2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar ve Alerjik Hastalığı Olan Çocuklar: Bahar Mevsimi Çocuklar İçin Bir Şans Olabilir
MAKALE #10603 © Yazan Prof.Dr.Ahmet AKÇAY | Yayın Mart 2013 | 3,562 Okuyucu
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte içimizde bir huzur ve enerji ortaya çıkmaya başladı. Çocuklarımızda da havaların ısınmasıyla artık dışarıda daha fazla kalmaya başladı. Bahar mevsimini hepimiz seviyoruz. Ancak polen alerjisi olanlar için bahar mevsimi biraz sıkıntılı olabilir.

Bahar mevsimi alerjik hastalığı olan çocuklarda hastalığın teşhisini sağlayabilir. Peşpeşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun kaşınması ve sık sık burun silinmesi, boğazda kaşınma, sık burun tıkanması çocuğunuzda bahar mevsimleri oluyorsa veya daha da artıyorsa çocuğunuzda alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir. Bahar mevsiminde öksürük, nefes sıkışması ve göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa çocuğunuzda astım olabileceğinin işaretleridir. Bu belirtilerin ortaya çımasını bahar mevsiminde havada bulanan polenler neden olmaktadır. Bu da çocuklarda olan ve henüz teşhis konulmamış astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhis konulmasını sağlamaktadır.

Alerjik nezle sadece hapşırma, burun kaşınması ve gözlerde kaşınma yapıp geçiyor diye önemsememek büyük hata olur. Çünkü alerjik nezleli çocukların çoğunda birlikte astım da vardır. Ayrıca her beş çocuktan birinde astım gelişebilir. Alerjik nezlenin astıma ilerlememesi için önceden tedavi yapılması çok önemlidir. Alerjik nezle burun tıkanması yaparak gece uyku kalitesini bozar ve uykunun kaliteli olmaması sonucu sabah yorgun bir şekilde güne başlanmasına neden olur. Okul başarısı bu yüzden etkilenir. Çocuktaki sık sık nezle ve burun çekme sonucu sınıftaki ders başarısı etkilenebilir. Sosyal yönden de çocukta sıkıntıya neden olabilir. Ayrıca kulak iltihabına ve sinüzite neden olabilir. Alerjik nezleli bir çocuğun sinüsleri iltihaplanmaya eğilimli bir hale gelmektedir. Geniz etinde büyümeye neden olu. Geniz eti büyümesi çocukta burun tıkanmasının artmasına ve kolay sinüzit, kulak iltihabı olmasına ve kulakta sıvı birikmesine nede olmaktadır. Burun tıkanıklığı sonucu ağız açık kaldığı için dişlerde de çürümelere neden olabilmektedir. Sonuç olarak alerjik nezleyi hafife almamak gerekir. Alerjik nezle ve göz alerjisinin teşhisi ise çocuk alerji bölümlerinde yapılan ciltten alerji testi ve bazı testler ile konulabilmektedir. Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, çapraz reaksiyonların değerlendirilebilmesi, muayene ile birlikte teşhis konulması için önemlidir. Ayrıca tedavide seçilecek yöntemin belirlenmesi ve immunoterapi denilen aşı tedavisi kararı için çok önemlidir. Bu sebeplerden ciltten alerji testlerinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Kandan yapılan alerji testleri ciltten yapılan alerji testlerine göre değeri düşüktür. Bu sebepten ciltten yapılan alerji testleri tercih edilmektedir.

Astım hastalığı polen alerjisine bağlı bir çocukta da polenler tetikleme yapar ve öksürük, nefes sıkışması ve göğüste hırıltı yapabilir. Bu sebepten bahar mevsimi astımı olan çocukların teşhisine de yardımcı olmaktadır. Astım hastalığının teşhisinin konulması çocuklarda çok önemlidir. Çocuklarda astım teşhisinin erken konulmasıyla akciğerlerde hasar gelişmeden tedavi edilmesi sağlanabilir. İmmunoterapi denilen aşı tedavisi ile de astım hastalığı olan çocukların hayat kalitesi artırılabilir. Astım teşhisi solunum fonksiyon testleri, ciltten alerji testleri ve bazı kan testleri ile konulabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması çok önemlidir. Yanlış teşhis gereksiz birçok ilacın uzun süre konulmasına neden olabileceği gibi astım teşhisin atlanması da çocuğun hastalığının ilerlemesine ve akciğerlerde hasar gelişmesine neden olabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması için çocuk alerji uzmanlarına başvurmanızda fayda var.

Sonuç olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların belirtileri ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu belirtileri önemsenirse alerjik hastalıkların teşhisi sağlanabilir. Erken teşhis alerjik hastalıkların ilerlemeden tedavi edebilmesini sağlaması bakımından önemlidir. Bahar mevsimi çocukların alerjik hastalıkların teşhisinin konulmasını sağlaması bakımından çocuklar için bir şanstır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar ve Alerjik Hastalığı Olan Çocuklar: Bahar Mevsimi Çocuklar İçin Bir Şans Olabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet AKÇAY Fotoğraf
Prof.Dr.Ahmet AKÇAY
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet AKÇAY'ın Makaleleri
► Bahar Alerjileri Prof.Dr.Ahmet AKÇAY
► Çocuklar İçin Hipnoterapi Dr.Ender VARDAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bahar ve Alerjik Hastalığı Olan Çocuklar: Bahar Mevsimi Çocuklar İçin Bir Şans Olabilir' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Alerjileri Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:48
Top