2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antisosyal Kişilik Özellikleri
MAKALE #10570 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mart 2013 | 9,544 Okuyucu
ANTİSOSYAL KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

Antisosyal kişilik bozukluğu, psikopatik ve sosyopatik kişilik bozukluğu ile eşanlamlıdır. Bu gruba giren kişiler, toplumsal kurallara ters düşen, suç sayılan davranışlar sergilerler. Bu kişilerde genellikle çocukluk dönemlerinde yalancılık, hırsızlık, evden kaçma, sık kavga etme davranışları görülür ve ileriki yaşlarda da polis ve benzeri güç kuvvetleriyle karşı karşıya gelir.

Antisosyal kişilik özelliği, psikiyatrik terminolojide geçen deli, ruh hastası kavramından farklıdırlar. Bu özellik onların karışık ruh hallerinden değil, başkalarını düşünen, hisseden insanlar olarak görme yeteneğinden yoksun olmalarından kaynaklanır. Dolayısıyla soğuk ve hesapçı bir akılları vardır. Bu akıllarını birini kandırmak için, etrafındaki insanlara hayatı zehir etmek için, cinayet planlamak için, yani birilerine zarar vermek için kullanırlar. Çünkü etrafındaki kişilerin zarar görmesini, acı çekmesini önemsemezler, onların duygusunu anlamak gibi bir çabaları yoktur. Sevgisizdirler ve sevginin insan olmanın koşulu olan duygusallıktan yoksundurlar.

Bir insanın antisosyal, psikopat olmasının nedeni yalnızca ailede yaşanan sorunlarla ilgili değildir. Çünkü sevecen, başkalarını önemseyen, vicdan sahibi olan anne-babaya, kardeşe sahip antisosyaller de vardır.

Antisosyallerde kişisel değerler yoktur ve aynı zamanda bu konulardan anlamaz. Toplumsal olarak da trajedilere, mutluluklara, insanların mücadelelerine, savaşlara karşı en ufak bir iz yoktur, yaşamda yer alan her türlü olay, olgu, koşul ve kurallara kayıtsızdır. Güzellik-çirkinlik, sevgi-korku, iyilik-kötülüğün onun için hiçbir anlamı, önemi ve etkileyici gücü yoktur.

Antisosyal-Psikopat Kişilerin Özellikleri
  • Genellikle esprili, konuşkan ve cana yakın bir tavır sergiler. Kendisini olduğundan farklı gösterir. Karşısındakine inandırıcı hikayeler uydurabilir. Sohbet sırasında konu, kendisi ile ilgili bir şeyler anlatmaya geldiğinde, konuyu çok başarılı bir şekilde başka bir tarafa yönlendirir.
  • Şişirilmiş bir benlik algısı vardır. Dünyanın kendisi için döndüğünü zanneder ve her şeyi hak ettiğineinanır. Kendi kurallarına göre yaşar; diğer kuralları çiğneme hakkına sahip, üstün insan olduğunu düşünür.
  • Çevresindeki kişiler üzerinde kibirli, küstah, özgüvenli, dik kafalı, hükmedici, heyecan veren bir kişi izlenimi bırakır.
  • Çok yetenekli olduğunu düşündüğü için istediği her şeyi elde edebileceğini zanneder. Ulaşılmaz hedefler belirler, fakat bunlara ulaşma konusunda bir girişimde bulunmaz.
  • Sergilediği davranışların, diğer insanlar üzerinde bıraktığı yıkıcı etkileri umursamaz. Yaptığı hiçbir şeyden pişman olmaz ve suçluluk duymaz. Bazen karşısındakini ikna etmek ya da kandırmak için pişman olduğunu söyler. Fakat sonrasında öyle şeyler yapar ki pişman olmasının anlamsız olduğu ortaya çıkar. Pişmanlık ve suçluluk duymamalarının sebebi, sergilediği davranışlarda kendisinin haklı, karşı tarafın haksız olduğuna ve karşı tarafın bu tepkiyi hak ettiğine inanmasıdır.
  • Pişmanlık ve suçluluk duymaması aynı zamanda karşısındaki kişinin duygularına da duyarsız kalmasını beraberinde getirir, yani empatik değildir. Özellikle güçsüz insanlar onun için merhamet edilmesi gereken değil, küçümsenmesi, alay edilmesi ve aşağılanması gereken insanlardır.
  • Yalan söyler, aldatır, kandırır ve bunları yaparak diğer insanları yönetir. Yalanları ortaya çıktığında buna şaşırmaz ve bu durumdan utanmaz. Başka yalanlarla hikayelerine devam eder. Bu özelliğiyle gurur duyar. Aldattığıı, kandırdığı, dolandırdığı insanlar için vicdan azabı duymaz.
Bu özelliklerin yanı sıra yaşam tarzı olarak da günü gününe yaşamayı, sık plan değiştirmeyi, denetimsiz davranışlar sergilemeyi, karşısındaki ile sinirlenerek ve onu korkutarak baş etmeyi, tehlikeli durumlara karşı gözü kara davranmayı, sorumluluk almamayı, güven verici davranışlar sergilememeyi tercih ederler.

Antisosyal özellikler gösteren bireylerin erken yaşta yalan söylemek, yangın çıkarmak, hırsızlık yapmak, evden kaçmak, hayvanlara zalimce davranma, yıkıcılık ve şiddet gösterme gibi davranışlarda bulunurlar. Bunları model alacağı ya da ondaki potansiyeli harekete geçirici aile ve sosyal ortamlarda yetişen çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Antisosyal kişilerden zarar görmemek için, bireyin kendisini ondan koruması, donanımlarından etkilenmemesi, yeni bir ilişkiye girerken karşısındakini iyi değerlendirmesi, kendisinin üzerinde farkında olmadan güç kurmaya çalışan bir kişiden uzak durması, kendisine zarar verdiği halde ilişkiyi bitiremiyorsa uzman desteği alması faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antisosyal Kişilik Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Bahar ERDEN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Mehmet ARAS
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beyza TAKAN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Damla ARAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.M.Enes İMERT
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beniz YILMAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Erkan KURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Antisosyal Kişilik Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:28
Top