiye alın ve onları yenmesine ve kendi çözümünü bulmasına izin verin.

Çocuğun varlığını kabul etmek : Annelerin zaman zaman söylenmelerinin hatta jestlerle bile olsa “keşke çocuk doğurmasaydım, artık bu yükü kaldıramayacağım” demelerinin yanlış olduğu, özellikle bu gibi mesajlar tekrar edildiğinde çocuğun istenmediği ve kendisine değer verilmediği duygusuna kapılacağını hatırlamak gerekir. Çocuğun varlığına her zaman değer verilmeli ve çoğu kez birey gibi davranılmalıdır.
Çocukla baş başa vakit geçirmek : Birçok ebeveyn için zaman çok sınırlıdır. Bununla beraber her bir çocukla yalnız zaman geçirmek çok önemlidir. Bir Pazar sabahı dışarıda kahvaltı edilebilir yada yemekten sonra parkta küçük bir yürüyüş yapılabilir. Ebeveynler ve çocuklar bu tür aktivitelerden birlikte keyif alırlar.

Çocuğun bazı şeyleri kendi başına yapmasına izin vermek : Ebeneynler genellikle çocukların yapmakta zorlandıkları işleri üzerine alarak onlara yardımcı olduklarını düşünürler. Ancak bu yardım, “sen bunu yapamazsın, sen yeterince iyi değilsin” mesajını verebilir, ki bu da çocuğun kendisine olan saygısını azaltır. Çocukları, bir işi başarmak için mücadeleye davet etmek gerekir.

Çocuklarımızla duygularımızı özenle paylaşmalı ve onlarında dünyayı ve ilişkileri konusunda özgüvenli olabilmeleri için destek olmamız gerekir. Çocuklarımıza herhangi bir konuda düşüncelerini ve duyguları sormalıyız. Ailelerde çocuklarıyla ilgili özel şeyleri keşfetmeli ve bunları ona söylemelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgüven Sahibi Çocuklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► İlişki ve Çocuk Sahibi Olmak Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Çocuk Sahibi Olmaya Hazır mıyım? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Özgüven Sahibi Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:50
Top