2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Gelişim Dönemleri: Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş)
MAKALE #10599 © Yazan Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI | Yayın Mart 2013 | 102,286 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Doğumdan ölüme dek insanlar, belli yaş aralıklarında farklı evreler yaşarlar. Bebeklik dönemi yaşamın ilk yıllarını kapsayan dönemdir. Bebeklik döneminin ilk iki yılının gelişim süreci;
*Motor Gelişim
*Bilişsel Gelişim
*Dil Gelişimi
*Duygusal ve Sosyal Gelişim olarak incelenir.

0-2 Yaş Bebeklik Döneminde Motor Gelişim Özellikleri :
Bebeklerin bu dönemlerinde baştan aşağıya, bedenin merkezinden dışarıya doğru bir gelişim görülür. Yenidoğan olarak adlandırdığımız bebeklerde bu döneme özgü refleksler bulunur. Emmeye başlama refleksi, yutma refleksi, arama refleksi gibi. Yeni doğan bebeğinin ilk kazandığı yetenek başını kaldırmaktır. Yüzü koyun yatırıldığında başını kontrol edebilir. 4.haftada tutabilir, kaldırabilir. Avucunun içine konan şeyi yakayabilir. Yüksek sese tepkide bulunur. Tatlı, tuzlu, acı, ekşi besinleri ayırt edebilir.

0-4 Ay arası :
Bu dönemde bebek omzu ve başını kontrol etmeye başlar.

*1. ay - Çenesini kaldırabilir. 

*2. ay - Göğsünü kaldırabilir. 

*3. ay - Başarısız uzanmalarda bulunur. 

*4. ay - Destekle oturur. Başını dik tutabilir.
Görme duyusu gelişmiştir.Yatay nesneleri izleyebilir. Yakaladığı bir hareketi durmadan tekrar eder. Çıngırağı hızla sallayınca ses çıkardığını fark eder.Avuç içi ile yakalar.Herşeyi ağzına götürür.

4-10 Ay Arası :
Bebeklik çağının bu döneminde, bebek 4.ayın sonunda katı mamaları yiyebilir. Emekleme denemeleri 5.ay itibariyle görülmeye başlanır. 

*5. ay - Kucağa oturup nesneleri yakalar. 

*6. ay - Mama sandalyesinde oturup sallanan nesneleri yakalar. 

*7. ay - Kendi başına oturabilir. Emekleme gelişir. 

*8. ay - Yardımla ayağa kalkabilir. İki küpü yanyana getirebilir.

*9. ay - Sandalyeye tutunarak ayakta durabilir.
*10. ay - Emekler, tutunarak durabilir.
Bu dönemde seçicilik görüşür. Objeleri bir elinden diğerine geçirebilir.

10- 15 Ay Arası :
Bu dönem çocukları artık hangi elini kullanacağını belli eder.İki yaşına kadar sağ el kullanımına yardım ve özendirme gerekebilir. Bu dönemde;

*11. ay - Eli tutulduğunda yürüyebilir. Çevrede gördüğü davranışları taklit edebilir. Yetişkinlerin sallanarak ve vurarak yaptığı oyunlardan zevk alır.
*12. ay - Bir eşyayı tutup kendini çekerek ayağa kalkabilir. Parmaklarını deliklere sokmaya çalışır; halkaları yakalar. Üç küpü yan yana getirmeye çalışır. Önceden anlama,kestirme görülür. Annenin kalkmasının onun gideceğine işaret olduğunu sezinler ve ağlayabilir. Yabancılardan çekinme ve korkma görülür.
*13. ay - Dört ayak üzerinde merdiven çıkabilir. Kaşığı kullanmak ister. Topu karşısındaki kişiye atma denemeleri yapar. 

*14. ay - Kendi başına ayakta durabilir. 

*15. ay - Kendi başına yürüyebilir.

18-24 Ay Arası:
*Sandalyede rahatlıkla oturabilir.
*Elinden tutulduğunda,merdivenleri inip-çıkabilir. Tek ayak üstüne atlayabilir. Atlamada iki ayağını birden kullanamaz.
*Koşabilir, ancak ani dönüşlerde dengesini kaybeder.
*Kaşığı doğru tutar ve ağzına götürebilir.
*Araç kullanarak, ulaşmak istediği nesneyi yakalayabilir.
*Tekerlekli arabayı çekebilir. Topa tekme vurabilir.
*Oyuncaklarını bir sepete koyabilir.
*Kitap sayfalarını üçer-beşer çevirebilir; tek tek çevirmeyi de becerebildiğini, zaman zaman, ortaya koyar.
*Kağıdı katlamaya çalışır.
*Tahta küpleri kutudaki yerlerine yerleştirebilir.
*Sevdiği kişi ve nesneleri paylaşmak istemez. Mutluluk ve haz duygularını, yoğun biçimde, belli eder. Utanma, korku, öfke kıskanma duyguları belirir.
*Diğer çocuklara ilgi artar. Onlarla birlikte olmak ister; ancak, yan yana sürdürülen paralel oyunlar görülür.

0-2 Yaş Bebeklik Dönemi Bilişsel Gelişimi
Yenidoğan bebek ilk gün itibariyle çevresini keşfetmeye başlar. Piaget, bu gelişim evresini “duyusal devinim (motor) dönemi” olarak adlandırmıştır. Bu bebek aşamada çevresindeki nesnelerle etkileşimde bulunur. Nesne ortadan kalktığında nesnenin yok olduğunu, artık var olmadığını düşünür. Piaget’e göre; bu dönem bebeklerinin özgür hareketlerine engel olmamak gerekir.
Yenidoğan bebek ilk ay doğuştan gelen reflekslerini geliştirir. Daha sonraki 4 aylık süreçte hareketleri üzerinde bir deneyim sağlayabilir ve çevredeki ilginç değişiklikleri fark edebilirler.
4-8 ayları arasında sesleri dikkatlice dinlediği, yetişkinleri taklit edebildiği görülür.
8-12 aylık evrenin en önemli özelliği neden ve sonuçların birbirinden ayrılmasıdır. Kendilerini amaçlarına götürecek yolları aramaya ve bulmaya çalışırlar, göremedikleri oyuncaklarını aramaya başlarlar.
12-18 aylık evre, bebeğin sorun çözümleri için yeni yollar aramaya başladığı ve keşfettiği evredir. Yerden aldığı oyuncakları atar, seslerini fark eder. Nesneleri saklandığı yerlerde arama davranışı sergilerler.
18-24 ay arasında ise zihinsel sembolleri (sandalye, tabure) kullanarak istedikleri şeylere ulaşmaya çalışırlar. Oyunlarında değişiklikler görülür.
Erikson, insan gelişimini sekize ayırmıştır. Ona göre benlik her evrede farklı gelişimler gösterir. “İnsanın Sekiz Evresi” olarak tanımladığı bu evrelerden ilki, “Temel Güven” evresidir.
Temel güven evresi, bebekte toplumsal güven duygusunun ilk belirtileri beslenme, uyku, sindirim gibi işlevlerde düzen ve rahatlığın bulunuşuduru alıcı yapıya karşı annenin verici oluşu karşılıklı düzen ve denge sağlamaktadır. Anne bir süre gözden uzaklaşabilir fakat az sonra gelecektir. Gözden şu anda silinmesi tamamen yok olması değildir. Düzenli alma-verme ilişkisi bebeğin zihninde annenin sürekliliğini sağlar.
Bu dönemin tehlikesi çocuğun yeterli güven duygusu kazanamayışı ve temel güvensizlik çekirdeğinin büyük oluşudur. Böyle bir durumun örneklerini aile içinde büyüme olanağı bulamayan çocuklarda görülür. Çocuğa çok iyi bakım veren fakat bakıcılarında süreklilik ve aynılık bulunmayan çocuk yuvalarında en önemli sorun, temel güven duygusunun gelişmemesi ya da yıkılmasıdır. Temel güven ve temel güvensizlik arasındaki çatışmanın çözümü için gerekli davranış örüntülerinin geliştirilmesi benliğin ilk görevlerinden biridir. Bu, aynı zamanda anne-babanın da ilk görevidir. Ama şunu açıkça belirtmek gerekir ki, bebeklik çağında elde edilen güven duygusunun niceliği, bebeğe verilen besilerin ya da sevgi gösterilerinin niceliğine değil, daha çok anne-çocuk ilişkisinin niteliğine bağlıdır.


0-2 Yaş Bebeklik Döneminde Dil Gelişim Özellikleri :
0-2 yaş bebeklik döneminin ilk evrelerinde çocuk iletişimini genellikle mimikleri, ağlaması ve mırıldanmaları ile kurar. Bunların her biri dile hazırlık evresidir. İlk anlamlı kelimeleri ise birinci yılın sonunda duyulur. 9-18 aylar arasında iki sözcükle kendini ifade etme yeteneği geliştirir. Bu kelimeler genellikle, yakınları, yakından ilgilendikleri ile ilgilidir. Sesli ortamlarda yetişen bebeklerde daha fazla ses çıkarma etkinliklerinde bulundukları gözlenmiştir.
6.aya kadar bebek dili anlamlı şekilde kullanamaz, ancak çeşitli seslendirmeler yapabilir. 6.aydan sonra ise seslere tepki verdiği görülür. Hem kendi sesini, hem de başkalarının çıkardığı sesleri dinler.
10.ay itibariyle dinlediği sesleri taklit ediyor gibi görünse de başarılı olamaz, ilk anlamlı sözcüklerini genellikle bir yaş civarında söyler. Çıkardığı sesleri yineler, tek kelimeler ile kendini ifade etmeye çalışır, konuşması tekrar biçimindedir ve akıcılığı yoktur.
Daha sonrasında ise, yaklaşık 18. aya gelindiğinde kelimeleri gelişir. Bir çok nesneyi aynı şekilde adlandırır: Her yiyeceğe mama demek gibi.
Cümle kurma özelliği iki yaş itibariyle kazanılır. Bu cümleler genellikle takısız ve iki sözcükle oluşturulmuş cümlelerdir.
Konuşmayı geciktiren öğeler;
-İlgisizlik
-Duygusal çatışma, sevgi, şefkat eksikliği, 

-Münakaşa, (dilin sürekli münakaşa etmek için kullanılan ortamda büyüyen çocuklar)

-Aşırı düşkünlük. (bu tür çevrede çocuğa konuşmak için yeterince fırsat verilmez).

0-2 Yaş Bebeklik Döneminde Duygusal ve Sosyal Gelişim Özellikleri :

Yenidoğan bebekleri kendilerini anneden ayıramaz, kendisini annenin bedeninin bir uzantısı gibi görür. Bu evrede anne ile bebek arasında bir bağ oluşur. Bu bağın oluşumunda iki adım vardır:
Birinci adım / İlk bağlılık : Yeni doğan ile anne arasında kurulan ilk bağdır. Annenin doğumun hemen sonrasında bebeği ile ten teması kurması, onu kucaklaması bu adımda, bebekle-anne arasındaki bağı kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir.
İkinci Adım : İlk hafta ve aylarda, anne-bebek-baba arasındaki bağların genelidir. Ebeveyn ve çocuklar arasındaki bağlar incelendiğinde, bebek ile baba arasındaki bağın, anne ile bebek arasındaki bağdan çok farklı olduğu gözlenmiştir.
Anneler bebeğin ihtiyacını karşılamak, ona şefkat göstermek, ilgilenmek amacıyla sürekli bebeği kucaklıyorken; babalar genellikle bebekle oyun amaçlı bir araya gelmektedir. Baba ile bebek arasındaki bağın oluşumunda anneye önemli görevler düşmektedir. Bu aşamada anne ile bebek arasındaki bağın kuvvetli olması; babanın kendisini dışlanmış hissetmesine sebebiyet verebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Gelişim Dönemleri: Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     48 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nevin BAKIRCI Fotoğraf
Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın Makaleleri
► Gelişim Alanları – Gelişim Dönemleri ve Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Gelişim Dönemleri: Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş)' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asosyallik ve Antisosyallik Nedir? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
► Çocuk ve Disiplin Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:52
Top