2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukla İletişim
MAKALE #10575 © Yazan Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ | Yayın Mart 2013 | 5,623 Okuyucu
1- Çocuklarınızla iletişim kurarken onların göz hizalarında yer edinin. Çocuğunuzun konuşmasını sonuna kadar dinleyin. Anlamaya çalışın.

2- Verdiğiniz sözlerini hutlaka yerine getirin. Tutamayacağınız sözü vermeyin nasıl olsa unutur çocuktur demeyin!

3- Çocuklar sizden emir alan ve her dediğinizi yapan robotlar değillerdir. Sizin davranışlarınıza göre kendini şekilledirir.

4- Sevginizi saklamayın... Dokunarak onunla oyunlar oynayarak şarkılar söyleyerek onu kucaklayarak sevginizi gösterin.

5- Yargılayıcı bir dilden uzak durun... Neden yaptın? Neden yalan söyledin? Gibi cümleler kullanmak yerine Nasıl oldu? Neler düşündün? Nasıl hissettin? Sorularını sorup cevap vermesini beklemeniz gerekir.

6- Bir olaydan yola çıkarak çocuğunuzu etiketlemeye çalışmayın. Benlik zedeleyici dilden kesinlikle uzak durun. “Sakarın tekisin düzgün bir iş yaptığını görmedim ki” bu söz çocuğunuzu üzer ve güvensiz birisi olarak büyür. “Nasıl oldu? Dikkatini dağıtan bir şey mi oldu? Önemli değil bundan sonra daha dikkatli olmalısın” gibi cümleler daha doğru olacaktır.

7- Çocuklarınızı komşu ve akraba çocuklarıyla yarıştırmayın. Onlar sizin beğendiğiniz başarılı bulduğunuz çocukları geçmek üzere büyümüyorlar. Onlar bu dünyada ayrı bir yeri ve ayrı bir kimliği olan bir birey olarak yetişiyorlar. Çocuğunuz özeldir. Herkes gibi sizin de çocuğunuz özel... O zaman ona bu özelliğine uygun davranın kıyaslama yapmayın.

8- Çocuğunuzla zaman geçirin. İletişim ve kültür erozyonunun yaşandığı ülkemizde iletişim engellerini ortadan kaldırın ve çocuğunuzla vakit geçirin.

9- Mesleğiniz ne olursa olsun çocuğunuza mesleğinizle yaklaşmayın. Siz de hata yapabilirsiniz sizin de kusurlarınız olabilir. Saplantılarınızdan uzaklaşın.

10- Çocukla çocuklaşın.

11- Okuldan gelen çocuğun gün içinde size anlatmak için biriktirdiklerini size göstermesi için müsade edin.Okuldan gelen çocuk anlatacak çok şeyi olan çocuk demektir.

12- Çocuğunuzu eğitirken sevginizi asla koşula bağlamayın ve tartışma konusu yapmayın. Uslu durmazsan seni sevmem, başkasının annesi – babası olurum, bana anne – baba deme, gibi sözler son derece yanlış ve yıkıcıdır. Sevginiz koşulsuz olmalıdır.

13- İlginizi dozunda verin aksi halde ya etki etmez ya da aşırı doz vermiş olursunuz. İlgi yerinde ve seviyeli olmalıdır.

14- Anne – Baba olarak duygularını anlayan bir aile olduğunuzu gösterin. Çocuğunuzun duygularını görmezden gelmeyin, küçümsemeyin... “Çocuk zaten bir şey olmaz” cümlesi ilgili bir ebeveyn sözü değildir.

15- Çocuğunuzla konuşurken eğer ciddi bir konuşma içerisine gireceksiniz ona ismiyle hitap etmeniz ve net bir duruş sergileyerek, gözlerinin içine bakarak konuşmanız sizi ciddiye almasını sağlayacaktır.

16- Çocuğunuzun olası davranış bozukluklarında, uzmandan yardım almadan müdahale etmeyin. Bir yanlışı düzeltmek isterken başka bir yanlışa neden olmayın. Çocuğunuz bir davranışı sergiliyorsa kesinlikle bir alt yapısı bir nedeni vardır, bu nedeni siz bulamıyorsanız uzmandan yardım alarak bunu başarabilirsiniz.

17- Sosyal hayatın tamamında olduğu gibi çocuğunuzla iletişim kurarken de “Ben dili” kullanımına özen gösterin. Gergin ve yoğun bir gün geçirmiş olabilirsiniz. Dikkatinizi dağıtan bir çok şey olabilir. Ancak çocuğunuza durumunuz kısa da olsa anlatırsanız sizi anlayacaktır. “Bugün çok yoruldum bana yardımcı olur musun? Televizyonun sesini biraz azaltırsan çok mutlu olurum” gibi veya “İş arkadaşıma(komşumuza) çok sinirlendim şu an gergin ve huzursuzum sana derslerin konusunda şu anda yardım edemem bugün ödevlerini yalnız yaparsan ben mutlu olurum” gibi...

Psikolojik Danışman
Dündar KORKMAZ


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukla İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dündar KORKMAZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ
Aydın
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Dündar KORKMAZ'ın Makaleleri
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Psk.Ahmet YILMAZ
► Çocukla İletişim Kurmak Neşe ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocukla İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:38
Top